Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rus Sobasına Türk Eli Değdi

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        Haber : Murat Yalçın

        Kamera : Murat Yalçın

        MUĞLA (İHA) - Fethiye'nin İncirköy Mahallesi'nde yaşayan Muharrem Naci Yücel, tamamı ahşap evden oluşan evinin zarar görmemesi için Rus sobası olarak bilinen sobayı tasarlayıp yaptı.

        Türk Hava Yollarında uçak bakım müdürlüğü yaptıktan sonra emekli olan 53 yaşındaki Muharrem Naci Yücel, Fethiye'nin Üzümlü Mahallesi'ne yerleşti. Burada tamamı sedir ağacından yaptığı 1 buçuk katlı ahşap evinde yaşamaya başlayan Yücel, ısınmak için klasik odun sobalarının aksine evin içindeki havayı sirküleyen Rus sobasını kendi yöntemiyle tasarladı. İnternet üzerinden sobanın yapılışını izleyen Yücel, tasarladığı sobayı ilçe sanayisindeki demircilere yaptırdı.

        Yücel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus sobanın kendisini ısıtmadığını ancak içerdeki havayı sıcak havaya çevirdiğini bu nedenle evine yaptırdığını söyledi.

        Klasik odun sobalarında yangın riskinin yüksek olduğunu, kendi metalini ısıttığı için etraftaki ahşapları da ısıtıp zarar verdiğini ileri süren Yücel, "Bu nedenle internette soba arayışına girdim ve Rus sobasını gördüm. Bu soba daha az maliyetle evi daha çok ısıtıyor. Soba normal sobalar gibi kendi gövdesini ısıtmıyor. Sobanın içinden 8 tane boru geçiyor. Ateşin yandığı bölmede boruların içerisindeki hava ısınıyor. Aşağıdaki soğuk hava Isınarak yukarıya çıkıyor. Bunun imalatı çok basit. Toplam maliyeti 325 Türk lirası. 8 tane borunun belli bir uzunluğu ve açısı var. Bu boruları kestirip büktürdüm. Yanan alevi ısıtıp bacaya zarar vermemesi için sobanın içine alev kırıcı koyduk. Külü toplamak kolay olsun diye V şeklinde küllük var. 2-3 tane odunla yüksek bir sıcaklık elde ediliyor. Ticari bir amacımız yok, kendi işimi gördüm" diye konuştu.

        Mühendis Yücel'in tasarladığı sobayı kurum aşamasında yanında olduğunu ifade eden Koruköy Muhtarı Nurettin Göztepe, "Farklı bir şey gördüğüm zaman ben de ilgiyle takip ediyorum. Muharrem Bey sobanın kurma aşamasında yanında olduk. Sobayı beraber kurduk. Gerçekten hiç görmediğimiz harika bir soba. Muharrem Bey'i kutluyorum. Biz köylü çocuğuyuz ve sobayla ısınırız. Halk olarak öncelikle şunu bilmemiz lazım. Sobanın tabanı buz gibi elimizle rahatlıkla tutabiliyoruz ama üst kısmını bırakın dokunmayı elimizi yaklaştırmak bile zor. Hava akımını sağladığı için çok farklı bir ısınma sistemi var" diye konuştu.

        (MU-İK)

        10.12.2016 13:37:40 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler