Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Prof. Dr. Abdulvahap Kara:

        - "Patlamanın ardında Erdoğan'ın Kazakistan ziyareti var"

        (Fotoğraflı)

        İSTANBUL (İHA) - Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25'inci yılının tartışıldığı panelde konuşan Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Türk dünyasının günümüzde iki kilit lider isminin Türkiye ve Kazakistan olduğunu söyledi. Beşiktaş'taki patlamanın zamanlamasına dikkat çeken Kara, PKK'nın isminin öne çıktığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah Kazakistan'a gidecek ve Nazarbayev ile görüşecekti. Şangay iş birliği konuşulacaktı. Bu patlamanın ardında bölgesel işbirliğini önlemek olabilir. İki ülke arasındaki yakınlaşmayı önlemek istediler" dedi.

        Bağımsızlıklarının 25'inci yılında 'Türk Cumhuriyetleri Paneli' Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı'nda düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Gaspıralı İsmail Bey'i vefatının 102'nci yılında rahmetle andıklarını belirterek, Türk İslam tarihinin büyük şairi, bilim adamı ve düşünürü Yusuf Has Hacib'i de doğumunun bininci yılı vesilesi ile rahmetle andıklarını ifade etti. Hoca Ahmet Yesevi Derneği Başkanı Ahmet Saka ise İslam aleminin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Ciddi kaygılarımız var. Bununla birlikte güzel bir doğumun işareti de var" dedi.

        "Türkler boylar olarak yaşamasaydı yok olurlardı"

        Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fahri Solak'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde önemli konulara değinildi. Geçmişte karamsar günlerin hatırlandığında önemli bir gelişme kat edildiğini anlatan Prof. Ahmet Taşağıl, "1991'den önce Türk dünyası gündemde değildi. Dil, tarih, kardeşlik, kandaşlık bizi bir araya getiriyor" dedi. Türk boylarının izlerinin Macaristan ovalarından Kuzey Kore'ye kadar geniş bir coğrafyada görüldüğüne dikkat çeken Taşağıl, "Türkler boylar halinde yaşamasaydı tarihin derinliklerinde yok olurlardı. Bu göçler sayesinde günümüze kadar var olabildiler" şeklinde konuştu. M.Ö 3 bin yılından itibaren Türklerin tarihinin başladığını da vurgulayan Taşağıl, özünün Göktürk tarihi ile birleştiğini ve Türk devletlerini zayıflatan Moğollar'ın yüzde 90'ının Türk olduğunu söyledi. Rusya ve Çin'in ham madde kaynaklarına el koyduklarını da kaydetti.

        "Orta Asya'da 9 milyar doları bulan yatırımımız var"

        Prof. Dr. Murat Çokgezen de kapitalizm ve ticaretle teması olmayan ve ticaret hukukunun uygulanmadığı sistemde yaşayan insanlarla ticari ilişkiler kurmanın zor olduğunu anlattı. Ancak, son yıllarda Türk Cumhuriyetleriyle ticari ilişkilerin de geliştiğini belirten Çokgezen, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Son 15 yılda bu ülkelere yaptığımız ihracat iki kat, ithalat ise 5 kat arttı. En çok ticareti Azerbaycan ile yapıyoruz. Ardından Türkmenistan ve Kazakistan geliyor. Bu ülkelerden endüstri ürünleri, petrol türevleri, ham madde satın alıyoruz. Biz de inşaat malzemesi başta olmak üzere her türlü tüketim maddesi satıyoruz. Petrol dışı yatırımlarda Türkiye ilk sırayı alıyor.9 milyar doları bulan yatırımımız var. Bunun 6 milyar doları enerji sektöründen oluşuyor. Sırasıyla Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan izliyor. Müteahhitlik hizmetlerimiz de bu ülkelere devam ediyor. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizden 3'üncü sırada Türkmenistan yer alıyor."

        "Türk dünyasının iki kilit ismi Türkiye ve Kazakistan'dır"

        Prof. Dr. Abdulvahap Kara da Türk dünyasının geleceğinin parlak olduğunu anlattı. Osmanlı devletinin 19. Yüzyılda çöküşe geçtiğini anlatan Kara, 20.yüzyılda geri kalmasının sebebinin ise deniz yolu ticaretinin gelişmesi olduğunu söyledi. Günümüzde eski İpek Yolu Projesi'nin geliştirildiğini de hatırlatan Kara, "Bakü, Tiflis, Kars demiryolu inşaatı sürüyor. Yakında Pekin'den kalkan tren, Hazar'ı geçip, Bakü, Tiflis, İstanbul'a gelecek oradan da Londra'ya ulaşacak. Ulaşım ucuzlayacak ve güvenli hale gelecek. Marmaray, raylı sistem ve yakında açılacak Avrasya Tüneli de bu projenin bir parçasını oluşturuyor. Müthiş bir sirkülasyon olacak. Ülkeler zenginleşecek" dedi.

        "Maçka patlamasının sebebi Erdoğan'ın Kazakistan ziyareti olabilir"

        Türk dünyasının günümüzde iki kilit lider isminin Türkiye ve Kazakistan olduğunu da anlatan Kara, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türk dünyasına öncülük ettiğini kaydetti. Maçka'daki patlamanın zamanlamasına dikkat çeken Kara, PKK'nın isminin öne çıktığını belirterek şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah Kazakistan'a gidecek ve Nazarbayev ile görüşecekti. Şangay işbirliği konuşulacaktı. Bu patlamanın ardında bölgesel işbirliğini önlemek amacıyla olabilir. İki ülke arasındaki yakınlaşmayı önlemek istediler."

        Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, Türkiye'yi ziyaretinde Nazarbayev'e sürpriz yaptığını da anlatan Kara, "Kendi aracıyla gezdirirken aniden Kazak müziği kasetini çalınca Nazarbayev, 'ben Ankara'ya geldiğimi sanıyordum meğer hala Almaatada'yım' deyince Özal, "Sayın Cumhurbaşkanı Ankara'da sizin vatanınız' karşılığını veriyor" diye konuştu.

        Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Salih Aynural da, komünist rejim döneminde Müslümanların ibadetlerini gizli yaptıklarını oysa şimdi başta Bağcılar Belediyesi'nin de katkısıyla iftar programları düzenlediklerini söyledi. 1991 yılında ABD'nin teknolojide çok ileri bir seviyede olduğunu ancak Sovyetler Birliği'nin ise sefalet içerisinde olduğunu da vurgulayarak, "O zaman dedim, ki; bize iki kutuplu dünya meselesini 10 yıl okutmuşlar. ABD ve SSCB arasındaki rekabet 1970'li yıllarda bitmiş. 10 yıl bizi uyutmuşlar. İki ülke arasında teknoloji farkı büyüktü." Artık Türk cumhuriyetlerinde Türk nüfusunun arttığına da dikkat çeken Aynural, enflasyonun da tek haneye indiğini ve Kazakistan'da 900 dolar olan milli gelirin 13 bin dolara çıktığını sözlerine ekledi.

        "Kazak mantısı ve özbek pilavı ikram edildi"

        AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, çeşitli dernek başkanları ile muhtar ve STK temsilcilerinin de katıldığı panel sonrası davetlilere Kazak mantısı ile Özbek pilavı ikram edildi. Bu sırada minik çocuklar da yöresel oyunlardan örnekler sergilediler. Yine, Türk Cumhuriyetleri konulu fotoğraf sergisinin de açılışı gerçekleştirildi. Şehitler için hatim duası okundu.

        (HB-AŞ-Y)

        15.12.2016 12:40:56 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler