Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOSGEB İl Müdürü Erkılıç "2016 yılında girişimci desteği yüzde 200 arttı"

        (Fotoğraflı)

        Mehmet Niyazi Deniz

        SİİRT (İHA) - Siirt'te günlük yayın yapan bir gazetenin programına konuk olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç, Siirt'te 2016 yılında yeni girişimcilere destek sayısını yüzde 200 dolayında artırdıklarını söyledi.

        KOSGEB olarak yeni girişimci desteği, KOBİ-GEL, İş-GEM ve ARGE projeleriyle Siirtli işletmeleri desteklediklerini belirten Erkılıç, 2016 yılı bütçenin yarısının yeni girişimcilerin desteklenmesine ayırdıklarını, özellikle Siirt'te iş döngüsünde bir kıvılcım oluşturmak için Siirt Ticaret ve Sanayi Odası, İşkur ve DİKA ile ortak çalışmalardan önemli sonuçlar alındığını söyledi. Yetersiz olan proje hazırlama kültürünü geliştirmeyi amaçladıklarını da dile getiren Erkılıç, 2016 sonu itibariyle desteklemelerde yüzde 200'ün üzerine çıkıldığını, herkesin bu desteklerden faydalanmaları noktasında KOBİ ve üreticileri ciddi anlamda bilgilendirdiklerini belirterek, " Her zaman KOBİ ve üreticinin yanında olacağız" dedi.

        KOSGEB'in ne olduğu, destek kapsamı hakkında bilgiler paylaşan Erkılıç, "Girişimci yasal kuruluşunu yapmış olduğu işletme için hazırlayacağı İş Planı ile KOSGEB Hizmet Merkezlerine Yeni Girişimci Desteği için başvuru yapabilir. Girişimcinin başvurusu değerlendirme ve karar kurullarında değerlendirilir. Başvurusu kabul edilen girişimci için destek ödemeleri, işletmenin talep ettiği destek kapsamında, yapmış olduğu harcamalara ilişkin fatura, fatura yerine geçen belge tutarının ödendiğini gösterir banka dekontu, tahsilat makbuz gibi belgeleri KOSGEB hizmet merkezine ibrazından sonra, ödemeye esas tutar üzerinden işletmeye ödeme yapılır" diye konuştu.

        "3 milyon TL'ye kadar hibe desteği veriliyor"

        Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ'lerinde Katma Değerin Arttırılması ve Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ'lerinde Kapasite Geliştirme başlıklarındaki çağrılar için Siirt'ten 17 işletme proje başvurusunda bulunduğunu belirten Erkılıç, "Siirt'te TÜİK verilerine kayıtlı işletme sayısına göre başvuru yüksekti. Projeler onaylandığı zaman her bir firmamıza KOSGEB olarak 200 bin TL'ye kadar geri ödemesiz hibe ve makine-teçhizat alımları için de 400 bin TL'ye kadar geri ödemeli faizsiz kredi desteği olmak üzere 3 milyon TL'ye kadar hibe ve 7 milyon TL'ye kadar faizsiz kredi desteği veriyoruz. KOBİGEL Destek Programı ile birlikte Siirt sanayisine istihdam ve kapasite artışı yönünde KOSGEB'in ciddi katkılar var, 13 şirketimize aktif destek veriyoruz" şeklinde konuştu.

        "Esnafa yönelik 50 bin lira faizsiz kredi desteği"

        Erkılıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

        "Bakanlığın açıklamış olduğu esnafa yönelik faizsiz 50 bin lira kredi desteğini KOSGEB olarak bizzat kurumumuz üstlenmektedir. Esnafın bu krediyi alabilmeleri için, öncelikle işletmenize ait genel bilgileri veritabanımıza kaydetmelisiniz. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden KOBİ Giriş bölümündeki "KOSGEB'e ilk Kayıt" linkine girmeleri gerekmektedir. Karşınıza gelen formu doldurarak, bundan sonraki bütün aşamalarda kullanacağınız İşletmenize ait KOSGEB E-KOBİ kullanıcı adı ve şifresini alınacak. Yoğun talep olacağını tahmin ediyoruz. Kredi desteği almaya hak kazananların TÜİK kriterlerine göre alınacağından, bunun da öncelikle üretici olması dikkate alınacak. Kredi desteğini hak eden esnaflar, ilk 12 ay ödemiyor, bir yıl sonra 2 yıl içinde 36 vade şeklinde geri ödeme yapacaklar. 50 bin lira kredi esnafa büyük destek sağlayacak; ama öncelikle dediğimiz gibi 19-21 Aralık tarihleri arasında veri tabanına kayıt yapmaları gerekiyor. Bir kez daha ifade edersek; biz her zaman çalışın, üreteni desteklediğimiz için öncelik, üreticilere tanınacak".

        Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin bu desteklemeler içine girmediğini, daha çok üretime dayalı para kazanacak özel sektör ve işletmelerin desteklendiğini aktaran Erkılıç, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi için başlatılan eğitimlerde şuana kadar bin 276 girişimciye, eğitim verildiğini, bu destekleri hak kazanan 119 girişimcinin 50 bin lira hibe ve üst limitli 100 bin lira geri ödemeli faizsiz kredi desteği verildiğini söyledi. Erkılıç, ayrıca girişimcilerin kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde yüzde 20 de pozitif ayrımcılık tanındığını sözlerine ekledi.

        (MND-AKK-Y)

        17.12.2016 14:16:59 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Siirt haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Siirt Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler