Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Prof. Dr. Bayraktar:

        - '' Ülkemizde meydana gelen olaylar Suriye ile doğrudan ilişkili''

        (Fotoğraflı)

        GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, Oğuzeli Meslek Yüksekokulu'nda "Suriye Meselesi" konulu konferans verdi.

        Suriye'de meydana gelen olayların tesadüfen ortaya çıkmadığını, altında çok büyük amaçlar yattığını belirten Prof. Dr. Bayraktar. "Ülkemizde meydana gelen olaylar ile Suriye'de meydana gelen olaylar arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. 15 Temmuz hadisesi Suriye meselesiyle doğrudan ilgilidir" dedi.

        Prof. Dr. Bayraktar, "Milletler, coğrafyalara hakim olduklarını sanırlar ancak aslında coğrafyalar milletlere hakimdir. Bu çerçevede Türkiye Suriye'deki olaylarla ilgilenmeli mi gibi bir soru yanlış bir sorudur çünkü yanı başımızda meydana gelen güvenlik ve huzurumuzu doğrudan etkileyen bir olaya elbette müdahil olmalıyız" şeklinde konuştu.

        Suriye'nin jeopolitik konumu sebebiyle tarihin ilk dönemlerinden beri büyük mücadelelere sahne olduğunu aktaran Prof. Dr. Bayraktar, tarihteki ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşmasının Hititliler ile Mısırlıların Suriye'ye hakim olma mücadelesinden doğduğunu söyledi. Prof. Dr. Bayraktar, "Persler, Asurlular gibi bir çok uygarlık Suriye'ye hakim olmaya çalışmıştır. Müslüman Türk Hükümdarı Süleyman Şah ve Sultan Alparslan'ın oğlu Tutuş Suriye'de savaşmıştır. Benzer şekilde iki Müslüman Türk devleti olan Osmanlılar ve Memlüklüler Suriye'de savaşmıştır. Bu yüzden Suriye'de huzur ve barışın sağlanması Türkiye'de huzur ve barış içinde yaşamamız için şarttır. Gaziantep'te huzur ve barış içinde yaşamamızın şartı Halep'te huzur ve barışın sağlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

        Prof. Dr. Bayraktar, Suriye'den gelen göçmenler konusundaki tepkileri haklı bulmadığını belirterek, "1920 yılında 11 milyon olan nüfusumuz üzerine 3 milyon mülteci aldık ve herhangi bir sorun ortaya çıkmadı. Türk milleti kendisine sığınan insanlara tarih boyunca kucak açmıştır. Bizim en büyük zenginliğimiz farklılıkları tek bir potada eritebilme gücümüzdür. Suriyeli mülteciler de zamanla ülkemize uyum sağlayacaktır" dedi.

        15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin Türkiye'ye hakim olma mücadelesi değil, Türkiye'yi bölme ve parçalama mücadelesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayraktar, "ABD yıllarca besleyip muhafaza ettiği Fethullah Gülen'e 15 Temmuzda Türkiye'yi bölme ve parçalama görevi vermiştir. Türkiye, Suriye'ye dönüştürülmeye çalışılmıştır. Hendek kazanlarda bu amaçla hareket etmişlerdir. Ancak halkımız tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadele gibi bu girişimi boşa çıkarmış, Sevr Antlaşmasını yeniden tarihe gömmüştür" diye konuştu.

        Konferansın sonunda Prof. Dr. Bayraktar, tarihi tekerrür ettirmemek için tarihi iyi bilmek gerektiğini söyleyerek, öğrencilere tarihi öğrenmeleri ve sorgulamaları tavsiyesinde bulundu.

        Oğuzeli MYO Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Danışmanı Doç. Dr. M. Emin Sönmez, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Çelikdemir, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Biçici ve Oğuzeli MYO Müdürü Yrd. Doç. Murat Karahan, Oğuzeli MYO akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

        (BRN-Y)

        19.12.2016 12:44:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler