Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DÜ Hastane personeline gribal enfeksiyon semineri

        (Fotoğraflı)

        DİYARBAKIR (İHA) - Dicle Üniversitesi Hastaneleri personellerine mevsimsel influenza gribal enfeksiyonlardan korunma konulu seminer verildi.

        Seminerde konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Recep Tekin, gribal enfeksiyonun belirtileri, bulaşma, korunma yolları ve kişisel hijyen konularında bilgi verdi. Gribal enfeksiyon hastalığına halk arasında paçavra hastalığı denildiği hatırlatan Doç. D. Recep Tekin, her insanın en az yılda bir iki kez grip geçirdiğini, gribin bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve bunun bazen toplumsal bir sıkıntı oluşturabildiğini söyledi.

        Gribal enfeksiyonun bulaşma, belirtileri ve korunma yolları ile ilgili de bilgi veren Doç. Dr. Recep Tekin; "Soğuk algınlığı halk arasında nezle veya grip olarak bilinir. Her ikisi de üst solunum yolları enfeksiyonudur. Farklı virüsler bu enfeksiyonlara influenza A veya B, grip enfeksiyonuna yol açar. Nezlede ise 200'den fazla virüs çeşidi etkendir. En sık rinovirüs nezle nedenidir ve oldukça bulaşıcıdır. En sık sonbahar ve kış mevsimlerinde görülür. Sadece şikayetlere bakarak nezle veya grip ayrımı yapmak zordur. Fakat nezle daha hafif seyreder, ateş fazla görülmez, burun tıkanıklığı veya akıntısı, baş ağrısı, hapşırma ve öksürme sıktır. Gribal enfeksiyonda ise genellikle ateş yüksektir. Yaygın kas ağrıları, terleme, göğüsten gelen öksürük olabilir. Genel yorgunluk hali daha belirgindir. Gribal enfeksiyonlar grip aşısı yaptırarak büyük oranda önlenebilir. Özellikle gebelerde, 65 yaş üstü yaşlılarda ve 5 yaş altı çocuk ve 6 aydan büyük bebeklerde, ciddi hastalığı olanlarda gribal enfeksiyon daha ağır seyredebilir. Bu nedenle bu kişilere grip aşısı yapılması önerilmektedir. Genellikle aşılanma grip sezonunun başlangıcı olan eylül - ekim - kasım dönemlerinde yapılır. Bağışıklanma süresi yaklaşık iki hafta sürer. İnfluenza virüsü her yıl değiştiğinden aşı her yıl yaptırılmalıdır. Özellikle okul öncesi çocuklarda soğuk algınlığı daha sık görülür. Pek çok kişi genellikle bir haftada iyileşir. Soğuk algınlığı virüsleri vücuda ağız ya da burun yoluyla alınır. Havadaki hasta kişiden kaynaklanan damlacıklar solunum yoluyla vücuda alınır. Hasta kişinin ellerinde eğer virüs mevcutsa virüs hasta kişinin dokunduğu her şeye bulaşır. Eğer eliniz kirli bir yüzeye dokunduysa gözler, burun, ağız yoluyla virüs bulaşabilir" dedi.

        Başhekimlik Konferans Salonu'nda yapılan ve hastane eğitim birimi tarafından organize edilen seminere Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Velat Şen, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Saim Dayan ve hastane çalışanları katıldı.

        (İHA-AKK-Y)

        05.01.2017 17:34:29 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler