Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hocalı Katliamının 25. Yılı

        (Fotoğraflı)

        Olgun Yıldız

        ARDAHAN (İHA) - Ardahan Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen konferansta, 25 yıl önce Ermeni güçleri tarafından Azerbaycan'ın Hocalı köyünde katledilen 613 kişi anıldı.

        Programda Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde 1992 de sivil halka yönelik yapılan Hocalı katliamı konuşuldu ve hayatını kaybedenler için Yasin-i şerif okundu dualar edildi. Programa konuşmacı olarak katılan Ardahan Üniversitesi öğretim görevlisi Mirza Polat, özellikle Kafkasya bölgesinin istikrarı için en önemli sorun, bugün Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan tarafından işgal edilmesidir dedi.

        Polat, ''SSCB'nin dağılması aşamasının hızla sürdüğü o dönemde, ordunun çoğu Ermeni askerlerden oluşuyordu. Ermenilerin dışında, Rus askerler de Alay'da görevliydi. Dağlık Karabağ bölgesi için Azeri ve Ermeni halkı arasında 1988'de başlayan hâkimiyeti ele geçirmek amacıyla Hocalı 'ya ilerlemeye başladı. Ermeniler, Hocalı kuşatmasıyla, sivil halkın kaçabileceği tek bir istikamet bırakmıştı: Doğu tarafı çok az sayıda kişinin kullandığı Kuzeydoğu hattını saymazsak, sivillerin bir kısmı doğu koridorunu kullanarak Hocalıdan ayrılmak istedi. Ancak o yolda, Azerileri Ermeni askerler bekliyordu. Sivillerin yanındaki silahlı güçler karşılık vermeye çalışsa da, sivillerle birlikte tamamı açılan ateş sonucu öldü. Geride kalanlarsa, yakın tarihin en insanlık dışı katliamlarından birini yaşadı. Hocalı kuşatmasından kaçamayan Azeriler, belki de yakın tarihin gördüğü en acımasız, en vahşi katliamlardan birine maruz kaldılar. Katliamın boyutları: 106'sı Kadın, 83'ü Çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri vahşice öldürülmüş ve 1275 kişi esir alınmıştır. İnsanı Hakları Örgütü'ne ölenlerin sayısı verilmediği için, kentin içindeki çatışmalarda ölenlerin sayısı bilinmemektedir. Hocalıdan kaçarken koridorlarda Ermeniler tarafından öldürülenlerin sayısı ise olaydan sonra netleşmeye başladı. Hocalı 'da 63'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70'i yaşlı 613 sivil insan öldürülmüştür. Sekiz aile tamamen yok olmuş, 487 kişi sakat kalmış ve 1275 kişi esir/kayıp. Esir alınanlardan 68'i kadın ve 28'i çocuk toplam 150 kişinin yaşayıp yaşamadığı belli değildir.''

        Ardahan Ülkü Ocakları Başkanı Bora Pehlivan ise yaptığı açıklamada, ''Bu acı ve yürek burkan Türk katliamını unutmadık ve unutturmayacağız, bu Soykırım Dünya çapında tanınmadığı sürece rahmeti rahmana kavuşan Şehitlerin Ahı üzerimizedir.'' dedi.

        (OY-AT-Y)

        27.02.2017 15:12:04 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ardahan haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ardahan Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler