Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tarihi pazar kültürü yok oluyor

        - Eskiler, ticaretin yanında dostlukların da kurulduğu eski pazarları özlüyor

        (Fotoğraflı)

        Selçuk Manaz

        ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi Kümbet Mahallesine kurulan ve tarihi çok eskilere dayanan pazar, kültürüyle beraber artık yavaş yavaş yok oluyor.

        Daha öncelerinde yüzlerce kişinin geldiği, paranın fazla geçmediği, köy halkının ürettiği ürünlerin değiştirme yöntemiyle alış veriş yaptığı, közde demlenen çayların içildiği, saç tavada pişirilen etlerin ekmek arası ikram edildiği, piyasanın belirlendiği pazar kültürünün son örneklerinde kümbet pazarı, yok olma derecesinde modern yaşam tarzının kurbanı oluyor. Kümbet Mahallesi Muhtarı Hasan Yanık, pazarlarının yarım asrı aşkın süredir kurulduğunu anlattı. Yanık, "Afyon, Han, Kırka, Çifteler'den gelen pazarcılarımız buralarda satış yapıyorlardı. Eskilerde binlerce kişinin geldiği, vatandaşımızın ürettiği ürünleri pazarcıya vererek yerine ihtiyacını aldığı pazarımız çok güzeldi. Civar köylere satıcılar gittiği için artık pazarımıza pek fazla kimse gelmiyor. Şimdi sadece mahallemize hitap eden bir pazar yeri oldu. Eskiyi özlüyoruz'' diye belirtti.

        Eskisi özlüyoruz

        Pazarı ziyaret için gelen Gökçegüney Muhtarı Ramazan Karapınar ise;''Eskiden hayvanlarımızı Kümbete getirirdik. Afyonkarahisar'dan Çayırbağ'dan insanlarımız buraya hayvan alış verişine gelirdi. Yüzlerce hayvanın satıldığı çok büyük bir pazar yeriydi. Hoş sohbetlerin olduğu, insanların birbiriyle dostluklar kurduğu bir kültürdü. Şimdi eskileri çok özlüyoruz'' dedi.

        (SM-MET-Y)

        01.03.2017 14:04:53 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler