Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2. Tuşba Muhtarlar İstişare Toplantısı

        - Tuşba Belediyesi, 2017 Yılı Muhtarlar İstişare Toplantısını Antalya'da gerçekleştirdi

        (Fotoğraflı)

        VAN (İHA) - Van'ın Tuşba Belediyesi, ilçedeki tüm muhtarların ortak talebi üzerine geleneksel hale getirdiği '2017 Yılı Muhtarlar İstişare' toplantısını Antalya'da gerçekleştirdi.

        Hayata geçirdiği projelerle toplumun tüm kesimlerinde büyük takdir toplayan, belediyecilik alanında Van'da ilklere imza atan Tuşba Belediyesi, mahalle muhtarlarıyla geleneksel hale getirdiği istişare toplantılarının ikincisini 24-28 Şubat 2017 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirdi. Halkın tüm sorun, sıkıntı, görüş, talep ve önerilerini yerelden seçilmiş, adeta belediyelerin kılcal damarları olan, en ücra noktada yerel yöneticinin gören gözü, işiten kulağı, tutan eli olan, belediye ile halk arasında bir köprü görevi gören temsilcilerinden dinleyerek çözüm üreten Tuşba Belediyesi, Tuşbalılara yakışır bir hizmet anlayışı ile hareket etmektedir.

        Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki beş yıldızlı bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen '2017 Tuşba Muhtarlar İstişare' toplantısına Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tuşba İlçe Başkanı Nayif Şabu, Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk, Muhtarlık İşleri Müdürü Osman Kıran, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Nuri Bekiroğlu ile Plan ve Proje Müdürü Ömer Fikret Şahin ve mazeretleri olmayan tüm muhtarlar katıldı. Tuşbalı muhtarlar, Antalya Büyükşehir Belediyesinin daveti üzerine teleferik ile Tünektepe'ye çıktılar. Akşam yemeği sonrası saat 20.00'de başlayan toplantıda İlçe Başkanı Nayif Şabu selamlama ve genel değerlendirme konuşması yaptı. Daha sonra Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, saat 23.00'e kadar slayt gösterisi ile mahalle mahalle 2016 yılının değerlendirmesini, hesap verilebilir ve şeffaf yönetim gereği bütçe değerlendirmesini yaptı. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç seans halinde programlanan istişare toplantısı, çok seviyeli ve verimli başladı.

        Ardında AK Parti İlçe Başkanı Nayif Şabu ve Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, muhtarların sorularına cevap verdiler. Başkan Özgökçe, 15 Temmuz darbe girişimi ve ardında vefalı, kadirşinas halkın canları pahasına kazanılan zafer hakkında da muhtarlara bilgi verdi. Başkan Özgökçe, dış güçlerin desteği ile hayata geçirilmeye çalışılan bu hain planın kadirşinas halkın izin vermediğini dile getirdi. Başkan Özgökçe, halkın vergileri ile alınan silah ve uçaklarla bu planı gerçekleştiremeyen hainlerin bazı medya organlarının da desteği ile bu seferde ekonomik kriz çıkarma gayretlerinin de bu halk altın ve dövizini bozdurarak prim vermediğini kaydet.

        İstişare toplantısının ikinci gününde Muhtarlık İşleri Müdürü Osman Kıran tarafından muhtarlara, belediye ile muhtarların görev ve sorumlulukları hakkında slayt eşliğinde bir sunum yaptı. Ardında tek tek söz alan her mahalle muhtarı, kendi mahalleleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, daha sonra 12 seans halinde gerçekleştirilen istişare toplantısında tüm mahallelerin bir bir projeksiyon yardımı ile halihazır durumları üzerinde sorunları sokak sokak ele alındı. Gerek bugüne kadar gerçekleştirilen muhtarlar toplantılarında, gerek halktan gelen talepler ve gerekse Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile belediye meclis üyelerinin yaptıkları mahalle ziyaretlerinde tespit edilen sorun, sıkıntı, görüş, talep ve öneriler ele alındı. Van'ın büyükşehir olmasıyla kurulan yeni ilçenin her cadde ve sokağı tek tek ele alınarak en ince ayrıntısına kadar hangi mahallede hangi hizmetin götürüldüğü slayt eşliğinde muhtarlara anlatıldı.

        "Bu faydalı görüşmeler tuşbalılara hizmet olarak geri dönecektir"

        Başkan Özgökçe; İmar ve Şehircilik, Fen İşleri, Park ve Bahçeler ile Çevre Koruma ve Kontrol müdürlükleri başta olmak üzere yirmi müdürlük tarafından hangi mahalleye hangi hizmetin götürüldüğünü tek tek anlattı. Belediyenin kurulduğu günden itibaren yaptıkları hizmetler ile 2017 yılı için tespit ettikleri ve öncelikli yapılması gereken hizmetleri anlatan Başkan Özgökçe, yapılan istişare toplantısındaki fikir alışverişinin vatandaşlara hizmet olarak döneceğini söyledi. Yaklaşık 3 yıllık sürede ilçenin yıllardır çözülmemiş birçok sorununu çözdüklerini vurgulayan Başkan Özgökçe, çözümleri muhtarlarla birlikte gerçekleştirdiklerini kaydetti. Muhtarlarla belediye başkanları aynı noktada buluştuğu sürece mahallelerdeki engellerin ve problemlerin çözümü noktasında çok daha hızlı mesafe alındığını vurgulayan Başkan Özgökçe, "Muhtarlar, kendi mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalleleriyle ilgili konularda görüş bildirmek ve diğer kurumlar ile işbirliği yapmalarının yanında aynı zamanda bulundukları bölgenin en önemli kanaat önderleridir. Herkes mahallede sorunlarını önce muhtara bildirir ve ona göre hareket eder. Bundan sonra el ele, gönül gönülle vererek Tuşba'da daha büyük hizmetleri birlikte halkımıza kazandıracağız. Her zaman muhtarlarımızın yanındayız" dedi.

        "Tüm halkımızı ilgilendiren kararları 4 duvar arasında almıyoruz"

        Bir mahallede yapılacak olan işleri yerel yönetici kendi kafasına göre belediyenin dört duvarı arasında karar almaya kalkıştığı zaman ancak görebildikleri ve/veya tecrübeleri kadar hizmet götürebileceklerinin altını çizen Başkan Özgökçe, "Ancak meşveret kültüründe gelen biri olarak şuna inanıyoruz; ortak sorunlar konunun yetkilileriyle istişarelerle çözülür. Yani her mahallenin seçilmiş muhtarıyla, seçilmiş heyetiyle yapılacak olan istişarelerle sürekli konuşularak analiz edilmesiyle en doğru ve en güzel kararlar alınır. Biz Tuşba'nın birlik ve beraberliğini, muhabbetini sağladığımız sürece aşamayacağımız hiçbir engel kalmaz. Biz tüm muhtarlarımızı Tuşba ailesinin birer ferdi olarak görüyor ve ona göre değer veriyoruz. İnşallah bizler bunu sonuna kadar böyle devam ettireceğiz. Hepimizin ortak amacı ve gayreti daha mükemmel bir Tuşba'yı birlikte inşa etmektir. Burada her mahallenin kendine has, kendine özgü sorunları vardır. Merkezden 86 kilometre mesafedeki Kelle Mahallemizin sorunu ile 8 kilometredeki Bardakçı Mahallemizin sorunları aynı değil, Abdurrahmangazi Mahallemizin sorunları ile Yeşilsu Mahallemizin sorunları da aynı değildir. Mevcut olan bütün mahallelerin sorunlarını burada o mahallemizin muhtarı ile oturup, bir taraftan 2016 yılı değerlendirirken bir taraftan da 2017 yılı içerisinde yapmamız gerekenleri ele alıyoruz" diye konuştu.

        "Muhtarlıklar Müdürlüğünü kurduk"

        Muhtarların kendilerini ilgilendiren ve bir kısmının da büyükşehir ile diğer tüm kamu kurumlarını ilgilendiren çok ciddi taleplerle karşılarına geldiğini söyleyen Başkan Özgökçe, bizden önce ve halen de muhtarları soran, dinleyen ve dikkate alan başka kimselerin de olmadığını kaydetti. Devlet yönetimlerinde halkın en dar alanda seçileni olan muhtarlardan da halkın hesap sorduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, muhtarlara bugüne kadar verilmeyen değeri vermektedir. Bizlerde Sayın Cumhurbaşkanımız gibi hareket ederek muhtarlarımıza hak ettikleri kıymeti veriyoruz" ifadesini kullandı.

        "Erken yaştaki evlilikleri engellemek vicdani bir görevdir"

        Kız çocuklarının erken yaşta evlenmesinin önüne geçilmesi gereken vicdani bir görev olduğunu da kaydeden Başkan Özgökçe, bu konuda muhtarlarla birlikte tüm mahallelerde eğitim seminerleri düzenleyerek, önemli bir toplumsal yara olan bu sorunun önüne geçeceklerini söyledi. Okulda olması gereken kız çocuğunun küçük yaşta evlendirilmesinin suç olduğunu ifade eden Başkan Özgökçe, "Muhtarlarımızla birlikte bu kanayan yaranın önünde set oluşturarak durduracağız" dedi.

        "Bu kainat insan için yaratılmış, insan ise marifet ve muhabbeti ilahiye için yaratılmıştır" diyen Başkan Özgökçe; insan ve Tuşba için yollara düştüklerini ve bunun için geceli gündüzlü projeler peşinde koşuşturarak Tuşba'da mevcut dağ gibi sorunların çözümü için kendilerini hizmete odakladıklarını kaydetti.

        "Toplantının 16 Nisan halk oylaması öncesi yapılması tamamen teveffuk etmiştir"

        Toplantının son gününde bir değerlendirme konuşması yapan Başkan Özgökçe, tek dertleri Tuşba ve Tuşbalılara yapacakları hizmetler olduğunu ve 4 gün süren istişare toplantısında da sadece bunları konuştuklarını kaydetti. Muhtarlarla yapılan istişare toplantısı kararını 16 Nisan'da yapılacak olan Cumhurbaşkanı hükümet sistemi halk oylamasının çok öncesinde planladıklarını belirten Özgökçe, "Dört gün boyunca yapılan hizmetler, yapılacaklar ve muhtarlardan talepler alınarak çok verimli ve seviyeli bir istişare gerçekleştirilmiştir, bunu tüm Tuşbalıların, Vanlıların ve hatta tüm Türkiye'nin bilmesini isteriz" ifadelerini kullandı.

        "Muhtarlarımız hizmet adamlarıdır"

        Hem muhtarların hem de kendisinin konumları gereği herkese eşit mesafede durmak zorunda olduklarını dile getiren Başkan Özgökçe, AK Parti Tuşba İlçe Başkanı Nayif Şabu'nun da gerçekleştirdikleri toplantıya katılmasının nedenine de değildi. Nayif Şabu'nun Tuşbalı muhtarların başta enerji kesintileri gibi belediyeyi direk ilgilendirmeyen diğer kamu kurumlarını ilgilendiren sorunları Van'da ilgili müdürlüklerce ve Ankara'da da ilgili bakanlıklara taşımak için katıldığını dile getiren Özgökçe, bu önemli sorunların muhtarlarca birinci ağızdan ilçe başkanına dile getirildiği ve bu sorunların çözümleri için hazırlanan raporun ilgili müdürlüklere veya Bakanlıklara sunacaklarını belirtti. Tuşba Belediyesinin kurulduğu günden itibaren tam katılımcı şeffaf, hesap verilebilir ve israf yapılmadan en doğru işi zamanında ve daha iyi bir hizmet sunabilmek için her kesimin görüş ve önerilerine değer verdiğini belirten Özgökçe "Beklenen ve istenen bir belediyecilik performansının sağlanması, hizmetlerin verimli ve etkin şekilde Tuşba'ya sunulması temel hedefimizdir" dedi.

        "Mahallelilerimizde başkasının ne söylediği bizi ilgilendirmez"

        Tuşba Belediyesinin taleplerini iş sezonu başlamadan zamanında yerine getirdiği için Başkan Özgökçe'ye teşekkür eden muhtarlar, kimin ne söylediğinin kendilerini pek ilgilendirmediğini ifade ederek, "Kimin ne amaçla, ne niyetle ne söylediği bizleri ilgilendirmez ve söylenen ve söyleyenleri de dikkate almıyoruz. Bizi ilgilendiren tek bir şey var, o da bizleri seçerek kendilerini temsil etme yetkisi veren mahalle sakinlerimizdir ve mahallemize yapacağımız hizmettir. Dört gün boyunca sadece mahallelerimize yapılan çalışmalarla kısa, orta ve uzun vadede uygulanacak olan projelerin ele alındığı çok verimli bir toplantı oldu. Bunun için de Başkan Özgökçe ve ekibine çok teşekkür ederiz" dediler.

        Gedikbulak Mahalle Muhtarı Cevdet Çeliktaş ise, Tuşba Belediyesinin geleneksel hale getirdiği ve bu yıl ikincisini Antalya'da düzenlediği 'Tuşba Muhtarlar İstişare' toplantısının çok verimli geçtiğinin ve belediyenin ilerideki zamanda yapacağı mükemmel hizmetleri görmelerini sağladığını kaydetti. Çeliktaş, "Tuşba ilçemizin çok değerli Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe'ye ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Belediyenin 2017 yılında yapılacak olan hizmetlerin daha kaliteli bir şekilde gelebilmesi için detaylı bir şekilde başkanımızla istişarelerde bulunduk. Biz bu konuları ele alırken başta Van'ımıza ve Tuşba ilçemize nasıl faydalı olacağız, Tuşba ilçemizi daha modern ve yaşanılabilir hale nasıl getireceğiz diye Sayın Belediye Başkanımız Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile 10'ar kişilik gruplar halinde istişare toplantıları yaptık. Bu toplantılarımızın Van'ımıza ve Tuşba'mıza hayırlı olmasını diliyorum. Buradan başkanımıza ve ekibine canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

        Altıntepe Mahalle Muhtarı Ümit Kızıltaş ise, başta belediye başkanı olmak üzere ekibiyle dört gündür Tuşba ilçesi adına istişarelerde bulunmak üzere Antalya'da olduklarını belirterek, "Van'ımız ve Tuşba ilçemiz adına gelecek çalışmalara yönelik çeşitli istişarelerde bulunduk. Allah başkanımızı her zaman var etsin. Sayesinde ilçemiz adına olumlu çalışmalarda bulunma fırsatımız oldu. Orada geçirdiğimiz süreyi dolu dolu geçirdik. Belediyemizin bugüne kadar yaptığı ve bugünden sonrada yapacağı hizmetleri konuştuk. Gayet olumlu bir havada pozitif bir şekilde istişarelerimizi yaptık. İnşallah önemli hizmetle 2017'ye başlayacağız. Gerçekten bu çalışmalardan memnunuz. Allah belediyemizden, belediye başkanımızdan ve ekibinden razı olsun" ifadelerini kullandı.

        Akköprü Mahalle Muhtarı Ahmet Şayak da, Tuşba Belediyesinin bu yıl 2.'sini düzenlediği istişare toplantısı için 24-28 Şubat tarihleri arasında Antalya'da Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile birlikte eğitim, istişare, gezi ve yoğun çalışmalarını kapsayan dört günlük toplantılarını tamamladıklarını kaydetti. Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe, AK Parti Tuşba İlçe Başkanı Nayif Şabu, Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk, kurumun birim müdürleri ile mazereti olan 3-4 muhtarın dışında kalan tüm mahalle muhtarları ile dolu dolu güzel bir eğitim ve istişare toplantıları yaptıklarını belirterek, "Bu dört günlük eğitim programının için bir de Tuşba Belediyesi ile Kepez Belediyesi tarafından imzalanan 'Kardeş Şehir' protokolü imza törenine katılarak iki ilçemizin kardeşliğine şahit olduk. Gerçekten Belediye Başkanımız Doç. Dr. Fevzi Özgökçe'nin muhtarlarımıza verdiği değer ortadadır. Bu noktada hususen Tuşba Belediye Başkanımıza, birim müdürlerine ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bizler başkanımızla gruplar halinde merkez ve kırsal olmak üzere geceli gündüzlü istişarelerde bulunarak 2017 yılı iş sezonu öncesi yapılacak çalışmaları istişare ettik. Tuşba ilçemiz için gayet olumlu olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

        Başkan Özgökçe'nin toplantıda göreve geldiği günden bu güne kadar nelerin yapıldığı ve imkanlar dahilinde nelerin yapılacağını açık bir yüreklilikle ifade ettiğini söyleyen Beyüzümü Mahalle Muhtarı Ramazan Elalmaç da, "Bunu samimiyetimle söylemek istiyorum başkanımızla gece geç saatlere kadar toplantılar yaptık ve bunu sadece bir gün yapmadık. Orada bulunduğumuz süre içerisinde her gün yaptık. Herhangi bir siyasi çalışma değil, tamamen ilimiz ve ilçemiz adına neler yapabiliriz mantığıyla istişarelerde bulunduk. Bu iş sezonunda hangi mahallemize asfalt, hangi mahallemize stabilize, hangi mahallemize kilit ve parke taşı yapılacağını ele aldık. Toplantılarımız tamamıyla hizmet odaklıydı. Tabi bizlerinde bu bağlamda çeşitli notlarımız vardı. Sağ olsun başkanımız teker teker her bir mahalle muhtarını ayrı ayrı dinleyerek notlarımızı aldı. Başkanımız 2017 iş sezonunda nelerin yapılacağını tek tek anlattı. İnşallah Tuşba Belediyemiz ile beraber 2017 çok güzel bir yıl olacak. Ben buradan tekrar çok kıymetli başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum" diye belirtti.

        Pirgarip Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda Van Merkez Köy ve İlçeleri Muhtarlar Derneği Başkanı İbrahim Köseoğlu ise, "Gerçekten Van'dan hareket ederek Antalya'ya gittiğimiz andan itibaren Sayın Belediye Başkanımız ve ekibiyle dört gün boyunca çeşitli toplantılar yaptık. Başkanımızın bizlere yönelik düzenlediği 2. Tuşba Muhtarlarla İstişare toplantısı çok verimli geçti. Başkanımızın deyimiyle geleneksel oldu. Başkanımıza bizlere gösterdiği bu ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Bu toplantıların tek bir amacı ve maksadı vardı, o da Tuşba ilçemizi nasıl kalkındıracağız, nasıl daha güzel ve yaşanılabilir hale getireceğiz, tek amaç buydu. Bu konular üzerinde dört gün boyunca istişarelerde bulunduk. Başkanımız ve ekibiyle dolu dolu bir program oldu. Başkanımız gerçekten çok çalışkan ve proje üreten, ürettiği projenin de peşinden koşan bir abimiz, inşallah elbirliğiyle Van'ımızı ve Tuşbamızı daha güzel bir hale getireceğiz. Ben buradan Belediye Başkanımız Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

        Ayrıca bir birine yakın olan grup mahallelerin muhtarları ile mini toplantıların da yapıldığı, mahallelerin ortak olan sorunlarının ele alındığı istişare toplantısının yanı sıra Kepez Belediyesi ile kardeşlik kültürünün geliştirilmesi ve karşılıklı görüş ve tecrübe paylaşımı açısında büyük önem arz eden 'Kardeş Şehir' protokolü imzalandı. Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından Kepez Belediye Meclisi salonunda imzalanan 'Kardeş Şehir' ön protokolü imza törenine her iki belediyenin Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve ilçe muhtarları katıldı.

        Kepez Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeleri yerinde inceleyen Tuşbalı muhtarlar, Kurşunlu Şelalesi, Antalya Kaleiçi ile tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Kent Ormanı'nda dağ kızağına binen ve Mecera Ormanını da gezen Tuşbalı muhtarlar, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından onurlarına verilen akşam yemeğine katıldılar. Tuşbalı muhtarlar, ardında Van'a geri döndüler.

        (MSA-Y)

        01.03.2017 15:45:27 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler