Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mezitli'de 'Kadın Dostu Kent Olmak' paneli

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Mersin'in merkez ilçe Mezitli Belediyesi Kent Konseyi, 'Kadın Dostu Kent Olmak' konulu bir panel düzenledi. Katılan tüm kadınlara Mezitli Belediye serasında üretilen mevsimlik çiçeklerden dağıtıldı.

        Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın yanı sıra çok sayıda kadın kuruluşu ve sivil toplum örgütü temsilcisinin yer aldığı panelde, Mezitli Belediye Meclisi üyesi Şenol Çavuş, Toros Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü ve Mersin Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Erkan Aktaş konuşmacı olarak yer aldı.

        Mersin Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Erkan Aktaş, Mezitli'de ankette kadınların gelir içindeki payı ortalama yüzde 33 iken harcamadaki etkisi yüzde 62 olduğuna dikkat çekti. Aktaş, "Mezitli'de yaşayan kadınlar en fazla mahalle pazarı hizmetlerinden memnunlar. Bir kadın olarak gece saatlerinde dışarı çıkmak için Mezitli'yi güvensiz bulmayanların oranı ise bir hayli yüksek. Ama Mezitli'de genel durum Türkiye ortalamasının üzerinde" şeklinde konuştu.

        Mezitli kent Konseyi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kadın Çalışma Grubu Başkanı Belgin Gürağaç ise kent içinde yaşayan kadınların din, dil, ırk, kültür, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin temsil edilmesini, özgür ve doğrudan katılımını sağlamak öncelikli bir hedefleri olduğunu söyledi. Gürağaç, yerel yönetimin toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme yapmaları gerektiğinin altını çizdi.

        Toros Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ise karikatürlerle süslediği konuşmasında, kadının hakkını alması için mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Biz toplum olarak kadınları ikinci planda tutacak tüm argümanları canlı tutuyoruz. Atasözlerimiz, değerlerimiz hep erkeği ön planda tutarken, kadınımızı hep erkeğe muhtaç, yardım edilmesi gereken canlılar olarak lanse etmektedir. Masallarda bile kadınlarımız ya bir prens tarafından öpülürse iyileşecek uyuyan güzel yada bir saçlarına tırmanarak kendini kurtaracak prensi bekleyen rapunzel rolü biçilmiştir" diye konuştu.

        Atatürk'ün ileri görünen ülkelerden çok önce kadınlara hakkettiği değeri verecek devrimler gerçekleştirdiğini ifade eden Mezitli Belediye Meclisi Üyesi Şenol Çavuş da Kurtuluş Savaşı şartlarında Atatürk tarafından ilk kez Türkiye'de emekçi kadınlar Günü kutlandığının altını çizerek, "Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir' diyebilen dünya liderinin Cumhuriyetinde yaşayan biz kadınlar için daha anlamlı ve özeldir. Belediye Meclis üyesi olarak birlikte çalışma şansı yakaladığım Sayın Neşet Tarhan, CHP'nin temel değerlerini oluşturan sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile partimizin ve insanlığın kadına verdiği önemin bilincinde kadınımız için elinden geleni yapmış, bu konuda da örnek alınan bir belediye olmuştur. Kadın odaklı belediyecilik denildiğinde ilk akla gelen Mezitli Belediyesi kadına hak ettiği değeri veren tek belediye olarak öne çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü de "Biz devlet olarak kadınlara her türlü desteği sağlıyoruz. Ama bunun için sadece devletin yaptıklarıyla olmayacağı gerçektir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin azaltılması için kadınların güçlenmesi kadar erkeklerin de bu çabalara katılması gerekiyor" dedi.

        Kadın dostu belediye tanımına en çok uyan belediyenin Mezitli Belediyesi olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Bunun sonucu olarak ulusal ve uluslararası alanlarda pek çok ödülün sahibi olduk. Pek çok üniversite de kadınlara yönelik yaptığımız çalışmalar ders konusu olarak işlendi. Kadın Üretici Pazarlarımızla, temizlik işlerinde görev kadın personelimize, yüzde 5 daha fazla maaş vermemizle, Mezitli'nin hem havasının temiz olması ve kadın rengi olması için diktiğimiz binlerce jakaranda ağacı ile dağıttığımız mor bayraklarla belediyemiz kadın dostu belediye olmuştur. Mezitli Belediyesi'ni kadın dostu belediye yaptık. Kadına gereken değeri vererek aslında dünyaya verilen en büyük yardımı yapmış oluyoruz. Ülkemizin içerisinde bulunduğu zor dönemden yine kadınların sahip çıkmasıyla kurtulacaktır. Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin en büyük güvencesi kadınlarımızdır. Çünkü kadınlarımız toplumsal sorunlara da her zaman duyarlı olmuşlardır. Kadınlarımız işkence görmesin, kadın cinayetlerine kurban gitmesin, erkeklerle aynı koşullarda, hak ettiği yerde olsun istiyoruz" diye konuştu.

        (KRY-Y)

        08.03.2017 16:56:05 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler