Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çırak çalıştıran işverene devlet desteği

        (Fotoğraflı)

        Kaner Akaner

        KIRKLARELİ (İHA) – Kırklareli Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, çırak çalıştıran işverene devlet desteği verileceğini söyledi.

        Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişiklikler hakkında bilgi veren Çetin, çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını söyledi. Çetin, "Türkiye genç nüfusa sahip ülkelerden biridir. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de mesleki eğitim, genel orta öğretimden öncelikli olmak zorundadır. Kanun kapsamındaki mesleklerde mesleki eğitim belgesi olmayanların çalıştırılması suçtur. İşverenler işe alacakları kişilerden mesleki eğitim belgelerini istemek zorundadır. Çıraklık eğitimi, mesleki eğitimin en önemli türlerinden biridir. Çıraklık eğitimi, daha verimli, ekonomik ve istihdam konusunda daha başarılı bir eğitim sistemidir. Bu eğitim sistemiyle gençlerimiz meslek sahibi olmaktadırlar. 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunun bazı maddeleri 6764 sayılı kanun ile değişikliğe uğramıştır. Bu değişikliklerden en önemlisi çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıdır" ifadelerini kullandı.

        "Çırağa ödenen maaşın 280 TL'si devlet tarafından işverene ödenecektir"

        Değişiklikler hakkında bilgi veren Çetin, "Yapılan değişikliklere göre, iş yerlerinde çırak çalıştıran işverenler kanuna göre çırağa en az asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere maaş vermek zorundadır. Yeni kanun değişikliğiyle çırağa ödenen maaşın 280 TL'si devlet tarafından işverene ödenecektir. Çıraklık eğitimine kanun kapsamında bir iş yerinde çalışması halinde, her yaştan çırak öğrenci kaydı yapılabilmektedir. Çırak öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı SGK primleri Mesleki Eğitim Merkezi tarafından ödenmektedir. Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulunu bitiren herkes Mesleki Eğitim Merkezine çırak olarak kayıt olabilecektir. Zorunlu eğitim kapsamında yer alan çıraklık eğitimi üçüncü 4 yıla dahil edilmiştir. Yani ortaokulu bitirenler çıraklık eğitimine devam ettikleri takdirde zorunlu eğitim yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılacaktır. Çıraklık eğitimine 4 yıl devam ederek başarılı olanlara Ustalık Belgesi verilecektir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı için çırak öğrenci kayıtları süre sınırlaması olmaksızın 2017 Eylül ayına kadar devam edecektir" dedi.

        (MK-Y)

        16.03.2017 11:40:11 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırklareli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırklareli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler