Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 94. yıl dönümü coşkuyla kutlandı

        - Mersin Valisi Çakacak ve protokol üyelerinin, tren garında Atatürk'ün Mersin'e gelişini temsilen gazileri getiren treni karşılamasının ardından, öğrenciler ve vatandaşların oluşturduğu kortej, bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü

        - Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz:

        - "Mersinliler, bugün Mersin'e ve ülkeye sahip çıkmanın onurunu yaşıyor"

        - Vali Çakacak:

        - "Bize emanet edilen bu vatana sahip çıkacağız"

        (Fotoğraflı)

        Kıymet Gökçe - Koray Ünlü

        MERSİN (İHA) - Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 94. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, tren garında Atatürk'ün Mersin'e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşılayarak, Türk bayrağını öperek teslim aldı.

        Atatürk'ün 17 Mart 1923'te Mersin'e gelişinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ilk tören tren garında gerçekleştirildi. Sabah saat 09.00'da gerçekleştirilen törene Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin milletvekilleri, protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı.

        Törende, Atatürk'ü Mersin'e getiren temsili treni karşılayan Vali Çakacak, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız'ın öperek uzattığı Türk bayrağını öperek teslim aldı. Daha sonra Çakacak ve törene katılanlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Buradaki törende Vali Çakacak, Tuğamiral Yıldız ve Başkan Kocamaz'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmalarının ardından, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

        "Mersinliler, bugün Mersin'e ve ülkeye sahip çıkmanın onurunu yaşıyor"

        Öğrencilerin şiirler okuduğu törende konuşan Başkan Kocamaz, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'na Osmanlı'nın külleri arasından yeniden bir Türk devleti kurmaya hazırlandığı dönemde bu bölgeyi birkaç kez ziyaret ettiğini söyledi. Atatürk'ün, özellikle Adana'da yaptığı toplantılarda bu bölgenin insanlarına güvendiğini, bu bölgenin insanları bir ve beraber oluğunda, ayağa kalktığında, dirildiğinde Anadolu topraklarının da düşmandan temizleneceğini çok açık şekilde ifade ettiğini belirten Kocamaz, "Ve demişti ki, 'Torosların tepesinde bir Yörük çadırı var ise ve orada duman tütüyorsa bu milletin sırtını hiç kimse yere getiremez'. O dönemde çok büyük mücadeleler verildi, milletimiz şanına yakışır vaziyette tarihte nasıl dik durduysa Kurtuluş Savaşı döneminde de dik durdu ve düşmanı bu bölgeden ve Türkiye'den temizledi" dedi.

        "Aziz Atatürk'ün gösterdiği aydınlık yolda sonsuza kadar yürüyeceğimizi ve milletimize, ülkemize şanlı al bayrağımızın altında hizmet edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum"

        Atatürk'ün Cumhuriyeti kurmadan önce 17 Mart 1923'te Mersin'e geldiğini anımsatan Kocamaz, Atatürk'ün Mersinlilere bir uyarı da yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:

        "'Mersinliler, Mersin'e sahip çıkınız' demişti. Mersinliler, bugün Mersin'e ve ülkeye sahip çıkmanın onurunu yaşıyor. Mersin, son 50 yılda nüfusu 30 katına çıkmış bir il. Bu geometrik artışla Mersinimizde birçok kesimden insan adeta Türkiye'nin bir örneğini oluşturmaktadır ve Mersinli bu karmaşık yapıya rağmen barış ve huzur içerisinde yaşamanın gururunu taşımaktadır. 15 Temmuz gecesi de Mersinli dik durmuş, cumhuriyetine, devletine, demokrasisine sahip çıkmıştır. Aziz Atatürk'ün gösterdiği aydınlık yolda 'En büyük fazilet Cumhuriyettir' düsturuyla bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin ayakta kalması için her türlü gayreti göstermekte, gerek ülkemizin kalkınması gerekse Mersin'in kalkınması açısından yoğun bir gayret göstermektedir. Biz de Mersin'e ve Mersinliye hizmet ediyor olmaktan çok büyük bir gurur duyuyoruz ve Aziz Atatürk'ün gösterdiği aydınlık yolda sonsuza kadar yürüyeceğimizi ve milletimize, ülkemize şanlı al bayrağımızın altında hizmet edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum. Ve diyorum ki, Aziz Atatürk rahat uyu. Bu millet özünü kaybetmemiştir, her zaman senin ilkelerine sahip çıkacaktır ve demokrasiyi de Cumhuriyeti de sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu güzel güne Aziz Atatürk'ün ruhunun aramızda olduğuna inanıyor ve Mersinliler adına O'na bir kez daha hoş geldin diyorum."

        Konuşmanın ardından halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle devam eden tören, jimnastik yarışmalarında derece giren öğrencilere Vali Çakacak, Tuğamiral Yıldız ve Başkan Kocamaz tarafından madalyalarının takılmasıyla sona erdi.

        "Bize emanet edilen bu vatana sahip çıkacağız"

        Tören alanında basın mensuplarına açıklama yapan Vali Çakacak ise Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 94. yıl dönümünü coşkuyla kutladıklarını vurguladı. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmasının ardından yurdun dört bir yanını gezerek halkı direnişe karşı örgütlediğini dile getiren Çakacak, "17 Mart 1923'te ve Cumhuriyeti kurduktan sonra da birkaç defa Mersin'e gelmiş, Mersinlilere nasihatlerde de bulunmuş, Mersinlilerin Mersin'e sahip çıkmasını istemiş. Çünkü Mersin'e sahip çıkıldığında Türkiye'ye de sahip çıkılacağını biliyordu. Sadece güvenlik anlamında değil, aynı zamanda ticarette de ekonomide de Mersin'e sahip çıkılmasını, dolayısıyla ülkeye sahip çıkılmasını istemiş. Atatürk, 'Toroslarda bir Yörük çadırı görürseniz ve o Yörük çadırında duman tütüyorsa bu millet, bu devlet ayakta demektir' demiş. Çok güvenmiş Mersin'e. Bütün Türk milletine güvenmiş. Zaten milletini arkasına almasıyla işgal kuvvetlerini Anadolu'dan çıkarmış. Bugün vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını saygı, şükran ve minnetle anıyoruz ve diyoruz ki, bize emanet edilen bu kutsal vatana biz de sahip çıkacağız ve devraldığımız bu bayrağı daha yükseklere taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

        (KYM-MK-Y)

        17.03.2017 11:55:51 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler