Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çanakkale kahramanları Mersin'de törenle anıldı

        - 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yılı ve Şehitler Günü dolayısıyla Kongre ve Sergi Sarayı'nda anma programı düzenlendi

        - Vali Çakacak:

        - "Çanakkale savaşlarının milletimize en büyük armağanı, devletimizin kurucusu, büyük devlet adamı ve komutan Mustafa Kemal Atatürk'ü tarihimize bir kahraman olarak kazandırmasıdır"

        - Tuğamiral Yıldız:

        - "Şehitlerimizi sonsuza kadar gönlümüzde yaşatmaya devam edeceğiz"

        (Fotoğraflı)

        Kıymet Gökçe

        MERSİN (İHA) - Çanakkale kahramanları Mersin'de törenle anıldı. Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin, Türk milleti için büyük bir zafer olması yanında tarihin akışını değiştirmesiyle tüm dünya için de oldukça önemli bir zafer olduğunu Mersin Valisi Özdemir Çakacak, "Şehitlerimizi sonsuza kadar gönlümüzde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.

        18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yılı ve Şehitler Günü dolayısıyla Kongre ve Sergi Sarayı'nda anma programı düzenlendi. Törene, Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AK Parti Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan ve Yılmaz Tezcan, şehit aileleri, gaziler, askerler ve vatandaşlar katıldı.

        Yıldız: "Çanakkale savaşlarının milletimize en büyük armağanı, Mustafa Kemal Atatürk'ü tarihimize bir kahraman olarak kazandırmasıdır"

        Törende, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, tarihin akışını değiştiren muhteşem zaferi gururla kutladıklarını ve bu toprakları vatan yapan, Türk bayrağının dalgalanmasını sağlayan aziz şehitleri rahmet ve şükranla andıklarını söyledi. Şanlı Çanakkale Savaşı'nın, dünya tarihinin en önemli hadiseleri arasında yer aldığını vurgulayan Tuğamiral Yıldız, "Birinci Dünya Savaşı'na zor durumda kalan Rus Çarına yardım etmek ve Osmanlı Devleti'nin kısa sürede savaş dışı kalmasını sağlamak isteyen dönemin süper güçleri İngiltere, Fransa, önce denizden, bunu başaramayınca karadan Çanakkale'yi geçmek istemiş, fakat 7'den 70'e birlik ve beraberlik duygusu, vatan ve bayrak ve sevgisiyle kenetlenerek tek yürekle direnen ve tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' dedirten yüce milletimizin göğsüne çarparak geri çekilmek zorunda kalmışlardır.

        Çanakkale Zaferi'nin bir destan olduğunun altını çizen Yıldız, "Çanakkale savaşlarının milletimize en büyük armağanı, öngörüsü, gözü pekliği ve askeri dehasıyla bir milleti küllerinden dirilten devletimizin kurucusu, büyük devlet adamı ve komutan Mustafa Kemal Atatürk'ü tarihimize bir kahraman olarak kazandırmasıdır. Kurtuluş Savaşı'nın meşalesini yakan ve istiklal harbimizin önsözü olan Çanakkale, dönemin sömürgeleştirilmiş milletleri için de bir umut ışığı ve meşalesi olmuştur. Çanakkale, aynı zamanda barışın anlam ve değerinin tüm insanlığa anlatıldığı bir ibret abidesidir. Vatanımızın kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz, bugün vatan ve bayrak sevgimizin, milli birlik ve beraberliğimizin, temel değerlerimizin ve şanlı geçmişimizde aramızdaki güçlü bağın simgeleri olarak kalbimizde yaşattığımız sizler, gösterdiğiniz feragat, cesaret ve kahramanlıkla yüce milletimiz için her zaman bir pusula ve ilham kaynağı olmaya devam edeceksiniz. Huzurunuzda yağıyla eğiliyorum" iye konuştu.

        Çakacak: "Şehitlerimizi sonsuza kadar gönlümüzde yaşatmaya devam edeceğiz"

        Daha sonra kürsüye gelen Vali Çakacak ise "Milletimizin Çanakkale'de yazmış olduğu destanın yıl dönümünde, aziz şehitlerimizi anma gününde bu şanlı ecdadın torunları, bu yüce milletin fertleri olarak şehitlerimizi sonsuza kadar gönlümüzde yaşatmaya devam edeceğiz. Kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine erişen aziz şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.

        Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin, Türk milleti için büyük bir zafer olması yanında tarihin akışını değiştirmesiyle tüm dünya için de oldukça önemli bir zafer olduğunu dile getiren Çakacak, "Tarih boyunca verdiği var olma mücadelelerinden hep zaferle çıkmış olan yüce milletimiz, vatanını, bayrağını, milli ve manevi değerlerini hedef alan saldırılara canı pahasına karşı koyacağını Çanakkale Zaferi ile e tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Çanakkale Zaferi ile yüce milletimiz, üstün silah gücüne sahip olan işgal kuvvetlerine ve Türk milletini yok etmek isteyen devletlere karşı eşsiz bir destan daha yazmıştır. Aziz şehitlerimizin şahıslarında sembolleşen bu destan, ecdadımızın savaş esnasında dahi insani değerlerden ve mukaddesatına bağlılığından taviz vermemesi ile düşmanlarının dahi takdirine mazhar olmuştur. Bu güzel hasletler ve yüce değerleri sergileyen ecdadımız, milletimizle tarihimizle bir kez daha övünmemizi ve gurur duymamızı sağlamıştır. Bugün 102'nci yıl dönümünü gururla kutladığımız Çanakkale Zaferi'nin özüne, kahraman ordumuzun ve yüce milletimizin güçlü inancı, vatan aşkı, bayrak sevgisi ve özgürlük tutkusu vardır. Vatan uğruna canını feda etmekten kaçınmayan şehitlerimizin aziz hatıralarını sonsuza kadar yüreğimizde taşımak en başta gelen milli görevimizdir" şeklinde konuştu.

        Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve protokol üyeleri tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı koordinesinde gerçekleştirilen yelken yarışlarında dereceye giren sporculara ödülleri verildi. Tören, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'ndan iki askerin yaptığı sunum ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu tarafından verilen mini konserle sona erdi.

        (KYM-Y)

        18.03.2017 12:33:01 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler