Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Muş'ta Çanakkale zaferinin 102 yılı etkinliği

        - Şehitleri anma günü ve Çanakkale deniz zaferinin 102. yılı

        (Fotoğraflı)

        Nejdet Armağan

        MUŞ (İHA) - Muş'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı nedeniyle tören düzenlendi.

        Şehitlik anıtında Valilik, Belediye Başkanlığı, Garnizon Komutanlığı ve Şehit Aileleri Derneğine çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı atışı yapıldı. Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı nedeniyle Hava Üstteğmen Halil Görül, yaptığı konuşmada, Çanakkale savaşları vatanın bütünlüğünü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğundan ulusumuzun neleri başarabileceğini en güzel kanıtı olduğunu söyledi. Bundan 102 yıl önce 18 Mart 1915'te dönemin üstün donanmalara karşı olağanüstü gayretlerle kahramanlıklar kazanılmış Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümünü kutlarken vatanın bütünlüğü ve yüce Türk ulusunun bağımsızlığı uğruna şehadet mertebesine ulaşan şehitleri andıklarını belirtti. Şehitlikteki tören şehit mezarlarına karanfil sunulmasının ardından sona erdikten sonra Vali Yavuz ve beraberindekiler daha sonra Şehit Aileleri, Gaziler Derneği'ni ziyaret etti.

        Program, diğer bölğü ise daha sonra öğretmen evinde devam etti. Burada düzenlenen törende konuşan Vali Seddar Yavuz, 150 yıldır kan ve gözyaşı ile kavrulan İslam coğrafyası ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Etnik ve mezhepsel ayrımlarla kavrulan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafya bir çıkış arıyor kolay olmayacağı açık. Toprakların işgali çok daha kolay sonlanabilir ama zihinsel işgal çok daha tehlikeli hale geliyor. Türk milleti etnik değil kültürel bir kavramdır. 1071 Malazgirt ruhu ve toplumsal sözleşmesi Çanakkale'yi ve Türkiye'yi doğurmuştur yarın daha büyük siyasi bir etkiye sahip bir devleti doğuracaktır. Gittiğimiz her yere medeniyet hak, hukuk götürdük. Suriyeli 3,5 milyon insana ev sahipliği yaptığımız gibi. Bizim kültürümüz insanları açlığa terk etmek mi? Bin yıllık tarihimizi ve serüvenimizi bilmeyenler ve düşman olanlardır. Osmanlıyı, Selçukluyu bırakıyorlar. Oysa bizim tarihimiz Osmanlı, Selçukludur. Ne Ortadoğu ne de dünya tarihi yazılabilir. Kültürünüzü, medeniyetinizi öğrenin. Sizler büyük bir medeniyeti ayağa kaldıracaksınız. İman ve ihlasımıza sonra da haklılığımıza inanmalıyız. İnsanların yüzündeki tebessüm olmalıyız, gözyaşının sebebi olmamalıyız. Bir insanın teşekkürüne razı olmalıyız. Sadece makam mevki değil Allah'ın rızasını kazanmalıyız ve dünyadaki kan ve gözyaşına son vermek bizim elimizdedir" dedi.

        Program, çeşitli etkinliklerin ardından sona erdi.

        (NA-)

        YRL

        - Hakkari'de Çanakkale ruhu yeniden canlandırıldı

        (Fotoğraflı)

        Feyzullah Taş

        HAKKARİ (İHA) - 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü sebebiyle, Hakkari'de düzenlenen program büyük ilgi gördü.

        Sabah saat 09.00'da Valilik önünde bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen program daha sonra İl Kültür Merkezinde devam etti. Programa Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Eşi Dr. Funda Toprak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, Vali yardımcıları, kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardında şiirleri okuması, öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan 'Çanakkale'de bir mevzi" adlı tiyatro gösterisi, '1915 Çanakkale' adlı sinevizyon sunumu, öğrenciler tarafından hazırlanan '18 Mart Çanakkale' adlı oratoryo ve okul korosu sahne aldı. 15 Temmuz darbesi ile ilgili sinevizyon gösterimi ise salondakileri duygulandırdı. Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak ve beraberindekiler sahneye çıkarak, öğretmen ve öğrencileri göstermiş olduğu üstün performanstan dolayı kutlayarak birlikte hatıra fotoğrafı çektiler. Vali ve beraberindekiler daha sonra Atatürk Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle açılan resim sergisini dolaştılar.

        (FT)

        - Varto'da Çanakkale şehitleri anıldı

        (Fotoğraflı)

        Fatih Çelik

        MUŞ (İHA) - Muş'un Varto ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü nedeniyle bir program düzenlendi.

        Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Jandarma Üsteğmen Halil Akdeniz'in günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapmasının ardından programa Kültür Merkezi Konferans salonunda devam edildi. Burada Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerinin hazırladıkları piyes ve oratoryo gösterisinin ardından şiirler okundu. Sinevizyon gösterinin ardında program, müzik dinletisiyle son buldu.

        Programa Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı Oğuzhan Erdoğmuş, İlçe Emniyet Müdürü Murat Aydın, İlçe Milli eğitim Müdürü N. Sait Yetkiner, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

        Sahnede ödül veren Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, burada kısa bir konuşma yaptı. Kaymakam Çetin, "Öğrencilerin güzel bir program hazırladılar. Çanakkale ruhunun farklı bir durum ve duygulandım. Orada şehit olanların aralarında hiçbir fark gözetilmeksizin, öğrencilerimizde dediği gibi "ben Muşum, ben Boluyum, Karsım" diyordu. İşte Çanakkale budur. Programı hazırlayanlara teşekkür ederim "dedi.

        Çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilere Kaymakam Çetin tarafından verilen hediyelerin ardında Adalet ve Kalkınma Partisi Varto İlçe Başkanı Figen Ergül tarafından Diyarbakır'ın Sur ilçesinde şehit edilen Uzman Çavuş Serdar Akın'ın kız kardeşine bayrak ve Kur'an-ı Kerim verildi. Programda duygulu anlarda yaşandı.

        (FÇ-ŞAK-Y)

        18.03.2017 17:13:46 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muş haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muş Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler