Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kızlarsivrisi'nin kuzey yüzü 2. kez aşıldı

        (Fotoğraflı)

        ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Elmalı ilçesi Beydağlarında bulunan Kızlarsivrisi Dağı, Kaya Tırmanışı İhtisas Kulübü (KATİK) sporcuları Barış Çetintürk ve Fahri Altun tarafından geçildi. Kızlarsivrisi Dağı daha öncede milli dağcı Tunç Fındık tarafından aşılmıştı.

        Elmalı ilçesi Beydağlarında bulunan Kızlarsivrisi Dağı'nın karlı, buzlu ve kayalık kuzey yüzü 2. kez aşıldı. İlk olarak milli dağcı Tunç Fındık'ın aştığı rota, bu kez KATİK sporcuları Barış Çetintürk ve Fahri Altun tarafından geçildi.

        Karlı, buzlu ve kayalık zeminde teknik malzemeler kullanarak, 4.5 saat tırmanan Barış Çetintürk ve Fahri Altun, yorucu ve zorlu bir mücadelenin ardından zirveye ulaşmayı başardı. Dağın kuzey yüzü, çok az güneş görmesi nedeniyle kış ayları boyunca hep kar ve buzla kaplı kalıyor. Bu tablo tırmanışı güçleştiriyor.

        Zorlu tırmanış hakkında bilgi veren Barış Çetintürk, "Kızlarsivrisi Dağı, 3 bin 70 metre yüksekliği ile sadece Antalya'nın değil Batı Torosların da en yüksek zirvesi. Kızlarsivrisi'ne defalarca çıktık. Ancak daha önce sadece milli dağcı Tunç Fındık'ın aştığı kuzey rotasından çıkmamıştık. Fahri Altun ile birlikte kuzey rotasından zirve yapmaya karar verdik. İlk gün bin 850 metre yükseklikte bulunan dağ kulübesine ulaştık. İkinci gün sabah erken saatlerinde tırmanmaya başladık. Hava eksi 10 dereceydi. 4.5 saat süren bir mücadelenin ardından zirveye ulaştık" dedi.

        Kuzey yüzünün çok az güneş alması nedeniyle kış aylarında karla kaplı olduğunu ve bazı noktaların buzla kaplı olduğunu açıklayan Barış Çetintürk, "Tırmanış oldukça zorlu oldu. Teknik malzemeler kullanarak tırmandık. 4.5 saat süren yorgunluk zirvede yerini tarifi imkansız bir mutluluğa bıraktı. Zirvenin eşsiz manzarası görülmeye değerdi."

        Barış Çetintürk, Kızlarsivrisi'ne tırmanmadan önce uzun soluklu bir dağcılık eğitimi aldığını ve hala da almaya devam ettiğini açıkladı.

        (SÇ-SÇ-Y)

        21.03.2017 09:28:33 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler