Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TEMA'dan 'file' projesi

        (Fotoğraflı)

        ERZURUM (İHA) - TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilciliği, doğada çözülmesi bin yıldan fazla zaman alan plastik poşet kullanımını azaltmak için proje hazırladı. Genç TEMA ekibinin Yakutiye Belediyesi desteğiyle yürüteceği çalışmada, ilçedeki büyük marketlerde file kullanılmasının yaygınlaştırılması planlanıyor.

        Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Erzurum İl Temsilciliği, Genç TEMA ekibiyle birlikte önemli bir çalışmaya daha imza atacak. Çevreye verdiği zararları bilimsel olarak kanıtlanan plastik poşet kullanımının önüne geçmek isteyen Genç TEMA ekibi, alışverişlerde file kullanımını yaygınlaştırmak için proje hazırladı. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'u konuyla ilgili brifing veren Genç TEMA Başkanı Hasan Yıldırım, plastik poşetlerin zehir olduğunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini vurguladı. Olabildiğince plastik kullanımından uzak durulması gerektiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi.

        "Plastik poşete dur demeliyiz"

        "Marketlerde poşetleri alırken aklımıza bunun bir zehir olduğu gelmeli ve ona göre kullanımımızı sınırlandırmalıyız. Bu hem bizim için hem yaşadığımız çevredeki her canlı, toprak, su ve yaşam için atmamız gereken bir adımdır. Geleceğimizi kendi ellerimiz ile harcamayalım. Poşet ve diğer plastik atıklar çıkarmaya dur demeliyiz. Toprağa bulaşmış her bir poşet parçası toprağımızı elimizden alıyor, toprak bu maddeyi ancak 800 yıl sonra tam anlamıyla kabul etmektedir. Bu bir insan ömrünün yaklaşık 10 katı bir yıla denk gelmektedir. Bu süre boyunca toprağımıza zehrini akıtarak verimsizleştiriyor ve aldığımız ürünlerin kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Biz her ne kadar farkına varmasak da bizleri direkt etkilediğini burada görmekteyiz. Verdiği zararlar arasında yaşamın ana kaynakları arasında yer alan sularımız da bulunmaktadır."

        "Ekosistemimiz yavaş yavaş ölüyor"

        Dünya Ekonomi Forum'u verilerine göre, her bir dakikada denizlerimize bir kamyon atık atılmaktadır. Bu atık 2030 yılında dakikada 2 kamyon, 2050 yılında ise yine dakikada 4 kamyon atık demektir. Buradan şu sonucu çıkarabiliyoruz 2050 yılında denizlerimizde ve okyanuslarda bulunan atık sayısı, deniz canlısı sayısını geçecektir. Bu ekosistemimiz açısından ölümcül sonuçlar demektir. Gelecekteki torunlarımız muhtemelen balık ekmeği bir efsane olarak hatırlayacaklardır. Bu dünya hepimizin ise bunu hepimiz beraber yapmalıyız. Eğer bir alternatif arıyorsak bunlar için biraz geçmişe gidip file, bez torba ve kese kâğıdı gibi yaşamımıza yabancı olmayan maddeler kullanabiliriz. Harekete geçmek için tam vakti, bizlere iyi bir yaşam çocuklarımıza iyi bir miras yaşanılabilir bir dünya olacaktır."

        "Desteğe hazırız"

        Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut da Genç TEMA ekibine desteğe hazır olduklarını söyledi. Projenin önemine dikkat çeken Başkan Korkut, "Gençlerimizi çevreye olan duyarlılıklarından dolayı kutluyorum. Bu bilincin her bireyde oluşması çok önemli. Plastik poşet kullanımını azaltmak için hazırlanan projeye de her türlü desteği vereceğiz" dedi.

        (ERZ-AA-Y)

        23.03.2017 12:40:30 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler