Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Belediye personeline kök hücre konferansı

        (Fotoğraflı)

        BURSA (İHA) - Nilüfer Belediyesi ve Kızılay Kan Merkezi iş birliğiyle belediye personeli kök hücre konusunda bilgilendirildi.

        Belediye personelinin katıldığı toplantıda, Kızılay Bursa Kan Merkezi Müdürü Dr. Orhan Emin Latif ve Kızılay Güney Marmara Kök Hücre Sorumlusu Ramazan Çiçek, kök hücre, kök hücre bağışı, kök hücre naklinin kimlere ve nasıl yapılabileceği konusunda önemli bilgiler verdi. Kemik iliği arayan hastalara umut olmak için 2015 yılında bu projenin hayata geçirildiğini kaydeden Çiçek, "Bu merkeze, gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılması Türk Kızılayı tarafından sağlanmaktadır" dedi.

        Kök hücre numunesinin iki şekilde alındığını belirten Çiçek, "Kan bağışı yapanlar form doldurarak, bir tüp de kök hücre numunesi için kan verebiliyor. Kan bağışı yapamayanlardan da 3 tüp olarak numune alınabiliyor. Alınan numuneler, Sağlık Bakanlığı HLA laboratuarına gönderiliyor. Numuneler, yapılan testlerin ardından havuzda toplanıyor. Numuneler, lösemi ya da kan hastalığı olan hastalarımızdan birine uyarsa, numune veren kişiyle iletişime geçerek kök hücre alınması gerektiğini söylüyoruz. Eğer bağışçı onay verirse, kök hücre alıyoruz. Kök hücre, bizden sonraki nesillere aktarılacak en büyük eserdir" dedi.

        Kök hücre alma işleminin koldan kan alma yöntemiyle gerçekleştiğini kaydeden Çiçek, "Bu işlem daha önce kemik iliği olarak yapılıyordu. Şimdi yüzde 98 oranında koldan kal alıp, kanın bir cihazda ayrıştırılmasıyla yapılıyor. Kök hücre uyuşması Avrupa'da yüz binde 1 iken, bu oran Türkiye'de yüz binde 1100 kök hücre sayesinde hastaların tedavi olma şansı çok yüksek. Dileyen vatandaşlarımız, Kızılay Kan Merkezleri'nden kök hücre numunesi verebilir" diye konuştu.

        (MŞ)

        23.03.2017 17:47:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler