Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ankara kültürü Kalkınma Ajansı eliyle yaşatılıyor

        (Fotoğraflı)

        Benan Özben

        ANKARA (İHA) - Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara'nın kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalara imza atıyor. Ajans, finansal destek sunduğu projelerin yanı sıra gerçekleştirdiği etkinlikler ile de Ankara kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

        Faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından itibaren kültür içerikli çalışmalara özel önem veren Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara'nın tarihini, kültür ürünlerini tanıtmaya ve yaşatmaya devam ediyor. Bu kapsamda yürütülen son çalışmalar arasında; Ankara'nın Kültürel Değerleri kitap çalışması, Hacı Bayram-ı Veli Sempozyumu ve Kompozisyon Yarışması, Ankara'da el sanatlarını geliştirme çalışmaları, afiş ve fotoğraf yarışmaları, Satranç Takımı Tasarım Yarışması yer alıyor.

        Ankara Kalkınma Ajansı'nın sunduğu mali destek programları kapsamında kültür hayatımızı zenginleştirecek onlarca projeye destek verildi. Bu projeler arasında; Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Projesi, Juliopolis Nekropolü'nün Turizme Kazandırılması Projesi, Gelenekten Geleceğe Beypazarı Projesi, Türk Hamam Müzesi gibi projeler de yer alıyor. Bu projelerden biri olan Türk Hamam Müzesi, Türkiye'nin ilk Hamam Müzesi olma özelliğini taşıyor. Beypazarı'nda yer alan Müze'de, Türkiye geleneğinin önemli bir parçası olan Hamam Kültürü'nün Ankara renkleri ziyaretçilere sunuluyor.

        Ajansı, Ankara'nın Kültürel Değerleri, Ankara Prestij Kitabı, Osmanlı Belgelerinde Ankara, Osmanlı Belgelerinde Kalecik, Ankara Vakıf Eserleri, Ankara Müzeleri gibi kapsamlı inceleme ve araştırma kitaplarını da Ankaralıların ilgisine sundu. Tamamlanan çalışmaların dijital haline Ajansın resmi internet sayfasından ulaşılabiliyor. Bu eserlerde, tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Ankara'nın kültür macerasına tanıklık edilebiliyor.

        "Yarışarak yaşatalım"

        Kültürel değerleri yarışmalarla tanıtmak, yeni nesillerin farkındalığını artırmak isteyen Ankara Kalkınma Ajansı, düzenlediği organizasyonlarla ses getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen; Ankara Fotoğraf Yarışmaları, Ankara Afiş Yarışması, Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarımı Yarışması ile gençlerin eserleri kamuya kazandırıldı. Bu yarışmalara sunulan ve başarılı bulunan eserleri Ajansın resmi internet sayfasından görüntülenebiliyor.

        Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Vakfı Satranç Müzesi tarafından Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan tasarımlar, Ankara'nın ve Cumhuriyet'in öne çıkan değerlerini ve yapılarını, satranç tahtasına taşıdı. Yarışmayı, Kocatepe Camii, Hitit Güneşi, Atakule, Atatürk Heykeli, Anıtkabir ve Ankara Kalesi'nden oluşan tasarımıyla Selim Kocaman kazandı.

        Ankara'da yapılan geleneksel el sanatları ürünlerinin kooperatifler aracılığıyla yaygınlaştırılmasını amaçlayan "Güçlü Eğiticiler Güçlü Kooperatifler Projesi" çalışmaları da devam ediyor. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen proje Erasmus + Yetişkin Eğitimi Programı tarafından destekleniyor. Projede geleneksel el işçiliği ürünü üreten oluşumların kooperatifleşmesi, verilecek eğitimler ile güçlendirilmesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel motiflerin yaşatılması ve genç nesillere öğretilmesi, satış kanallarının çeşitlendirilmesi, üretimlerden elde edilen katma değerin artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında ayrıca, geniş katılımlı bir sergi ve satış etkinliği düzenlenecek. Projeye ilişkin faaliyetler ile ilgili geniş bilgiye, "www.guclukooperatifler.com" sayfasından ulaşılabilir.

        "Amacımız, geleneğimizi, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak"

        Ankara kültürünü yaşatmayı bir politika olarak gördüklerini bildiren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Arif Şayık, "Ankara'nın kültürel değerlerini tanıtmayı, geliştirmeyi ve gelecek nesillere aktarmayı bir görev olarak benimsiyoruz. Bu konuda Ankara'da çatı kurum olmaya çalıştığımızı ifade etmek isterim. Ankara'da kültür hayatımızı yaşatmaya çalışan kurumlarımız, üniversitelerimiz, enstitülerimiz, sivil toplum örgütlerimiz var. Bir yandan bu kuruluşların projelerini hayata geçirmelerine finansal destek sağlamaya çalışırken, bir yandan da organizasyonlarımız ve farkındalık çalışmalarımızla Ankara geleneğini, kültürünü, değerlerini canlandırıyoruz. Kültür, sanat yanı eksik kalmış bir kalkınmanın insanları mutlu edemeyeceğine inanıyoruz. Amacımız, geleneği, kültürü, yani bizi biz yapan değerleri, incelikleri gelecek kuşaklara aktarmak. Bu konuda çalışmalarımız artarak devam edecektir. Yaptığımız çalışmalara kurumsal ve bireysel olarak destek, görüş ve önerileriyle bize yön veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim" diye konuştu.

        (BEN-BT-Y)

        24.03.2017 10:22:05 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler