Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzmanlardan tuz uyarısı

        (Fotoğraflı)

        Mehmet Ali Dağ

        KİLİS (İHA) - Kilis İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Turgay Happani, 2011 yılından itibaren Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı uygulandığını hatırlatarak, tuz kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

        Dr. Happani, her yıl belirlenen farklı bir tarihte gerçekleştirilen Dünya Tuza Dikkat Haftasının bu yıl 20-26 Mart 2017 tarihleri arasında kutlanacağını ifade etti. 2011 yılından itibaren Türkiye Aşırı Tuz tüketiminin azaltılması Programı uygulandığını hatırlatan Happani, "Bu yıl tema olarak farkında olmadan gıdalarla aldığımız gizli tuza dikkat etmemiz gerektiği belirtilmekte ve daha az tuzlu olan gıdaları tercih etmemiz önerilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(bir tepeleme çay kaşığı veya bir silme tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. 2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı ve ülke genelini yansıtan Türk toplumunda tuz tüketimi çalışmasına göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir. Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı' uygulanmaktadır. 2012' de tekrarlanan Türk toplumunda tuz tüketimi çalışmasına göre tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır (15 g/gün). Yani önerilenin 3 katı kadar tuz tüketmekteyiz. Bunun üçte birini yemek yaparken ve sonradan eklenen tuz, üçte birini ekmekteki tuzdan almaktayız" dedi.

        (MAD-SD-Y)

        24.03.2017 11:34:45 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kilis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kilis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler