Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AKUT seminerleri artık engellileri de kapsıyor

        (Fotoğraflı)

        ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'de bir araya gelen Arama Kurtarma Derneğinin (AKUT) 11 birimi, yeni eğitim sunumlarında engelli vatandaşlara yönelik bilgilendirmelerde bulunuyor.

        Seminer ile ilgili görüşlerini aktaran AKUT Eskişehir Ekip Lideri Mete Kızıl, "Biz bu sene AKUT seminer birimindeki 11 ekip olarak Eskişehir'de toplandık. Amacımız insanları depreme karşı bilinçlendirmek. Bu konuyla ilgili belediyelerin bize verdiği destekle Eskişehir'de ev sahipliği yapıyoruz" dedi.

        Afet sonrası mağdurlara ilk 72 saat profesyonel yardımın ulaşamayacağını ve bunun için insanların bu süreçte kendi kendilerine yetecek kadar bilgi sahibi olması gerektiğini belirten AKUT Seminer Birimi Sorumlusu Cevdet Canbaz, "Asıl amacımız afet öncesinde alınması gereken önlemler konusunda insanları bilinçlendirmek ve insanların bu tür afetlere hazırlıklı olmasını sağlamak. AKUT'un 11 biriminin seminer görevlilerine burada eğitim veriyoruz. Seminer verirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor ne yapmamız gerekiyor gibi konular üzerine bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Burada bunları da göz önünde bulundurarak yeni seminer sunumlarının eğitimlerini veriyoruz. AKUT ekibi olarak biz her türlü felakete şu an hazırız. Ancak diğer ekip arkadaşlarımızın da hazır olması gerekiyor. Biz de burada bunun için çalışıyoruz. Bu seminerlerin önemi şu; afet bölgesindeki mağdurları ilk 72 saat zaten profesyonel yardım gelemeyecek bunun nedeni ise arama kurtarma ekibinin bir hazırlık faslı ve o bölgeye gelme süreci olacak. Dolayısıyla bizim amacımız profesyonel ekipler gelene kadar, mağdur vatandaşlarımız kendi kendilerine yetebilsin. Seminerlerimizin ana içeriği bu" ifadelerini kullandı.

        "Engelli arkadaşlara özel afetlerde işlerine yarayabilecek bilgiler de seminerlerde mevcut"

        AKUT adına EDUCEN projesinin Türkiye ayağındaki yürütmeden sorumlu Dr. Çağlar Akgüngör ise, seminlerlerdeki engellilere yönelik eğitime dikkat çekerek şöyle konuştu:

        "EDUCEN, bir 'Avrupa Birliği Ufuk 2020 Araştırma ve Yenilik Programı' projesi. 'Avrupa Kent Merkezlerindeki Afetler' başlığının kısaltması. Şimdi biz bu proje çerçevesinde İstanbul'da bir yerel çalışma yapmak durumundaydık. Tema olarak da engellilik ve afeti seçtik. Bunun da nedeni AKUT'un ciddi bir kitlesel afet bilgilendirme konusu var. Biz fark ettik ki yıllardır engelli vatandaşlara yönelik bir şey yapmıyormuşuz. Gerekli bilgileri onlara ulaştıramadığımızı gördük. Dolayısıyla bu yıl bu projeyi de değerlendirerek engelli arkadaşlarla bir araya gelip hem içerik hem biçim açısından seminerlerimizi yenileyelim dedik. Bu konuda 3 engelli kurum ile çalıştık. Engelli arkadaşlara özel afetlerde işlerine yarayabilecek bilgiler de artık seminerlerin içinde mevcut. İkinci olarak da hem işitme engelli hem de görme engelli arkadaşlarımız için işaret dilinin video versiyonu gibi birtakım işaretler seminer sunumlarının üzerine eklendi. Yüzde 100 olmasa yüzde 80-90 seviyesinde verimlilik sağlandı. Buna ek olarak engelliler için ayrı bir seminer içeriği oluşturmadık. Bunun özellikle yapılmamasını istedik. Toplumda engelli engelsiz diye bir ayrım yok. Biz bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir yalıtımın olmasını da istemiyoruz. Bizim burada sunduğumuz bilgiler bir iyilik amacıyla değil, bir hak konusu olduğu için sunuluyor. Diğer vatandaşlara hangi hakları sunuyorsanız onlara da sunmak zorundasınız. Bizim çıkış noktamız bu."

        (İHA-Y)

        26.03.2017 14:54:52 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler