Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Öğrenciler, entegre katı atık değerlendirme tesisini gezdi

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Mersin'in merkez Toroslar İlçesi'ndeki Buluklu Ortaokulu öğrencileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 'Entegre Katı Atık DeğerlendirmeGeri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Tesisi'ni gezdi.

        Büyükşehir Belediyesi tarafından çöpleri kaynağından ayrıştırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sunma, çöpten enerji üretme, çevreye verilen zararları önleme ve sürdürülebilir kentleşme ve ekolojik dengenin korunması amacıyla 2015 yılında hayata geçirilen Sarıibrahimli Mahallesi'ndeki tesis, 40 kişilik Buluklu öğrencilerine ev sahipliği yaptı. Öğrenciler, tesis içerisinde bulunan katı atık tesisi, tıbbi atık tesisi, enerji üretim tesisi ve yapımı devam eden kompast tesisi, fermantasyon tesisi ve diğer tesisleri gezerek Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı personelinden bilgi aldı. Öğrencilere, tesiste yaklaşık 43 bin konutun aydınlatma enerjisine eş değer düzeyde saatte 10 mw elektrik üretiminin gerçekleştirildiğini aktaran yetkililer, tesis açılmadan önce çöplerin su, hava, toprak kirliliğine neden olduğunu, bu tesisle birlikte çevreye olumsuz etkilerin giderilerek çöpün elektrik enerjisi üretiminde hammadde olarak kullanıldığını anlattılar.

        Büyükşehir Belediyesi'nin katı atık konusunda Mersin'de yaptığı çalışmaları öğrencilerinin görmesi amacıyla tesisi gezdirmek istediğini söyleyen Buluklu Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Özgül Kaya, "Öğrencilerimiz 7. sınıf öğrencileri ve fen bilimleri dersinde geri dönüşüm ve enerji verimliliğine etkisi konusunu işlemiştik. Öğrencilerimizin bu konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olması ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Mersin'de bu konuda yaptığı çalışmaları görmeleri amacıyla buraya getirmeyi hedefledim. Amacım evsel atıkların nasıl değerlendirildiğini, evsel atıklardan üretilen enerjinin enerji verimliliğine katkısını öğrencilerime öğretmekti. Öğrencilerimi buraya getirerek bu amacıma ulaşmış oldum" dedi.

        Daha önce katı atık tesisi görmediğini ve çöpten enerji üretildiğini bilmediğini belirten 7. sınıf öğrencisi Elife Özer ise "Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu atık tesisini görmeye geldik. Burada attığımız çöplerin nasıl değerlendirildiğini gördüm. Sızıntı suların arıtılarak denize verildiğini, çöplerin üzerinin katmanlar halinde ayrıştırıldığını ve içerisinden çıkan metan gazının ayrıştırıldığını öğrendik. Bu tesisi gördükten sonra evsel ve dönüştürülebilen atıkları ayırmaya özen göstereceğim" diye konuştu.

        Çöpün enerji üretiminde hammadde olarak kullanıldığını yeni öğrendiğini ve şaşırdığını dile getiren Başak Önel de "Büyükşehir Belediyemizin yaptığı tesiste derste işlediğimiz konuları yerinde görerek öğrenmeye geldik. Çok güzel bir tesis yapmışlar. Burada öğrendiklerimden yola çıkarak daha dikkatli olacağım. Ailemi ve arkadaşlarımı çöpleri ayrıştırarak atma konusunda uyaracağım. Çöpten elektrik üretildiğini bilmiyordum, burada öğrendim" ifadelerini kullandı.

        (KYM-Y)

        27.03.2017 11:31:33 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler