Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğu Karadenizli ihracatçılar Gürcistan ve Azerbaycan'a Mayıs ayı başında çıkarma yapmaya hazırlanıyor

        TRABZON (İHA) - Doğu Karadenizli ihracatçılar Gürcistan ve Azerbaycan'a Mayıs ayı başında çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

        Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda ve birliklerinin organizasyonunda 2-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında sektörel ticaret heyeti ile ilk etapta Tiflis'e ve sonrasında Bakü'ye birer ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi.

        Gürdoğan "Doğu Karadeniz Bölgemizin sınır komşusu ve yakınlık avantajına sahip olduğumuz ülkeler olan Gürcistan ve Azerbaycan ile 1990'lı yıllardan bugüne değin sorunsuz bir şekilde ve kazan kazan prensibi içinde yürüttüğümüz ticari ilişkilerimiz her geçen gün artış kaydederek bugünkü seviyelerine ulaşmasına rağmen, yakınlık ve komşuluk ilişkilerinin sunmuş olduğu fırsatlar düzeyine ulaşamamıştır. Gerek Gürcü dostlarımız ve gerekse Azeri kardeşlerimizle bugüne kadar yürütmüş olduğumuz ticari ilişkiler ve ortaklıklarımız sorunsuz bir şekilde sürdürülmüş olmasına rağmen, Doğu Karadeniz Bölgemiz ihracatında bu ülkelerden aldığımız pay var olan potansiyellerin çok altında kalmaktadır. 2016 yılında ülkemizden Gürcistan'a yapılan toplam ihracat içinde Doğu Karadeniz bölgemizin payı yüzde 13 düzeyinde, Azerbaycan'a yapılan ihracattaki bölgemizin payı ise çok düşük düzey olarak yüzde 1,7'ler seviyesinde bulunmaktadır. Oysaki gerçek ölçeğinde sınır komşusu bölgeler, en büyük ticareti kendi aralarında yapmaktadır. Gürcistan ve Azerbaycan ile ticari ilişkilerimizin başladığı 1990'lı yıllardan günümüze kadar Doğu Karadeniz bölgemiz iş adamları çok başarılı projelere ve ticari birlikteliklere imza atmalarına rağmen, bölgemizin bu ülkelerin ithalatından aldığı pay en az yüzde 50'ler seviyesine olması gerekir iken, bugünkü hacmi ile çok düşük düzeylerde kalmıştır. Bu amaçla, Doğu Karadeniz bölgemize komşu ve 1 günlük karayolu ulaşım mesafesine sahip olan Gürcistan ve Azerbaycan'a yönelik karşılıklı ticari ilişkilerin üst noktalara ulaştırılması amacıyla bu ülkelere yönelik iş adamlarımızdan oluşan bir heyetle birlikte, ticaret heyeti programı düzenleme kararı aldık" dedi.

        (BK-ÖS-Y)

        27.03.2017 12:23:04 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler