Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Halk oylamasına doğru

        - AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer:

        - "Tekrar eski günleri yaşamak istemiyoruz"

        (Fotoğraflı)

        ANTALYA (İHA) - AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, TRT Antalya Radyosunun konuğu oldu.

        AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, 16 Nisan'da yapılacak Halk oylaması çalışmalarını Gündem Programında anlattı. 18 maddeden oluşan anayasa değişikliğinin belkemiğini oluşturan iki madde olduğuna dikkat çeken Başkan Sümer, "Bu maddelerden en önemlisi yönetimde çift başlılığı ortadan kaldırmayı öngören madde. Tüm demokrasilerde 3 model var. Parlamenter sistem, yarı başkanlık, başkanlık. Şu an bizim uyguladığımız sistemin adı parlamenter sistem ama tam manasıyla parlamenter sistem mi? derseniz o da değil. 2007'de bir değişiklik yapmıştık hatırlarsanız. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ama normalde parlamenter sistemde bu böyle olmaz. Şimdi halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı var. Tüm yetkiler halk tarafından donatılmış. Bir taraftan da halkın seçtiği başbakan var. Aslında şu anda da iki başlı bir sistem var. İşte bu iki başlılığı ortada kaldırıyoruz. Ana maddelerden bir tanesi bu. Bir tanesi de istikrarı sağlayacak olan koalisyonu ortadan kaldırıyoruz. Yüzde 51 ile güçlü siyasi partilerin oy alacağı tek başına iktidarların geleceği bir sistem bu" dedi.

        Sümer, getirilmek istenen yeni yönetim modelinin 1960'lı yıllarda ilk kez Necmettin Erbakan tarafından dile getirildiğini ardından, Alparslan Türkeş, Turgut Özal ve Süleyman Demirel tarafından da gündeme getirildiğini söyledi. Sümer, Demirel'in geçmişte, "Sen bu modeli kendin için istiyorsun" sözleriyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aynı sözlerle karşı karşıya kaldığını belirten Sümer, "Cumhurbaşkanı bunu kendisi için istemiyor. Recep Tayyip Erdoğan'sız bir Türkiye'de, AK Parti'siz bir Türkiye'de tekrar eski günleri yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

        İstikrarsızlık ekonomiyi bozuyor

        Ülke yönetiminde yaşanan istikrarsızlıkların ekonomik almada da sorunlara yol açtığına değinen Başkan Sümer, anayasa kitapçığını fırlatılması olayının ardından, iki kişi kavga etti diye devalüasyon olduğunu, faizlerin yükseldiğini söyledi ve "İki kişi kavga etti diye benim cebimdeki paranın yarısı gitti" dedi.

        Getirilmek istenen yeni modelin koalisyonlar devrini de sona erdireceğinin altını çizen İl Başkanı Sümer, koalisyonlar döneminde ülkenin iyi yönetilemediğini anlattı. İstikrarlı bir yönetim modelinde ise ülkenin hızla büyüyeceğine vurgu yapan Başkan Sümer, "Güçlü iktidarlar olunca, yatırımcılar da ülkemize gelir çünkü yarın bu ülkede ne sıkıntı, ne sorun olacak diye bir düşünce ortadan kalkar. Biz de bu sayede 2023 hedeflerimiz olan Avrupa'nın en güçlü ekonomileri arasında yer alacağız" ifadelerini kullandı.

        Hizmet yapmaya devam edeceğiz

        Halkoylaması çalışmaları için gittikleri her yerde Antalyalıların sıcak ve samimi ilgisiyle karşılandıklarını dile getiren Rıza Sümer, AK Parti'nin bir hizmet partisi olduğuna değinerek, "Diğer siyasi partiler ideoloji partisi. Hiçbir şey yapmasalar bile belli bir oy alıyorlar. Ama artık hizmetler projeler yarışacak. Çünkü yeni sistemde yüzde 50'nin üzerinde oy alamayan iktidar olamayacak. Biz 1 Kasım seçimlerinde 550 proje sözü vermişiz. Aradan geçen 1,5 yıla yakın sürede 300'e yakınını gerçekleştirmişiz. Biz hizmet partisiyiz. Bu hizmetleri yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

        (SÇ-SÇ-Y)

        29.03.2017 15:32:28 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler