Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kayseri OSB Yeni Camiinin ana kubbe alemi yerleştirildi

        (Fotoğraflı)

        KAYSERİ (İHA) - Kayseri Organize Sanayi Bölgesindeki çalışanların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için, Mimar Sinan'ın ustalık eserim diye nitelendirdiği Selimiye Camii'nden esinlenerek projelendirilen caminin ana kubbesine alem yerleştirildi.

        5.60 cm uzunluğunda ve ileri bir teknoloji kullanılan altın varak kaplamalı büyük alemin ana kubbe üzerine konulması esnasında Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı ( eski Kayseri Müftüsü ) Necmettin Nursaçan tarafından dua edildi.

        Camilerin İslam dinindeki önemi üzerine bir konuşma yapan Nursaçan, Hazreti Muhammed Mustafa ( S.A.V ) 'in Medine'ye teşrif ettiğinde ilk icraatının cami inşa etmek olduğunu, camilerin ilim, irfan, birlik, beraberlik ve kaynaşma için önemli bir fonksiyonu icra ettiğini, camilerin aynı zamanda milletler için paratoner bir öneme sahip ve milli mücadele ruhunun oluşmasında öneme farklı bir rolünün bulunduğunu, Müslüman Türk yurdunun her köşesinde inşa edilen camilerin, ilhamını asil ecdadımızın manevi hareketlerinden aldığını ve bu ruhla mabetlerin inşa edildiğini ve yaşatıldığını ifade etti. Necmettin Nursaçan, caminin bu seviyeye gelmesinde emeği geçen tüm hayırseverlere teşekkür etti.

        Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ise, 40 bin metrekare toplam alan üzerinde,3 bin 860 metrekare oturum alanı bulunan cami ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

        "Camimiz 10 bin cemaat kapasiteli, 32 metre ana kubbe çapı ve beraberinde 5 adet yarım kubbe, ana kubbenin yerden yüksekliği 43 metre ve yüzeyi bin 600 metrekare, 72 metre uzunluğunda 4 minareli, 3 şerefeli, 3.60 cm çapında 8 adet fil ayağı, 373 pencereden ve şadırvandan ibarettir. Caminin 3500 m2'lik ön açık avlusu da bulunmaktadır. Seslendirme, aydınlatma ve ısıtması modern bir sistem ile tasarlanmıştır. Her noktadan doğal ışık alan bir konumda projelendirilmiştir. Caminin akustiği kubbe-kemer ve mukarnaslarla istenen seviyeye getirilmiştir. Dış cephe kaplaması bugüne kadar yapılmayan beyaz-limra taşından, müezzin mahfili, minber ve mihrabı ise özel Marmara mermerinden CNC tezgahlarında özel işlenerek hazırlanmıştır. Caminin ana ve diğer kubbelerinde bakır yerine kurşun malzemesi kullanılmıştır. Kubbe ve fil ayaklarının görünümü için, mahfil döşemesi geriye alınmıştır. Mabetlerde yüksek basamakla içeriye girişte sıkıntıya neden olduğundan, bu projede sadece 3 basamak kullanılarak camiye giriş sağlanmıştır, engelli rampaları da düşünülmüştür. Tüm malzemeler, Selimiye Camiinde kullanılan malzemelerden birebir esinlenerek kullanılmıştır. En önemlisi de, diğer camilerde bugüne kadar yapılmış olan mimarı eksiklikler, bu mimari projede düzeltilerek hassasiyetle ele alınmış ve öne çıkarılmıştır."

        Mimar Hakan Şahan'ın tasarımı ve Önder Narin'in müteahhitliğinde yürütülen, Kayseri'nin en büyük, ülke genelinde ise diğer büyük camiler arasında 8. sırada yer alan camii inşaatının 2017 yılı içerisinde ibadete açılması planlanıyor.

        (SK)

        30.03.2017 10:29:23 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kayseri haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kayseri Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler