Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tütüncü, Isparta'da yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlattı.

        - Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü:

        - " Önünü göremeyen Türkiye olmayacak"

        (Fotoğraflı - Görüntülü)

        Ferhat Kaya

        ISPARTA (İHA) - Antalya'nın Kepez ilçesi Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Isparta Birlik Vakfı Şubesi tarafından Isparta Öğretmenevi'nde düzenlenen programda Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlattı. Modern dünyada devletin yasama yürütme ve yargı olmak üzere üç temel görevi olduğunu belirten Tütüncü, "Türkiye'de 1982 Anayasası sonrası tek meclisli sistem vardır. Parlamenter sisteminin uygulandığı ülkelerde yürütmeyi Bakanlar Kurulu yapar. Bizim kendimize özgü sistemde yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. Sanıldığı gibi Başbakan değildir. Zaten bizdeki problem de buradan kaynaklanıyor. Özellikle yürütme noktasında bu önümüzdeki değişikliğin getirdiği temelde iki yenilik var. Birincisi yürütmenin tek kişinin elinde toplanmasıdır. Yani Cumhurbaşkanı'nda toplanması. Yani çift başlı yürütmenin ortadan kaldırılması ikincisi koalisyon dönemlerinin son bulmasıdır, Aslında tüm tartışmaların kaynağı da burasıdır" dedi.

        Devekuşu misali

        1982 anayasasını hazırlayanların Türkiye'de başkanlık sistemi hayal ettiklerini ancak her darbecinin taşıdığı kaygıları taşıyarak yazdıklarını belirten Tütüncü, "Gelecekte birilerinin kendilerinden hesap sormalarından kaygılandıkları için gereken tedbirleri alırlar. Bizim mevcut sistemimiz kurgulanmış deve kuşu misali hazırlanmış bir sistemi. Dünyadaki parlamenter sistemlerde Cumhurbaşkanı semboliktir. Yetki ve sorumluluk da Başbakan'dadır. Ama bizde Cumhurbaşkanı da Başbakan da yetkili. Cumhurbaşkanı her türlü yetkiyi kullanabiliyor ama sorumluluğu doğmuyor. Zaten bu sistem Başbakanla Cumhurbaşkanlığı arasında yaşanan ihtilaflara sebep olmuştur" diye konuştu.

        Ekonomik krizler tetikliyor

        Özellikle 1980 sonrası Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yaşanan anlaşmazlıkların Türkiye'de ekonomik krizlerin yaşanmasına sebep olduğu anlatan Tütüncü, bunların örneklerini verdi. Tütüncü, "Aslında devletini başına dik çatışmalar herşeyden öne ekonomik yaşantımızı etkiliyor. Ankara'da devletin zirvesindekiler öksürünce Isparta nezle olup yatağa düşüyor. Ekonomik yaşantımıza bu kadar olumsuzlukları olan ayrıca sosyal yaşamada olumsuzluklar getiren bir durum. Türkiye'de çift başlılık nedeniyle birisi bir tarafa çekti. Diğeri bir tarafa çektiğinde ne kadar dinamik yapınız olursa olsun, potansiyeliniz ne kadar güçlü olursa olsun. Türkiye'ye menzil kazandırmaz. Türkiye ne çektiyse bu çift başlılıktan çekti" şeklinde konuştu.

        Önünü göremeyen Türkiye olmayacak

        Anayasa kabulüyle artık koalisyon hükümeti dönemlerinin son bulacağını dile getiren Tütüncü, " Hükümet 5 yıl boyunca görevde olacak. Erken seçim baskıları olmayacak. Önünü göremeyen bir Türkiye olmayacak" diye konuştu. Türkiye'de hükümetlerin parlamentonun tek başına hükümet çıkaramadığı dönemlerde çok kısa süreli olduğunu kaydeden Tütüncü, " Üç aylık 6 aylıkken babası bir sene yaşamış. 51. Tansu Çiller Hükümeti sadece 24 gün yaşamış" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin hastalıklı koalisyonlar dönemiyle çok karşılaştığını aktaran tütüncü, bunun örneklerini sinevizyondan görsel olarak da anlattı.

        01.04.2017 11:56:02 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Isparta haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Isparta Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler