Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Sadık Erilbaylı: Çinide KDV oranı yüzde 1'e indirilsin

        (Fotoğraflı)

        Hüseyin Efe

        KÜTAHYA (İHA) - Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, çinide Katma Değer Vergisinin (KDV) yüzde 18'den 1'e indirilmesi gerektiğini ifade etti.

        Erilbaylı, Kütahya'da 417 atölye ve 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı bulunduğunu belirtti.

        Başkan Erilbaylı, kentin, 812 çini ustası ve evlerde çalışan bayanlarla birlikte toplam 6 bin kişiyle, dünyanın en büyük el sanatları merkezlerinden birisi olduğunu dile getirdi.

        Erilbaylı, "Kütahya'da toprak insanımızın elleriyle hayat bulur. Çini sabrın, emeğin, yaratıcılığın ve geleneğin adıdır; Kütahya'nın adıdır, ekmeğidir. Kütahya'da çini 14. yüzyıldan bugüne kesintisiz devam etmekte. Bunun da en önemli sebebi Kütahya çini ustalarının beğeni ve isteklerinden kopmadan bu sanatı sevgi ve sabırla kuşaktan kuşağa aktarmasıdır. Ayrıca Kütahya çinileri taşıdığı soyut niteliklerle Türk-İslam sanatının aradığı geleneksel bir sanattır. Bu nedenle de mimariyle iç içedir. Dünyanın en ünlü camileri, sarayları ve mabetleri Kütahya çinileri ile yapılmıştır. Yüzyıllardır kuşaktan kuşağa dünyanın en güzel öykülerini anlatan toprağın efendisi çini ustalarımız bugün Kütahya'da 417 atölye, 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı, 812 çini ustası ve evlerde çalışan bayanlarımızla birlikte toplam 6 bin kişiyle dünyanın en büyük el sanatları merkezlerinden birisidir. Son yıllarda çini ustalarımızın yapmış olduğu özgün tasarımlar, yeni desenler ve ürünler Kütahya çini sanatının hızla geliştiğini ortaya koymuştur. Bu durum ise geçmişten miras aldığımız geleneksel çini sanatımızı geleceğe taşımasını sağlayacaktır. Çini sanatımızın daha iyi yerlere gelebilmesi ve sanatkarlarımızın desteklenmesi için acil tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bunların başında odamız tarafından hazırlanan Uluslararası Çini Sanatı Tanıtım Günleri Projesi ile Londra, New York, Paris, Dubai ve Kıbrıs'da etkinliklerin düzenlenmesi planlanmıştır. Bu projenin hayata geçmesi ve Bakanlığımız tarafından desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca çini de yüzde 18 olan KDV oranının düşürülmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na yapmış olduğumuz müracaatlarımız son şeklini almıştır. KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini istiyoruz. Kütahya'mızın tarihini, kültürünü tanıtmak ve daha çok turist getirebilmek için özellikle Kütahya Valiliğimiz, Kütahya Belediye Başkanlığımız, Dumlupınar Üniversitemiz, Zafer Kalkınma Ajansı'mız ve STK'lar ile birlikte UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmak üzere aday dosyamızı hazırlamaktayız" diye konuştu. (EFE)

        07.04.2017 12:58:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler