Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Efsane kavun 'Yuva'sına döndü

        (Fotoğraflı)

        Bayram Kılınçer

        ANKARA (İHA) - Yenimahalle Belediyesi, kentleşme nedeniyle artık eskisi gibi ekimi yapılmayan ancak eşsiz aroması ve lezzetiyle hafızalarda yer eden Yuva kavununun yaşatılması için düğmeye bastı.

        Yenimahalle Belediyesi ve Yenimahalle Kent Konseyi'nin teşvikleriyle Yuva Köyü'nde 22 dönüm arazide Yuva kavunu tohumları toprakla buluştu. Ağustos ayında hasadı yapılacak kavunlar, Yenimahalle Belediyesinin açtığı köylü pazarında satılacak. Üreticiyle tüketici arasındaki aracıları ortadan kaldıran belediye, böylece hem vatandaşın hem de üreticinin yüzünü güldürecek.

        İlk olarak Yuva Köyü Muhtarlığı önünde köylülerle buluşan Belediye Başkanı Fethi Yaşar, buradan ekim töreni için tarlaya hareket etti. Traktöre binerek ekimi köylülerle birlikte gerçekleştiren Yaşar, "Ben 1963'te Yenimahalle'ye geldim. O yıllarda Yenimahalle köylerinde güzel sebze, meyveler yetişirdi. Yuva kavunu da bunlardan biriydi. O yıllarda bir eve bir kavun girse o evi kavun kokusu sarardı. Bu; elma, armut, ayva, domates gibi diğer sebze ve meyvelerimiz için de böyleydi. Bunlar bizim öz tohumlarımızdı. Maalesef bu tohumlarımızı yitirdik. Şimdi yediğimiz sebze ve meyvelerden çocukluğumuzda aldığımız tadı alamıyoruz. Tohumları dışarıdan ithal ediyor, meyve ve sebzeleri hem daha pahalıya yemek zorunda kalıyoruz hem de yediklerimizden bir lezzet alamıyoruz. İşte bu yüzden milli tohumlarımızı yeniden yaşatmak için harekete geçiyoruz. Bunu bugün Yuva kavunuyla başlatıyoruz" dedi.

        Yuva kavununun lezzetiyle, aromasıyla özel bir kavun olduğuna değinen Yaşar, "Biz ekeceğiz, Allah yağmurunu verecek. İnşallah bereketli bir verim alacağız. Bu kavunlar da Yenimahalle Köylü Pazarında alıcısına ulaşacak. Hem üretici hem tüketici kazanacak" dedi.

        Yuva Muhtarı Ahmet Şimşek de Yuva kavununun ününün Ankara dışına kadar çıktığını ifade ederek "Bu kavunun çok farklı bir aroması vardır ve lezzeti, diğer kavunlarda olduğu gibi çekirdeğinin altında değil, kavunun genelindedir. Maalesef şehirleşme nedeniyle tarım arazileri azaldı ve buna bağlı olarak Yuva kavunu ekimi de azaldı. Ama biz bu kavunu yaşatmak için mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

        Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Cem Özkan ise kavundan daha iyi verim alabilmek için köylülere bilgiler verdi.

        Yuva Köyü muhtarı Ahmet Şimşek'in ev sahipliği yaptığı kavun ekim törenine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Başkan Vekili Mehmet Kartal, Yenimahalle Kent Konseyi Başkanı Atila Çınar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Cem Özkan, mahalle muhtarları ve Yuva Köyü sakinleri katıldı.

        (BK-BT-Y)

        12.05.2017 10:28:05 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler