Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde "Üç Boyutlu Kağıt Rölyef Kursu"na katılan kadınlar, yaptıkları tabloları satarak hem aile bütçesine katkı sağlamak istiyor hem de meslek sahibi olmayı amaçlıyor.

        Balışeyh Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kursa katılan kadınlar, boş zamanlarını değerlendirerek, değişik renk ve desenlerdeki resimlere, doğadan topladıkları sap, saman ve çakıl taşları kullanarak 3 boyut kazandırıyor.

        Halk Eğitim Merkezi Müdürü Salih Morgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların kursa büyük ilgi gösterdiklerini ve kursiyerlere bu sayede bir meslek kazandırdıklarını belirterek, "Rölyef çalışması da denilen bu kursumuzda yapılan perspektif çalışmasında kursiyerler, hazır olarak temin edilen çeşitli renk ve desenlerdeki resimleri 15 kat halinde kesimlerini yaparak uzaktan yakına doğru yapıştırıyorlar. Zeminin bazı yerleri kabartılıp bazı yerleri ise çökertilir. En yakın olan deseni daha çok kabartıp uzak olan yerleri daha az kabartarak perspektif elde ediliyor. Daha sonra resimlerin kesim aşamasına geçiliyor. Desenin kenarları milimetrik ve çok dikkatli olarak kesildikten sonra kenar hatları kalem ile boyanıp ütülenerek şekil veriliyor" diye konuştu.

        Yapılan çalışmalarda doğadaki birçok malzemeyi kullandıklarını belirten Morgül, resimlerin arasına kürdan çubuklar yerleştirilip soğuk silikonla üst üste yapıştırılarak, desene göre hareket verildiğini vurguladı.

        Resmin en üst katmanına çam kozalağı parçaları, çakıl taşları, saman parçacıkları, yaprak, yosun, yabani ot türleri ve çiçekler yapıştırdıklarını ifade eden Morgül, "Bu sayede sanatsal değeri olan yeni bir doğallık da ortaya çıkmış oluyor. Son aşamada ise resim verniklenerek parlak bir hale getiriliyor. Doğal objeler kullanılarak şekle estetik bir görünüm kazandırılarak böylece rölyef çalışması tamamlanmış oluyor" dedi.

        Morgül, kursiyerlerin önemli manevi değeri olan tabloları oluşturduklarını belirterek, kursiyerlerin Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Cami, Ayasofya Cami, eski İstanbul, Üsküdar, Kız Kulesi gibi tarihi, turistik ve kültürel mekanların tabloları ile doğa, manzara ve üç boyutlu tablolar yaptıklarını bildirdi.

        Kursiyerlerin aldıkları eğitim sayesinde bir meslek sahibi olduklarına işaret eden Morgül, "Boyutlandırma kursumuz ev hanımı kursiyerlerimiz arasında ilgi uyandıran, zevkle, isteyerek yapılan bir çalışma oldu ve öğrendikleri birçok bilgi sayesinde sanatsal değerleri olan tablolar oluşturdular. Öğrendikleri meslek sayesinde kendi işlerini kurmalarını ve kendi işlerinin patronu olmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.

        Kurs öğreticisi Sevda Uludoğan da kursiyerlerin 2 aylık kısa bir dönemde çok güzel sanat değeri taşıyan işleri yaptıklarını ve bir tablonun 5 kursiyer tarafından sabır ve titizlikle 2 hafta içinde tamamlanabildiğini söyledi.

        Kursiyerlerden Nazan Lezgi ise kursta işlerini keyifle yaptıklarını belirterek, sanat öğrendiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

        Yaptıkları tablolarla aile bütçelerine de katkı sağlamayı hedeflediklerini anlatan Lezgi, "Bu kurs bize algıda bir seçicilik oluşturdu. Yaklaşık 15 tablo yapımında görev aldım. Böyle bir sanatın olduğunu bilmiyordum. Severek yaptığım bu çalışmalardan çok mutluyum" ifadesini kullandı. 

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırıkkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırıkkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler