Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Makine başında yarım asır

        (Fotoğraflı)

        Yunus Daşdemir

        KÜTAHYA (İHA) - Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde terzilik yapan İdris Ada, 50 yıldır aynı mesleği yapıyor.

        Babasının ilkokul 3. sınıfta çırak olarak bir terziye göndermesiyle mesleğe başlayan ve 50 yıldır terzilik mesleğini yapan 61 yaşındaki İdris Ada, dikiş makinesi başında geçen meslek hayatını anlattı.

        Baba tavsiyesi üzerine mesleği öğrendiğini ifade eden İdris Ada, "Benim o dönemlerde terziliğe merakım vardı.Gençlik döneminde hem okula gidiyordum hem de babamın tavsiyesi üzerine çıraklık yapıyordum.

        Çıraklığa başladığımda yaşım 10'du. Okuldan kalan zamanlarda, Cumartesi ve Pazar günleri çalışarak işi çözdüm. Dikiş yapmaya ve ütü yapmaya başladım. Bu mesleği çok sevmiştim. Bir sanat bir meslek öğrenmek istiyorsan seveceksin o işi.Çıraklıktan sonra 1977 yılında kendi dükkanımı açtım. 40 yıldır bu dükkandayım. Hiçbir müşterimi burada kırmadım. Hep 'evet tamam' dedim hepsinin gönlünü almışımdır''dedi.

        "Vatandaş artık seri üretimi tercih ediyor"

        Mesleğini sürdürmekte kararlı olduğunu dile getiren İdris Ada, "Gönülden seviyorum ben bu işi. 61 yaşındayım, ömrümün 50 yılı sanatla geçti. Terzilik emek ve alın teri gerektiren bir meslek. Terzi sanatkara denir. Eskiden terzi çoktu ama konfeksiyon azdı. Altıntaş'ta konfeksiyoncu yoktu. O dönemlerde hep sipariş üzerine çalışırdık. Artık konfeksiyonlar açıldı.Şimdilerde konfeksiyonlardan alınan elbiselerin ufak tefek düzeltmeleriyle uğraşıyoruz.Ütü yapıyoruz paça yapıyoruz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Vatandaş artık seri üretim elbiseleri tercih ediyor. En önemli olan mevzu ise artık sanatkar yetişmiyor bu meslekte. Bazen hiç iş yapamadığım günler oluyor. Bazen 20-30 TL kazançla dükkanımı kapattığım günler oluyor. Ama çok şükür emekli oldum bu meslekten. Şimdilerde gönlümü ve ömrümü verdiğim bu meslekle, kazansam da kazanmasam da vaktimi geçiriyorum" ifadelerini kullandı. (YD-EFE)

        29.05.2017 12:57:57 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler