Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ödemiş'te salatalık sezonu açıldı

        - Uzmanlardan hastalık uyarısı

        (Fotoğraflı)

        Onur Şahan

        İZMİR (İHA) - İzmir'de, turşuluk salatalığın yoğun olarak üretildiği Ödemiş'in Kaymakçı, Çaylı, Ertuğrul, Kurucuova ve Orhangazi gibi mahallelerinde hasat sezonu açıldı.

        Ödemiş ilçesinde, 1 haftadır etkili olan yağışlarla birlikte ilk hasadı yapılan turşuluk salatalıkla eleklerden geçirilerek numaralandırıldı. Edinilen bilgilere göre bir turşuluk salatalığın (kornişon) kilogram fiyatı 2 TL olarak belirlenirken, iki numara 60 kuruş ve üç numara ise 30 kuruştan alıcı bulmaya başladı.

        Fiyatın şimdilik normal olduğunu ifade eden üreticiler, 45-50 gün önce ekilip hasadı başlayan turşuluk salatalıkta yaklaşık 2 ay boyunca hasadının süreceğini daha sonra da güz dönemi sezonun başlayacağını söyledi. Ödemişli Ziraat Mühendisi Özkan Akgün de, yağışlar nedeniyle üründe hastalık oluşabileceğini ve hastalığın önüne geçilemezse rekoltenin düşük olabileceğini belirtti. Pazar ve pazartesi gününe kadar yağış beklentisinin bulunmadığını belirten Akgün, "Mevzi yağmurlar adını verdiğimiz bölgesel yağışlarla karşı karşıyayız. Bu yağışlar zaman zaman şiddetli olabilir ve ürün zarar görebilir. Nem oranı yüzde 80'lerde. Böyle havalarda bir hastalık ortaya çıkar ve ürün gelişimini engeller" dedi.

        Hastalığa karşı, periyodik ilaçlama yapılması gerektiğini söyleyen Akgün, "Yalnız yapılacak ilaçlama, insan ve çevre sağlığına zarar vermemelidir. İlaç ve hasad süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Hastalık, doğru ilaçlama ve nem oranının düşmesi ile ortadan kaybolmaya başlar" şeklinde konuştu.

        (OŞ-HG-Y)

        01.06.2017 12:21:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler