Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kocamaz: "Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz"

        - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, uluslararası toplumun, sosyal, ekonomik, çevresel ve politik alanda pek çok radikal karar almak ve küresel düzenlemeler yapmak durumunda olduğunu belirtti

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak adına üzerlerine düşen görevi yerine getirmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

        Başkan Kocamaz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 20. yüzyılın, üretim ve tüketimin hızla arttığı, doğal kaynakların hızla azalma hatta bazı noktalarda tükenme sürecine girdiği bir dönem olduğuna işaret etti. Dünya nüfusunun 7,3 milyarı aştığı günümüzde aşırı üretim ve aşırı tüketimin doğal bir sonucu olarak karbon ayak izi ve su ayak izi tehlikesinin her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Kocamaz, "Küresel ısınma tehdidi altındaki dünyamızın doğal ve çevresel kaynaklarındaki bozulmaların en üst düzeyde olacağı varsayılan bu süreçte; uluslararası toplumun, sosyal, ekonomik, çevresel ve politik alanda pek çok radikal karar almak ve küresel düzenlemeler yapmak durumunda kalacağı aşikardır. Yöntem ne olursa olsun kesin olan gerçek şudur; ister gelişmiş ister gelişmekte olan isterse geri kalmış bir ülkede yaşıyor olalım, bütün dünya insanları olarak hepimiz paylaşmayı öğrenmek ve içselleştirmek zorunda kalacağız" dedi.

        "Evsel atıklar kaynağında ayrılmalı"

        Atık sorununun çözümüne ilişkin bütüncül bir yaklaşım geliştirilmesinin, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Kocamaz, "Bu konuda atılacak ilk önemli adım, geri dönüştürülebilir nitelikteki evsel atığın kaynağında ayırılmasıdır. Evsel atığın yaklaşık yüzde 30'unu, hacimce yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan ambalaj atığı kaynağında ayırıldığında, belediyelerce çöp alanlarına daha az çöp taşınmış olmaktadır. Bu da belediyelerimizin taşıma ve depolama maliyetleri ile zamandan önemli miktarda tasarruf etmelerini sağlamaktadır. Atık geri dönüşüm sürecinde elde edilen biyogazdan elektrik enerjisi üretilebilmekte ve sera gazları salınımının da önüne geçilmektedir. Evsel ambalaj atıklarının geri kazanımıyla ve organik atıklardan biyogaz elde eden enerji tesislerinin sayesinde Türkiye'de yılda 76 bin ton karbondioksit sera gazı salınımının engelleneceği öngörülmektedir. Bunun yanında yaklaşık bin 500 hektar orman arazisi korunmakta ve 720 bin metre küp düzenli depolama hacmi kazanılabilmektedir" ifadelerini kullandı.

        "Belediyelere kentsel atıkların bertarafı konusunda teşvik ve destek verilmesi gerekmektedir"

        Temiz bir çevre ile sağlıklı ve kaliteli bir yaşam standardına sahip kentlere ulaşabilmenin bir maliyeti olduğuna işaret eden Kocamaz, finansman kaynakları sınırlı olan belediyelerin bu tür yatırımları yapabilmelerine imkan tanıyacak mali ve organizasyonel yapı değişikliklerine gidilmesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Gerekli mali desteğin, öz kaynaklara ek olarak merkezi yönetim ve uluslararası fonlardan kredi yoluyla sağlanabileceğini dile getiren Kocamaz, şöyle devam etti: "Belediyelere, kentsel atıkların, özel sektöre ise endüstriyel atıkların bertarafı konusunda teşvik ve destek verilmesi gerekmektedir. Asıl hedef, ülkemizde ve dünyada yaşayan bütün insanlığın müreffeh ve sürdürülebilir bir yaşam düzeyine kavuşturulmasıdır. Bunu sağlayacak temel yaklaşım sürdürülebilir kalkınma kavramıdır."

        "Su varlığımız Türkiye ortalamasının üzerinde ama çok dikkatli olmalıyız"

        Daha az tüketerek, daha az kirleterek, çalışanların iş tatmini ve motivasyonunu daha yüksek tutarak daha müreffeh bir dünya kurulabileceğini belirten Kocamaz, bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Mersin'in yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin yıllık 7,4 milyar metreküp olduğunu bildiren Kocamaz, şunları kaydetti: "İl nüfusumuzun 1 milyon 750 bin olduğu varsayıldığında kişi başına yılda 4 bin 228 metreküp su düşmektedir. Türkiye ortalaması üzerinde su varlığımız bulunsa da bunun sürdürülebilir olması için çok dikkatli olmamız gerektiği ortadadır. Bu nedenle Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak; halkımıza kesintisiz su temin edebilmek amacıyla pek çok projeyi hayata geçirdik. Mersin İli Yağmursuyu Master Planını hazırladık, 37 bin 413 metre yağmur suyu drenaj hattı döşedik. Atıksu kaynaklı çevre sorunlarını kaynağında önlemek için Anamur, Bozyazı, Erdemli Kargıpınarı, Mut, Silifke Atakent Atıksu Arıtma Tesislerimizi hizmete açtık. Erdemli Kızkalesi, Erdemli Limonlu-Kumkuyu, Mezitli Atıksu Arıtma Tesislerimizin inşasını başlattık. Aydıncık, Silifke-Taşucu, Erdemli-Tömük, Silifke-Mara, Çamlıyayla-Sebil Atıksu Arıtma Tesisi projelerimizi ise önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yenişehir, Akdeniz, Mezitli, Toroslar ilçelerimize hizmet veren Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi ile Tarsus ve Silifke Katı Atık Depolama Tesislerimizi hizmete açtık. Sürdürülebilir Atık Yönetimi projelerimiz kapsamında il genelindeki tesislerimizde saatte 9,4 megawatt elektrik üretmeye başladık. Tehlikeli atıkları doğaya zarar vermeyecek şekilde bertaraf etmek amacıyla Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanını hizmete açtık. Anamur, Bozyazı/Aydıncık, Mut, Silifke, Tarsus/Çamlıyayla, Erdemli ve Gülnar Koordinasyon Şube Müdürlüklerinde Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı yapımı çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Çeşitli noktalara yerleştirdiğimiz atık pil kutuları ve atık bitkisel yağ toplama noktaları ile çevreye verilen zararları minimize ettik. 3 yılda 9 bin 973 kilogram atık pil, 527 bin 938 kilogram bitkisel atık yağ topladık."

        Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı destek sistemi ile yürüttükleri haşere ile mücadelede kapsamında 206 bin 65 kaynak keşfi, 356 bin 400 noktada ilaçlama yaptıkları bilgisini de veren Kocamaz, Çamlıbel Kıyı Tesisi ve Taşucu Kıyı Tesisi projeleri çerçevesinde, denizi ve kıyıları temizlediklerini ifade etti. Ayrıca, halkın ve çocukların günlük hayatlarında çevre bilinciyle hareket etmeleri konusunda birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Kocamaz, "Yerel yönetim olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak adına üzerimize düşen görevi yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz" diyerek, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutladı.

        8KYM-Y)

        05.06.2017 10:52:54 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler