Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Sümer 2017 yılı tarımsal destekler açıklandı

        (Fotoğraflı)

        Ramazan Kuyu

        ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman'ın Besni İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçilerin merakla beklediği tarımsal desteklerinin açıklandığını söyledi.

        Mazot ve gübre desteği alan bazlı ürüne göre farklılaştırılarak çiftçiye ödeneceğini belirten Başkan Sümer, 2017 üretim yılında belirlenen desteklerin büyük bölümünün çiftçilere 2018 yılında verileceğini ifade etti.

        Başkan Sümer, "Bu yıl farklılaştırılarak uygulanan mazot desteğinde aslan payını pamuk ve çeltik alacak. Pamuk ve çeltikte çiftçilere dekar başına 36 lira mazot desteği verilecek. Dekar başına 4 lira gübre desteği ile birlikte pamuk ve çeltik üreticisine dekar başına toplam 40 lira destek ödenecek.

        Ayçiçeği, soya, dane mısır ve patates için çiftçilere dekar başına 17 lira mazot ve 4 lira gübre desteği ödemesi yapılacak. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf üretenlere dekar başına 13 lira mazot, 4 lira gübre olmak üzere 17 lira destek verilecek. Nohut, mercimek ve kuru fasulyede dekar başına 11 lira mazot 4 lira gübre ödemesi yapılacak. Tarlasını ekmeyip nadasa bırakanlara ise dekar başına 5 lira mazot desteği ödenecek.

        Alan bazlı destek kapsamında geçen yıl önce kaldırılan sonra tekrar uygulanan toprak analiz desteğinde de farklı bir uygulama olacak. Asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde her 50 dekar araziye kadar bir toprak analizi için toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira ödeme yapılacak.

        Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtlı olduğu bakanlıkça tespit edilen havzalarda sulu tarım parsellerinde 2017 yılında ekilen nohut, mercimek ürünlerine ilave yüzde 50 destek ödenecek.

        Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak. Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havzası dışında yetiştirilmesi durumunda bu ürünlere mazot gübre ve fark ödemesi desteği ödenmeyecek.

        Tarımsal desteklemelerle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz" dedi.

        (RK-OE-Y)

        05.06.2017 16:04:09 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adıyaman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adıyaman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler