Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ramazan'da dengeli beslenmek önemli

        (Fotoğraflı)

        Hasan Yiğen

        MANİSA (İHA) - Kula Devlet Hastanesi Diyetisyen hekimi Kübra Gündoğan, sağlıklı beslenme konusunda Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.

        Yaklaşık 17 saat süren ve sonunda iftar yemeğinde düzensiz bir şekilde yemek yemenin sağlık açısından farklı yönlerden zararı olduğu gibi obezitenin de arttığını dile getiren Kula Devlet Hastanesi Diyetisyen hekimi Kübra Gündoğan, "Bu yıl yine 16-17 saat süren ve susuzlukla bir yaz Ramazan'ı geçiriyoruz. Öğün sayımız, uyku düzenimiz değişiyor, hatta azalıyor. Bu duruma kolay adapte olabilmek için yeterince öğün ve uyku yine ihmal edilmelidir. İftar ve sahur olarak 2 ana öğün ve en az bir de ara öğün yapılmalıdır. Sahura vaktinde kalkılmalıdır. Böylece iftar ve sahur arasındaki açlık ve susuzluk süresini arttırmamış oluruz. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü sindirim zorlukları mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su-tuz dengesinin bozulması olabilir. Sahurda sade ve dengeli beslenmeliyiz. Peynir-yumurta, süt-yoğurt, zeytin-badem-fındık-ceviz, sebze-meyve,tahıllar-ekmek bu beş besinden hepsinden en az birini soframızda bulundurmalıyız. Miktarları kişiye göre değişkenlik gösterir. Peynir, zeytin ve yağlı tohumlar az tuzlu ya da tuzsuz tercih etmelidir. Mide sağlığı için sahurdan sonra hemen uzanmalı, en az yarım saat geçmesi beklenmelidir." dedi.

        İftara hurma ile başlamanın hem sünnet hem de çok sağlıklı bir seçenek olduğunu anlatan Gündoğan, "Ancak 3 adet hurmanın 1 porsiyon meyve olduğunu unutmamalı özellikle fazla kilolu, obez veya diyabet hastalığı olan kişiler miktarına dikkat etmelidir. Çorba ile devam edip 5-10 dakika ara verilmelidir. Sebze yemeği ve salata, et-balık-tavuk-yoğurt, ekmek-pilav-makarna bu üç çeşitin her birinden tüketerek iftar tamamlanmalıdır. Miktarlar yine kişiye göre değişkenlik gösterir. İftarda mideyi yormamak için yemeklerin hafifliği özellikle kızartmadan uzak durulması önemlidir. Yemeklerin hafifliği de pişirme şekli - süresi ve yemeğin içine konulan yağ miktarı ile doğrudan ilişkilidir. İftardan 1-1,5 saat sonra 1 veya 2 meyve ara öğünleri ile hem günlük İhtiyacı hem de tatlı ihtiyacı karşılayabilir. Haftada 2-3 gün bu ara öğünler yerine 1 kase sütlü tatlı (2-3 top dondurma veya 1 dilim güllaç gibi) tercih edilebilir. İftarla sahur arasında en az 2 lt su tüketimi de ihmal edilmemelidir." şeklinde konuştu.

        Gündoğan, Ramazan ayının asıl amacı unutulmadan sadece bedenen yaşanan açlık ve susuzluk olarak değerlendirmemesi gerektiğini dile getirerek sahur ve iftar menülerini abartmamadan yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

        (HY-SC)

        06.06.2017 12:24:44 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler