Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Somalı öğrencilerden 'Türkçe Harekatı'

        - Öğrencilerin Türkçe anketinden çarpıcı sonuç:

        - "Yabancı kelimelerin kullanımı çok yüksek"

        - "Teknoloji dilin yozlaşmasında etkili"

        (Fotoğraflı)

        Yılmaz Sarıpınar

        MANİSA (İHA) - Soma Cemil Meriç Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri 750 öğrenci üzerinde 'Türkçemiz Kirlenmesin' adlı anket yaptı. Ankette Türkçe'nin yabancı kelimelerin çok kullanılması ve teknoloji nedeniyle yozlaştığı sonucuna ulaşıldı.

        Soma Cemil Meriç Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri Elçin Özer ve Elif Maman toplamda 10 soruluk anket hazırladı. 'Türkçemiz Kirlenmesin' adlı anket Soma Fen Lisesi, Cemil Meriç Anadolu Lisesi, Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Soma Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Soma Linyit Anadolu Lisesi'nden 750 öğrenci üzerinde uygulandı. Öğrenciler yaptıkları anket sonucunda hazırladıkları raporda yabancı kelimelerin kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu tespit etti. Öte yandan teknolojnin de dilin yozlaşmasında etkeninin bulunduğunun altını çizen Elif Maman, "Yabancı kelimelerin kullanımını engellemek için yeterli önlem alınmıyor. Türkçe'nin doğru kullanılmasında ailenin etkisi çok fazla. Türkçenin doğru kullanılması küçük yaşlarda verilecek eğitimle sağlanabilir" dedi.

        Önerilerini de dile getirdiler

        Proje sonucunda önerilerini de dile getiren öğrencilerden Elçin Özer ise "Okullarda dilimizi korumak amaçlı konferanslar düzenlenebilir. Dilimizi korumaya öncelikle küçük yaşlarda başlanılmalı. Özellikle okuma yazma ilkokullarda öğrenildiği için dilimizi korumaya öncelikli olarak ilkokul çağındaki öğrencilerden başlanılmalıdır. Okullarda veya şehir içinde alanlarda insanların dikkatini çekecek şekilde hazırlanan afişler veya bilgilendirici materyaller hazırlanıp asılmalıdır. 'Türkçemiz Kirlenmesin' adlı proje kapsamında meclis tarafından kararlar alınıp yasa çıkarılabilir" diye konuştu.

        Milli Eğitim Müdürü Dikici tebrik etti

        Soma Cemil Meriç Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri Elçin Özer ve Elif Maman "Türkçemiz Kirlenmesin" konulu anketin sonuçlarını raporlaştırarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici'ye sundu. Raporu inceleyen Dikici, örnek çalışmalarından dolayı öğrencileri tebrik etti. Raporda belirtilen hususların önemli olduğuna dikkat çeken Dikici, "Türkçemiz zengin bir dil. Yeni nesil tarafından bu zenginliğin kullanılması gerekiyor. Bireylerin yaşadıkları toplumun kültürünü ve dilini iyi tanımaları halinde bu bireylerin toplumlarına karşı yabancılaşma sorunu da yaşamayacaklardır" dedi. Yabancı dil öğrenmenin önemine de vurgu yapan Dikici, Türkçe'nin de çok iyi bilinmesi gerektiğini belirtti.

        (YS-AY-Y)

        06.06.2017 13:40:40 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler