Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pirinççi köyü İtalyanlar'ın ilgi odağı oldu

        (Fotoğraflı)

        İSTANBUL (İHA) - Eyüp'ün köylerinden gelen manda sütü, İstanbul'un önemli bir kısmının süt ihtiyacını karşılıyor. Pirinççi köyünde mandıra işletmeciliği yapan Reşit Onat, manda sütünün inek sütüne göre pahalı olduğunu belirterek, "Manda sütünden çok iyi mozzarella peyniri olduğu için İtalyanlar büyük ilgi gösteriyor" dedi.

        Sağlık açısından inek sütüne göre daha faydalı olan, içeriğinde daha fazla kalsiyum, demir, çinko ve vitamine sahip olan manda sütüne ilgi her geçen gün artıyor. Sütünün yanısıra, yoğurdu, tereyağı ve kaymağına olan talebin artması, inek sütüne göre beş kat daha karlı olması ve devlet teşviki, manda yetiştiriciliğini cazip hale getirdi. Manda yetiştiriciliğinin öne çıktığı yerler arasında Eyüp'ün Pirinççi, Işıklar, Ağaçlı, Akpınar, Çiftalan, İhsaniye ve Odayeri köyleri de yer alıyor. Pirinççi köyünde mandıra işletmeciliği yapan Reşit Onat, manda sütünün inek sütüne göre daha pahalı olduğunu söyledi. Babası Reşat Onat ve ağabeyi Raşit Onat'la birlikte 2010 yılından beri mandıra işletmeciliği yapan Reşit Onat, "Kendimi bildim bileli hayvancılıkla uğraşıyoruz. Daha önce inek ve keçi yetiştiriciliği yaptık fakat daha sonra buradaki arazi şartlarına uygun olması, manda sütünün değerlenmesi ve talebin artmasıyla manda yetiştiriciliğine başladık. Eyüp Belediye Başkanımız Remzi Aydın da zaman zaman bizi ziyaret ederek desteklerini esirgemiyor" dedi.

        Köyde kendileri dışında beş ailenin daha bu işten ekmek yediğine değinen Onat, "Ben bu işe 4-5 hayvanla başladım, şu anda 160 baş mandamız var. Bir manda 10 ay 10 günde bir yavru doğurur. Bir mandanın yetişkin hale gelip süt vermesi için dört yıl geçmesi gerek. Yetişkin hale geldikten sonra bir mandadan günde 6 litre, inekten ise 30-40 litre arası süt alabilirsiniz. Fakat inek sütünün litresi 1.5 lirayken, mandanınki 6 liradır ve bir manda 35-40 yaşına kadar yaşayabilir" ifadelerini kullandı.

        İtalyanlar manda sütüne büyük ilgi gösteriyor

        Manda sütünde yağ, protein ve mineral madde oranlarının diğer çiftlik hayvanlarına göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Onat, "Manda sütünün kolestrol oranı düşüktür. Ayrıca yağ oranı yüksektir ve süt ürünleri yüksek kalorilidir. Manda sütünden çok iyi kaymak ve yoğurt olur. Biz burada günde 350-400 litre arası süt alıyoruz, tabii hava şartlarına göre bu durum değişiyor. Çünkü mandanın meraya çıkıp otlaması gerekiyor. Sütlerimizi ise genelde fabrikalara ve muhallebici gibi küçük işletmelere veriyoruz. Bakırköy, Bahçelievler, İkitelli gibi İstanbul'un birçok ilçesine sütlerimiz gidiyor. Bir de özellikle manda sütünden çok iyi mozzarella peyniri olduğu için İtalyanlar büyük ilgi gösteriyor" diye konuştu.

        İhracat ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten Onat, "Hatta duyduğuma göre Kandıra tarafında İtalyanların kurduğu bir mandıra bile varmış" dedi.

        "Manda etsiz sucuk olmaz"

        Mandanın sütünden olduğu kadar ülkemizde pek tercih edilmese de etinden de faydalanıldığını sözlerine ekleyen Onat, "Manda eti durduğu zaman çok çabuk siyahlaştığı için kasaplar tarafından pek tercih edilmiyor. Aslında yediğiniz zaman tadı sığır etinden pek farklı değildir, ayırt edemezsiniz. Manda eti en çok sucuk yapımında kullanılıyor. Manda etsiz sucuk olmaz" şeklinde konuştu.

        (HB-CC-Y)

        09.06.2017 11:39:10 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler