Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ferhat Ağa Çeşmesi hizmete açıldı

        (Fotoğraflı)

        İSTANBUL (İHA) - Güngören Belediyesi, Genç Osman Mahallesi'nde bulunan Ferhat Ağa Çeşmesi'ni tarihî dokusuna uygun bir şekilde onararak hizmete açtı.

        Ferhat Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılan ve günümüze kadar gelen Ferhat Ağa Çeşmesi Güngören Belediyesi tarafından tarihi dokusuna uygun olarak onarılarak hizmete açıldı. 2004 yılına kadar devam eden süreçte tarihi deformasyona uğrayarak işlevselliğini kaybeden çeşmenin onarılarak hizmete açılmasının ardından konuşan Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman: "Çeşmenin mimari ögelerini yenileyerek gerekli restorasyonu yaptık, önemli bir su yapısı olan Ferhat Ağa Çeşmesi'ni kültürel zenginliğimize kattık, geçmişine sahip çıkmayan milletler bir gelecek tasavvuru inşa edemez, mazimize sahip çıkmanın ve istikbale güvenle yürümenin haklı gururunu yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

        Çeşmenin tarihçesi

        Ferhat Ağa Çeşmesi; Gençosman Mahallesi, Doğanbey Caddesi'nde Üçyüzlü mevkiinde bulunmaktadır. Çeşmenin inşa tarihi H.988-M.1580/1581 olarak tarihlenmektedir. Bânisi kitabesinden de anlaşıldığı gibi Ferhat Paşa'dır ve çeşmeye de ismini vermiştir. Çeşmenin üç yüzü bulunmaktadır diğer yüzü ise yanındaki bulunan yapıya bitişiktir. Tüm yüzeyleri küfeki kesme taş ile kaplıdır. Yapı kare planlı olup köşe kısımlarına sütunçeler yerleştirilerek pahlanmıştır. Üç yönde de ayna taşı ve su teknesi bulunmaktadır. Ayna taşları her yönde kemer ile öne çıkartılmıştır. Ana akstaki cephenin ayna taşı kaş kemer ile diğer iki yöndeki ayna taşı ise sivri kemer ile belirtilmiştir. Çeşme cepheleri her yönde olmak üzere ikili silme düzeni ile çerçevelenmiştir. Ana akstaki kaş kemerin altında kitabe yer almaktadır.

        (EY-BA-Y)

        12.06.2017 12:45:14 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler