Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MAKS Projesi, Ahmetli'de tanıtıldı

        (Fotoğraflı)

        MANİSA (İHA) - Aselsan ile İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü Mekansal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi (MAKS) pilot illeri arasında bulunan Manisa'da çalışmalara başlandı.

        Adres Kayıt Sisteminde sözel olarak tutulan adres bilgilerinin mekânla ilişkilendirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi amacıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi, ASELSAN, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile İnfotech firmasının işbirliğinde Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Projesi başlatıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, Ahmetli ilçesinde muhtarlarla düzenlediği toplantıda projeyi tanıttı ve proje kapsamında yapılacak çalışmalardan bahsetti. Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, MAKS Projesi'ni tanıtmak amacıyla Ahmetli'de mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Ahmetli Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Koordinasyon İşleri Müdürü Orçun Abalı, mahalle muhtarları, ASELSAN ve İnfotech firmasının proje yetkilileri katıldı.

        MAKS Projesinin, Adres Kayıt Sisteminde sözel olarak tutulan adres bilgilerinin mekânla ilişkilendirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi amacıyla başlatılan bir proje olduğunu aktaran Memiş, projenin yeni mekânsal adres verisi üretimini içermediğini; bunun yerine, yetkili idarelerdeki mevcut verinin ortak veri modelinde bütünleştirilmesini ve bu verinin web servis veya ara yüzler ile güncel tutulmasını amaçlamadığını aktardı.

        Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) altyapısını daha etkin ve fonksiyonel hale getirmek için çalışmanın büyük önem taşıdığını belirtti ve projenin hedeflerini şöyle sıraladı: "Ülke genelindeki tüm adres bileşenlerinin metinsel olarak yönetildiği Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT)'na mekansal bir boyut kazandırılarak daha etkin ve fonksiyonel bir Mekânsal Ulusal Adres Veri Tabanının oluşturulması, coğrafi Adres Bilgi Sistemine sahip yetkili idarelerin, kurulacak mekânsal UAVT' yi ikinci bir veri girişine ihtiyaç duymaksızın güncel tutmalarına olanak sağlayacak entegrasyon servislerinin hazırlanması, birçok kurum ve kuruluş tarafından ihtiyaç duyulan mekânsal adres verisinin, Mekânsal UAVT üzerinden, mevcut standartlara uygun bir şekilde paylaşımına yönelik veri paylaşım altyapısının oluşturulması, Adres Kayıt Sistemi (AKS) bünyesinde yetkili idarelerce düzenlenmekte olan yapı belgelerinin daha etkin, hızlı, verimli ve hatasız bir şekilde düzenlenmesi ve gerek Mekânsal UAVT gerekse yetkili idare sistemleri ile entegrasyonuna olanak sağlayacak altyapının oluşturulması, vatandaşların, adres bileşenleri ve yapı belgeleri ile ilgili süreçlere daha hızlı ve doğru bir şekilde erişebilmelerine ve adrese dayalı hizmetlerde şeffaflığın sağlanmasına yönelik bir altyapının oluşturulması hedeflenmektedir"

        Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde, Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, ASELSAN ve İnfotech işlem firması ile Ahmetli'de saha çalışmaları başlatıldı.

        Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Kent Bilgi Sistemi çalışmalarına başladıklarında MAKS Projesini Manisa'da hayata geçirmeyi amaçladıklarını dile getiren Memiş, "İki yıl gibi bu tür projeler için çok kısa sayılabilecek bir zaman içerisinde MAKS için gerekli sayısal veri olgunluğuna ulaştık. Türkiye'de 13 il içerisine girerek bu hedefimize ulaşmış bulunmaktayız" dedi.

        Ahmetli'de startı verilen MAKS Projesi'ni il genelinde minimum süre içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini belirten Memiş, Ahmetli ilçesinden başlanılan çalışma kapsamında ilçe merkezi ve mahallelerinde sokak ve ona bağlı kapı numaralarının yenilenmesi ve numarataj mantığını getirerek, adresi olmayan hiçbir yapının kalmamasını hedeflediklerini müjdeledi.

        Toplantıya katılan mahalle muhtarları, adres sisteminin mekanla ilişkilendirilmesi amacıyla başlatılan projenin Ahmetli'ye faydalı olacağını dile getirdi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi ile paydaşlarına teşekkür etti.

        (AY-Y)

        14.06.2017 13:35:44 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler