Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Abidevi taşlar özenle temizleniyor

        - Ahlat Selçuklu Mezarlığında restorasyon çalışmaları başladı

        - Her biri sanat eseri niteliği taşıyan abidevi taşlar büyük bir özenle temizleniyor

        (Fotoğraflı)

        Serdar Adıyaman

        BİTLİS (İHA) - Dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan ve Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da nitelendirilen Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı.

        Boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran tarihi mezarlıktaki restorasyon çalışmaları, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında başladı. Bu yıl mezar taşlarının yoğun olarak tahrip olduğu alanda çalışmalara ağırlık verileceğini ifade eden Prof. Dr. Karahan, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle, ruhsatımızın gelmesiyle birlikte haziran ayının üçünden itibaren resmi olarak bu yıl ki restorasyon, konservasyon ve çevre düzeni çalışmalarımıza başladık. Fakat sistemli olarak çalışmalarımıza bugünlerde yoğunlaştık. Bu yıl ki hedeflerimiz arasında şu anda içerisinde bulunduğumuz kısım olan bilhassa taşların çok fazla tahrip olduğu, akitlerin yıkıldığı ve ortasından yolun geçtiği alan üzerinde çalışmalarımıza daha çok yoğunlaşacağız. Genellikle de alanın tamamına hakim bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Eğik taş düzeltmelerimiz de devam edecek. Çok şükür bu eğik taşların yaklaşık yüzde 90'ınını düzeltilmiş durumdadır. Diğer kısımlarına da bakacağız ama yerde yatan 125 tane mezar taşımız var. Bunları ödeneklerimiz ve zamanımız imkanında ayağa kaldırmaya çalışacağız. Projelendirmelerine ve çizimlerine başladık. İnşallah onlara devam edeceğiz. Yine çalışmalarımız arasında mezar taşlarının temizlenmesi, üzerindeki yazıların okunması, çizimlerinin yapılması, birde açık hava müzesi şeklinde olduğu için temiz bir ortamın sağlanması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bir aksilik olmazsa ödeneğin uygun olması durumunda kasım ayının sonuna kadar çalışmayı düşünüyoruz" dedi.

        (SAD-MSA-Y)

        15.06.2017 13:42:21 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bitlis haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bitlis Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler