Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gürkan'dan başpehlivan Balaban'a Kırkpınar Almanağı

        (Fotoğraflı)

        Ahmet Cafer

        EDİRNE (İHA) - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Başpehlivanı İsmail Balaban'a Edirne Belediye Başkanlığı'nın, 1361 yılından bu yana 656 yıldır aralıksız sürdürülen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tüm bilgilerini bir araya getirdiği Kırkpınar Almanağını hediye etti.

        656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde rakibi Orhan Okulu'yu finalde yenerek, altın kemerin sahibi olan İsmail Balaban, memleketine dönmeden önce Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı ziyaret etti. Başkanlık Makamı'nda gerçekleştirilen ziyarette konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656. Kırkpınar'ın yaklaşık 10-15 yılın en nitelikli güreşlere ev sahipliği yaptığını söyledi. 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde güreş seyircisinin de hep özlediği, arzu ettiği kıran kırana güreşlerin gerçekleştiğini ifade eden Gürkan, "Bu mücadeleyi bütün boylarda, bütün derecelerde gördük. Yağlı güreşlerin ruhuna ve felsefesine uygun: akıllarda en küçük bir şüphe dahi bırakmayacak bir nitelikte, kalitede tertemiz pırıl pırıl güreşler yapıldı" dedi.

        "Kırkpınar çayırı her pehlivanın arzusu"

        Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin dünyanın en büyük yağlı güreş organizasyonu olduğunu ifade eden Gürkan, "Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan; yağlı güreşlerin olimpiyadı olan Kırkpınar, Kırkpınar Çayırı ve Kırkpınar Başpehlivanı olmak yağlı güreş yapan her pehlivanın hayali, arzusu. İsmail Balaban dün bütün turlarda 6 tur güreş yaptı. Bütün turlarda puanla değil, yenerek kazandı. Kırkpınar'a çok yakışan güreşlerle çok yakışan bir başpehlivan oldu. Türkiye'nin başpehlivanı oldu. İnşallah temennimiz odur ki; bu başarısını sürdürür, bu çalışmasını sürdürür ve altın kemeri; cuma günü Seyfettin Selim'e ağalık altın kemerini ebedi olarak taktığım gibi, belediye başkanlığım dönemimde İsmail Balaban'a altın kemeri ebedi sahibi olarak takarım" diye konuştu.

        "Kırkpınar'da tarihi rekor"

        Kırkpınar'a pehlivan katılımı sayısında her yıl rekor tazelediklerini ifade eden Başkan Gürkan, "Göreve geldiğimizde 1924 pehlivan ile başlamıştık. Geçen yıl pehlivan sayısı 1969 oldu. Bu yıl 2200 pehlivan Kırkpınar'a katıldı. Bununla gurur duyuyoruz ama şunu da tartışmamız gerekiyor; yıl içerisinde hiçbir performans göstermeyen, başarılı olamayan pehlivan Kırkpınar Çayırı'na çıkmalı mı çıkmamalı mı? Çünkü o zaman biz güreşleri yarım saate sığdırmak zorunda kalıyoruz. Puanlamayı 5 dakikaya sığdırmak zorunda kalıyoruz. Oysa bu yıl izlediğimiz gibi bazen ben hatta bir ara Sayın Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a espri yaptım; korkarım başpehlivanlık güreşi bitecek ama başaltı güreşi bitmeyecek. O kadar uzadı ki. Şimdi o zaman bizim Kırkpınar ve Türkiye'deki yağlı güreşlere bazı kısımlarına yeni bir şekil vermemiz, disiplin etmemiz gerekiyor. Ama bu yağlı güreşin oyununa, ruhuna, felsefesine, geleneklerine dokunmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

        "Başarıları daim olsun"

        Türkiye'de 100 ile 120 arasında yağlı güreşin yapıldığını ve bu güreşlerin yüzde sekseninden fazlasını belediyelerin gerçekleştirdiğini ifade eden Gürkan, yeni kurulan Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ile öncelikle büyük güreşlerin tarih çatışmalarını önlemek gerektiğini anlattı. Her organizasyonun farklı tarihlerde olması gerektiğini belirten Gürkan, "Ve akabinde yıl içerisinde pehlivanlarımızın tüm boylarda katıldıkları güreşlerin istatistiklerini tutmamız gerekiyor. Onları derecelendirmemiz gerekiyor. Kim kaç güreşte ne kadar başarılı olmuş ne kadar kürsü yapmış, kaç tur atlamış, kaç yenilgi almış, kaç kez yenmiş? Ve sonuç itibari ile bunların tümünü yağlı güreşin olimpiyatı olan Kırkpınar'da da sonucunu görmemiz gerekiyor. Ben İsmail Balaban'ı tekrar kutluyorum. Allah güç kuvvet versin, Allah derman versin. Başarıları daim olsun. Altın kemerin de ebedi sahibi olsun" dedi.

        Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a teşekkür eden Balaban da "Kendime güvenerek sahaya çıktım. Hedefim altın kemeri kuşanmaktı. Hedefime ulaştım" sözlerine yer verdi. Trakya Üniversitesi'nden kendisine yüksek lisans yapması için teklif geldiğini belirten Balaban bu teklifi kabul edeceğini söyledi.

        Gürkan daha sonra Balaban'a Edirne Belediye Başkanlığı'nın, 1361 yılından bu yana 656 yıldır aralıksız sürdürülen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tüm bilgilerini bir araya getirdiği Kırkpınar Almanağı'nı hediye etti. Gürkan, Balaban için imzaladığı almanakta şunlara yer verdi: "Sayın İsmail Balaban; 656. Kırkpınar Başpehlivanı, Ulu Önder Atatürk'ün 'Ben sporcumum zeki, çevik ve ahlaklısını severim' sözünü benimsemiş bir sporcu olmanızı canı gönülden kutluyorum. Başarıların daim olsun pehlivan"

        (AC-MEF-Y)

        18.07.2017 11:43:27 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler