Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bozüyük'te tarihi cami tehlike altında

        - Çevresinde yıllar önce bilinçsizce dikilen bazı ağaçlar 600 yıllık Kasımpaşa Camii'ne zarar veriyor

        (Fotoğraflı)

        İsmet Cep

        BİLECİK (İHA) - Bilecik'in Bozüyük ilçesinin kültürel mirası olan Merkez Kasımpaşa Camii'nin çevresinde bulunan ve yıllar önce bilinçsizce dikilen bazı ağaçların camiye zarar verdiği iddia ediliyor.

        Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Merkez Kasımpaşa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Osman Tekeli, biran evvel önlem alınması gerektiğin,i alınmaz ise tarihi dokunun büyük zarar göreceğini söyledi. Dernek Başkanı Tekeli, yaptığı açıklamada "Tarihi 600 yıllık cami olan Merkez Kasımpaşa Camii'nin çevresine bilinçsizce dikilen ağaçlar her geçen yıl cami için büyük sıkıntı olmaya başladı. Cami bahçesinde yıllar önce bilinçsizce dikilen çam, ceviz gibi ağaçlar tarihi yapıya her geçen gün zarar veriyor. Ağaçlardan dolayı sanat eseri deforme olmaya başladı. Bunun yanında görsel olarak da camiye zarar veren ağaçların biran önce yetkili kurumlar tarafından yapılacak incelemeden sonra elden geçirilmesi lazım. Geçtiğimiz günlerde minare üzerine kemer ve duvar ışıklandırılması yapıldı. Bu ışıklandırma sırasında çalışmayı yapan arkadaşlarımız tarafından caminin zarar gördüğü net bir şekilde ortaya çıktı. Çalışmayı yapan arkadaşlar ağaçların oluşturduğu nem ve rutubetin tarihi yapıya zarar verdiğine gözleriyle şahit oldular. Çam ağaçlarının salgıları camimizin taşlarını deforme ediyor. Arkadaki ceviz ağacının dalları camimize dayanmış, salgıları ile zarar veriyor. Çınarın dalları tehlikeli bir şekilde uzamış sert bir rüzgârda geçmiş yıllarda olduğu gibi, camimizin ve cemaatin üzerine düşme riski bulunuyor. Köklerinin de tabandan temele ulaştığı kanısındayım. Minarede ve içerilerde çatlaklar var. Bütün bunların yanı sıra cami görünmez oldu. Güneşi göremez, hava alamaz oldu. Tarihi dekorlar bozulmaya başladı. Yeşili ve ağaçları biz de çok seviyoruz ancak gerekli önlemleri almaz isek tarihi mirasımız yok olmak üzeredir. Dernek olarak bu konuda 600 yıllık tarihi yapının korunması için ilgili kurumlardan gerekli çalışmalar için destek istiyoruz. Vatandaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Cami bahçesinin elden geçirilerek budanacak olanlarının budanması, kesilecek olanlarının kesilmesi lazım. Bozüyük'ümüzün en önemli tarihi miraslarından birinin göz göre göre zarar görmesine izin veremeyiz" dedi.

        (İC-MET-Y)

        19.07.2017 16:32:45 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bilecik haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bilecik Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler