Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Karayolları'nın taşeron işçilerinde toplu sözleşme sevinci

        - Hizmet İş Sendikası'nın Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ile imzaladığı toplu sözleşme ile taşeron işçiler ilk kez ikramiye hakkı kazandılar

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Hizmet İş Sendikası, Mersin'de Karayolları 5.Bölge Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçilerin toplu sözleşmelerini tamamladı. İmzalanan toplu sözleşme ile taşeron işçilerin maaşlarına iki yıl için her altı 6 bir olmak üzere yüzde 4 oranında zam yapıldı. İşçiler ilk kez ikramiye hakkı da kazandılar.

        Hizmet-İş Sendikası Tarsus Şube Başkanı Hüseyin Gün, toplu sözleşmenin imzalanmasının ardından taşeron işçilerle bir araya geldi. Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü'nün atölye çay ocağında işçilere, uyuşmazlık sonucunda hakem kurulunun imzaladığı sözleşme ile ilgili bilgi veren Gün, her ne kadar kendilerini tatmin eden bir sözleşme olmasa da sözleşme ile birlikte taşeronda çalışan işçilerin maddi ve sosyal haklar kazandıklarını söyledi.

        İlk kez ikramiye alacaklar

        Sözleşme ile işçilerin sendikalı olmalarından doğan haklarını kazandıklarını belirten Gün, taşeron işçilerin bundan böyle gece mesailerinde yüzde 10 zamlı çalışacaklarını ifade etti. İş yerinde askere giden personele 300 lira yardım yapılacağı bilgisini veren Gün, şöyle devam etti: "Üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 25 TL, yılda bir kez ilkokullar için 100 TL, ortaokullar için 110 TL, lise ve dengi okullar için 120 TL öğrenim yardımı alınacak. Ayrıca, her ay 30 TL yakacak yardımı, sendika üyesi evlenirse 140 TL yardım yapılacak. Ramazan ve Kurban Bayramlarında, bayramdan bir hafta önce 75 TL bayram harçlığı, Ocak ve Temmuz aylarında 5'er günlük ikramiye ödenecek. Hafta tatilinde çalışan işçilere iki yevmiye, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün üç yevmiye uygulanır. Fazla çalışma ücreti normal ücretin yüzde 60 zamlı olarak ödenir."

        Taşeron işçilerin kıdem tazminatını garanti altına aldıklarını da vurgulayan Gün, "İş sözleşmesi, İş Kanunu'nda belirtilen hallerde sona eren işçiye, kıdem tazminatı ödenmesi konusunda kanun hükümleri uygulanacaktır. Bu Toplu İş Sözleşmesi'nden yararlanan işçilere her tam hizmet yılı için 35 gün, işçinin işverenin işini yaparken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümü halinde ise 40 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. İşçilerin 9 ay geriye dönük mali hakları da ödenecek" diye konuştu.

        Taşeron işçilerinin her türlü haklarını almak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydeden Gün, "Bunlar daha başlangıç. Allah nasip ederse çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Bizlere güvenen taşeron emekçilerimizin aile bütçelerine katkıda bulunmanın mutluluğu içerisindeyiz. Sendikamıza, çalışma hayatına ve tüm taşeron emekçilerine bu sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

        (KYM-Y)

        28.07.2017 10:48:13 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler