Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaş incirde piyasa hızlandı

        - Kuru incirde iyi fiyat beklentisi var

        (Fotoğraflı)

        Onur Şahan

        İZMİR (İHA) - Yazın en güzel meyvelerinden biri olan 'sarı lap' tezgahlarda yerini almaya başladı.

        Ödemiş'in Birgi mahallesine bağlı İrimağzı mevkii ile Kaymakçı beldesine bağlı Işıklar mevkiinde yetişen incirler, pazar tezgahlarında yer almaya başladı. Kaymakçı'nın İrimağzı mevkiinden toplanan yaş incirler de (sarı lap) İzmir'deki tezgahları süslemeye başladı.

        Her sabah saat 10.00'a kadar toplanan taze sarı lapları öğlene kadar İzmir hali ve perakende tezgahlarına yetiştirdiklerini belirten Halil İbrahim Ayan, saklı bahçe olarak tabir ettikleri Işıklar'dan İzmir'e günde 3 tona kadar sarı lap götürüldüğünü belirtti. Sarı lapın Kaymakçı ekonomisini önemli bir katkı yaptığını belirten Ayan, toptan 2,5 ila 3 lira arasında satıl aldıkları incirlerin İzmir'de çeşitli semtlerde 10 liraya kadar, yaş incirin ise Ödemiş'teki tezgahlarda kilosunun 5 TL'ye satıldığını kaydetti.

        Kilo fiyatı 5-6 TL

        İncirin perakende satış fiyatının 5-6 TL'den başladığını belirten Halil İbrahim Ayan, toptan fiyatın ise 2,5 - 3 TL arasında değiştiğini dile getirdi.

        "Aşırı sıcak etkiledi"

        İncirlerin bu yılki sıcak havadan da etkilendiğini belirten Ayan, şunları söyledi:

        "İncirler son yıllarda yaşanan hava değişimleri ve aşırı sıcaktan dolayı etkileniyor. İncir hassas bir ürün yazın suyu sevmez, yağmuru sevmez. Aynı zamanda aşırı sıcaktan da etkileniyor. Şu an itibarı ile hava şartlarından olumsuz etkilenme söz konusu değil. Fakat önümüzdeki günlerde bir yaz yağmuru yağdığını düşünürsek incir sıkıntılı bir sürece girer. Yağmur yağdığında açılma, çatlama yapıyor daha sonra ekşiyor ve hurda incir statüsüne düşüyor. Bu durumda verimliliği düşürüyor."

        "Piyasanın iyi olmasını bekliyoruz"

        İncir'in kuru döneminden de umutlu olduklarını söyleyen Ayan, önümüzdeki günlerde kuru incir ihracatının başlayacağını, kendi ürünlerinin de yurt dışına gittiğini belirterek, önceki kuru incirin kilosu 25-30 TL'den satıldığını bu yılda piyasanın iyi olmasını beklediklerini ifade etti.

        (OŞ-Y)

        05.08.2017 11:45:52 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler