Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ''Dünden Bugüne Enderun Eğitimi'' Bağcılar'da konuşuldu

        (Fotoğraflı)

        İSTANBUL (İHA) - Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen ''Dünden Bugüne Enderun Eğitimi'' konulu panele katılan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Yrd. Doç.Dr Coşkun Yılmaz, Osmanlı döneminde dünya liderlerini yetiştiren Enderun Mektebi'nin önemini anlattı. İlim ve eğitime dikkat çeken Prof. Şimşirgil, "İlim olmayan yerde cehalet oluyor ve cahiller de ölü oluyor. Ne yazık ki sokaklar yürüyen ölülerden geçilmiyor. Ama Bağcılar'da Enderun eğitiminin bir şeklini görmek beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti" dedi.

        Bağcılar Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi'nde "Dünden Bugüne Enderun Eğitimi" konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent'in yaptığı panele konuk olarak Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ile İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Coşkun Yılmaz katıldı. Eğitim alanında uzman olan Şimşirgil ve Yılmaz, öğrencilere Enderun Mektebi'nin önemi, eğitim kademeleri, yetenek geliştirme yöntemleri, eğitimde kullanılan materyaller ve Enderun'da okutulan dersler hakkında bilgi verdi.

        Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent yaptığı açılış konuşmasında "Enderun eğitimiyle ilgili ilk panel. Bu yüzden çok önemli. Bağcılar Belediyesi'ni tebrik ediyoruz. Bu gibi eğitim kurumlarının devamının gelmesini istiyoruz" dedikten sonra sözü konuşmacılara bıraktı.

        "Enderun'da insanlar dünyanın bir numaralı idarecileri oluyor"

        Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil zaman zaman esprilerle süslediği konuşmasında şunlara değindi: "Osmanlı'da Enderun'da yetişenler dünyayı idare ediyorlardı. Böylesine bir mektep son derece önemli bir mektep. Bu adamlar boğaz yalılarında yetişmiyor. Köylerde mezralarda en ücra köşelerde bulunan insanlar. Enderun'da insanlar dünyanın bir numaralı idarecileri oluyorlar. Öncelikle bu ihtiyaç askeri ihtiyaçtan doğdu. Enderun, devşirme sistemi içerisinde derlenen çocuklardan, belli aşamalardan geçtikten sonra seçilen en iyilerinin yetiştirildiği yerler. Devşirme sistemiyle buralara çocuklar alınıyor. Bu alınma kesinlikle rıza meselesidir. Rızası olmayanın çocuğu oraya kesinlikle alınmaz. Tek çocuğu varsa asla alınmaz verse de alınmaz. İki çocuğu varsa bir tanesi alınabilir. 40 haneden 1 hanenin çocuğu alınıyor. Fazla alınamıyor. Çocukların özürlü bir durumu, fiziksel bozukluğu ve Türkçesi olmayacak. Osmanlı kendine güvenen toplumdur. Ben çocuğu alır en iyi şekilde yetiştiririm der ve en güzel şekilde yetiştirip yönetici yapar. Çocukların aileleriyle bağı kesilmez"

        "Sokaklarda yürüyen ölülerden geçilmiyor"

        "Çocuklara aidiyet duygusu veriliyordu. Bir tek şeyi düşünüyorlardı İslam'a ve Türk Milleti'ne güç vermek. Ancak biz Enderun'un eğitim şeklini yaşatamadık. Ama Amerikalılar 40 yıldır bu ülkede benim evlatlarıma kendi aidiyet duygusunu verip üzerime tank ve tüfekle yürütüyorlar. Benim yaptığım Enderun'u adam başka türlü modernize ederek üzerimize sevk edebildi. Bu olan bitenler gözümüzü açsın. Bugün böyle bir mektebin numunesi yok. Bağcılar'da Enderun mektebinin değerini ve kıymetini şimdi daha iyi bilelim. İlim olmayan yerde cehalet oluyor. Ve cahillerde ölü oluyor. Ne yazık ki sokaklar yürüyen ölülerden geçilmiyor. Ama Bağcılar'da Enderun eğitiminin bir şeklini görmek beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti. Bu gençlikten umutluyum"

        "Enderun gibi bir okul şu anda yapılabilir mi?"

        Yrd. Dr. Coşkun Yılmaz ise "Enderun, gerçekten çok üstün bir yönetim kabiliyetinin insan fıtratına ve duygusuna nasıl farklı bir nesil inşa ettiğinin göstergesidir. Enderun sadece bir eğitim kurumu değil temel bilgilerin verildiği ve uygulamasının yapıldığı bir yer. Enderun eğitimi zengindi bugünkü eğitim gibi değil. Buradan çıkan yöneticilerin arasında sanatçı ve edebiyatçılar da var. Fiili olarak hayatın içindeler. Enderun olmasaydı Mimar Sinan gibi onlarca isim olmazdı. Cumhuriyet döneminde Enderun sistemi gözden geçirilmiş olsaydı şu an çok farklı bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık. Bu yeryüzünün tarihinde bir Osmanlı devleti var. Osmanlının hazinesinden istifade etmiyoruz. Hepimizin bir Enderun'u olması lazım" dedi.

        Programın ilerleyen dakikalarında soru-cevap kısmına geçildi. Öğrenciler katılımcılara sorular yöneltti. En dikkat çeken ise "Enderun gibi bir okul şu anda yapılabilir mi?" sorusuydu. Prof. Dr. Şimşirlioğlu bu soruya "Elbette kurulabilir ama Enderun gibisi çok zor. Çünkü bugün kararlar TBMM'de alınıyor Külliye'de değil. İdareciler de Siyasi Bilimler'de yetişiyor. O yüzden zor. Ama eğitim sisteminde değişikliklerle Enderun benzeri bir eğitim sistemi kurulabilir" cevabını verdi.

        (HB-BA-Y)

        08.11.2017 10:46:45 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler