Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yerli otomobil sanayi kenti Aliağa'da üretilsin çağrısı

        - Aliağa yerli otomobilin üretimine talip

        (Fotoğraflı)

        Nimet Ergün

        İZMİR (İHA) - Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin üretim yeri için Ege Bölgesindeki iller başta olmak üzere her bölgeden çağrılar gelmesi üzerine bir çağrı da Aliağa'dan geldi. Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, son günlerde gündemde sıkça yer alan yerli otomobilin üretim yeri için sanayi kenti Aliağa'nın en doğru tercih olacağını açıkladı. Saka, "Siz yeni bir otomobil markası oluşturacaksınız, üretim yapacaksınız. 50-100 dönüm yerden ne olur? Binlerce dönüm arazi lazım bunun için. Uzmanlar tarafından fizibilitesinin yapılması lazım. Aliağa bu iş için en ehven, en doğru yerdir" dedi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yerli otomobilini yapacak 5 şirketi açıklamıştı. 2019'da ilk prototipi ardından 2021 yılında seri üretime geçilecek yerli otomobil için henüz nerede üretileceği konusu ise netlik kazanmadı. Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka ise kentte yerli otomobilin üretimine talip olduklarını söyledi.

        "Teklifle gelsinler, kapımız her zaman açıktır"

        Saka, teklif geldiği taktirde kapılarının her zaman açık olduğunu belirterek, "Bu firmalar yedek parça veya parça üretecekse, bunu liman ve lokasyon faktörleriyle birlikte değerlendirdiğimizde bu fabrikanın Aliağa'da kurulmasını uygun buluyorum. Bunun için her türlü desteği de veririz. Yeter ki kurum incelemesini yapsın, bize de böyle bir teklifle gelsinler, kapımız her zaman açıktır. Fabrikanın Aliağa'da üretilmesi söz konusu olduğunda seçilebilecek yerin büyük bir arazi olması lazım. Belki Horozgediği Mahallesi'nin arkaları olabilir. Bu, hangi parçaların burada üretileceği, montajın burada yapılıp yapılmayacağına da bağlı. Biliyorsunuz ki otomotiv sektöründe artık her yerden parça geliyor; ama tesisin mutlaka genişleme imkanı olan bir yerde kurulması lazım" dedi.

        "En uygun yer bize göre muhakkak ki Aliağa'dır"

        Aliağa'da sac üretimi yapan bir fabrikanın bulunduğunu ve otomobil fabrikası için de sac üretebileceğini vurgulayan Adnan Saka, "İlçemizde HABAŞ'ın sac fabrikası var. İleriye dönük olarak otomobil sacı da üretmeye başlayacak belki. İkincisi, bu işin ana kaymağı ihracattadır. Fabrikadan doğruca limana verip gemiye bindirebileceğimiz, tren yoluyla dünyanın her yerine araç gönderebileceğimiz bir lokasyondayız biz. Bundan 7-8 sene evvel Başbakanlık Yatırım Ajansından yetkililer geldi, bu bölgede araştırmalar yaptı. 'Bize 2 bin-3 bin dönüm yer temin edebilir misiniz?' diye. Bizler de ön çalışmasını yaparak olabilirliğini söyledik. Ne olduğunu bilmiyorum; ama sonra vazgeçildi o yatırımdan. Şimdi de böyle bir arazi çalışması yapılırsa, böyle bir lokasyonda en uygun yer bize göre muhakkak ki Aliağa'dır" diye konuştu.

        ALTO Başkanı Saka, Kocaeli bölgesinde rafineri, otomotiv sanayii ve benzeri yatırımların hepsinin bir arada bulunduğunu, zamanında ve doğru planlama yapılırsa Aliağa'nın da bu yükü kaldırabilecek potansiyelde olduğunu söyledi. Bu konudaki planlama doğru yapılırsa sıkıntı oluşmayacağını kaydeden Saka, "Bu projeyi sadece Aliağa değil, İzmir ve çevresi için düşünmek gerekir. Otomotiv sanayii olduğunda burada daha fazla çalışmak isteyen olacaktır. Buna uygun eğitim, kurs ve diğer altyapıyı oluşturduktan sonra korkulacak hiçbir şey yoktur" dedi.

        "Binlerce dönüm arazi lazım bunun için"

        Saka, şöyle devam etti:

        "Bu konuda bazıları hiç düşünmeden konuşuyor. Yerli otomobilin üretim yeri için Torbalı'yı adres gösteriyorlar. Orada 50 dönüm, 100 dönüm bir yer var, Opel fabrika yapmış. Siz yeni bir otomobil markası oluşturacaksınız, üretim yapacaksınız. 50-100 dönüm yerden ne olur? Binlerce dönüm arazi lazım bunun için. Uzmanlar tarafından fizibilitesinin yapılması lazım. Aliağa bu iş için en ehven, en doğru yerdir."

        (NE-HG-SÜ-E)

        08.11.2017 14:04:16 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler