Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artvin'de 'Organ Bağışı' konferansı

        (Fotoğraflı)

        Hasan Fehmi Demir

        ARTVİN (İHA) - Artvin'de Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında "Her Bağış Yeni Bir Hayat" konulu konferans düzenlendi.

        Artvin İl Sağlık Müdürlüğü ve Artvin Devlet Hastanesi işbirliğiyle Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programda İl Sağlık müdürü organ naklinin önemiyle ilgili konuşma yaptı. Akalın, Türkiye'de organ bağışı konusunda istenilen seviyelerde olunmadığını ancak son 10 yılda Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarınca konu hakkında farkındalık oluşturmak adına ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin Avrupa'ya göre canlı organ naklinde çok önlerde olduğunu anacak kadavradan organ bağışı noktasında ise dünyada sonlarda olduğunu kaydeden Akalın, "Bu konuda duyarlı olmalı. Kendi başımıza gelemden de bir şeylerin farkında olmak lazım. Hayatta iken bırakacağımız en güzel miras yapacağımız organ bağışıdır" dedi.

        Artvin'in Türkiye'deki organ bağışı sıralamasında 53'üncü sırada olduğunu kaydeden Akalın, "Bu ilimizin nüfusunun göz önüne kaldığımızda iyi bir rakam. Çünkü bu sayı nüfus oranına göre değil, bağışçı sayısına göre belirleniyor. 2013-2017 yılları arası Artvin'de 410 kişi organlarını bağışlamış durumda. Bu program sonrası bu sayının daha da artacağını umuyorum" diye konuştu. Akalın son 5 yılda Artvin'de sadece iki kadavradan organ nakli yapıldığını sözlerine ekledi.

        Artvin Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Beyhan Murat organ bağışını tıbbı ve dini boyutunu anlatan bir sunum yaptı. Programın devamında organ nakli olmuş Emin Badur bir konuşma yaptı. Badur, herkesin organ naklinin önemine haiz olarak ölmeden organlarını bağışlaması gerektiğini söyledi. Badur, "8 yıldır oğlunu askere gönderirken beyin kanaması geçirerek yaşamını kaybeden bir annenin böbreği ile yaşıyorum. Ben o annenin çocuklarıyla sürekli konuşuyorum. Dost olduk. Buradan sesleniyorum, bir insana yaşam vermek için lütfen organlarınızı bağışlayın" dedi. Program, Artvin Devlet Hastanesi Personeli ile Artvin Belediyesi Öztürk Serengil Tiyatro topluluğunun organ naklinin önemini anlatan tiyatro gösterisi ile son buldu.

        Tiyatroda rol alan Hastane Başhekimi İbrahim Düzcan da yaptığı açıklamada, "Kadavradan organ bağışından eksiklik olduğu için, doktor, hemşire ve Artvin Belediyesi tiyatro ekibiyle bir tiyatro gösteri oluşturmaya karar verdik. Yaşamlar bitse dahil başka yaşamlara hayat verebilirler. Amacımız kadavradan organ nakil sayını artırmak" dedi.

        Tiyatroda görev alan Dr. Sibel Şahin de, "3-9 Kasım Organ bağış haftasında farklı bir etkinlik yapmak. Organ bağışının önemini ve farkındalığı artırmak adına böyle bir organizasyon düzenledik. Kendimiz küçük bir tiyatro skeci oluşturarak, organ bağışının önemini vurgulamak istedik. İlk defa böyle bir tiyatro deneyimim oldu. Benim için heyecan vericiydi. Arkadaşlarla beraber çok güzel eğlenceli çalışmalarımız oldu" dedi.

        (HFD-Y)

        08.11.2017 19:46:33 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Artvin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Artvin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler