Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aydın;"Kanser taramada Türkiye ortalamasının üzerinde başarı kaydedildi"

        (Fotoğraflı)

        Ercan Topaç

        TUNCELİ (İHA) - Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, Kanser tarama programı kapsamında Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı kaydettiklerini söyledi.

        Gerek küresel, gerek ulusal alanda her geçen yıl artan rakamlarla kendini gösteren kanser vakalarına karşı topyekün bir savaş verildiğini kaydeden Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, korunmadan teşhise, tedaviden bakıma hemen her aşamada önemli politikalar yürütüldüğü aktardı.

        Kanserin bugünün hastalığı olmadığına değinerek bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Özaydın, "Ancak, insanın varlığıyla yaşıt bu talihsiz tablo, zaman içerisinde artan ortalama yaşam süresi, çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları gibi dinamiklerle ciddi artışlar gösterdi. Bununla beraber bizler bugün, geçmişte nedensiz ölümler olarak adlandırılan pek çok tabloyu tıbben tanımlayıp tedbirler geliştirebiliyoruz. Kanserde, kontrolsüz hücre bölünmesiyle başlayan süreç, ilk etapta kendi bulunduğu dokuyu, zaman içerisinde de komşu ve uzak dokuları etkileyerek tedbir alınmadığı takdirde maalesef ölümle sonlanan bir senaryoyu izliyor. Bakanlığımızın doğrudan mercek altında tuttuğu bu önemli konuda bizler, saha uygulayıcıları olarak üst düzey gayretle ve zamana endeksli bir ivmeyle çalışmalar yürütmekteyiz" dedi.

        Kanserle mücadele konusunda ellerindeki en önemli kartın erken teşhis ve tarama programları olduğunun altını çizen Özaydın, "Çok değil, 5-6 yıl öncesine kadar ancak özel sağlık kuruluşlarının yapabildiği ve fahiş fiyatlarla sunulan kanser tetkiklerini biz bugün halkımıza ücretsiz olarak sunuyoruz. Dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan ve ölümcül seyreden, bağırsak, rahim ağzı ve meme kanserini, erkenden tarayarak henüz tedavi edilebilir veya operasyonla çıkarılabilir evrede yakalıyor, hem tıbbi hem de sosyal bir yükü bertaraf ediyoruz. Atatürk Mahallesi'nde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimliği birimlerimizle, ilçelerimizde ise Toplum Sağlığı Merkezleri ve yine ilçe aile hekimliği birimlerimize başvuran 40 ve 69 yaş aralığındaki kadınlarımızı meme kanseri için,30 ve 65 yaş aralığındaki kadınlarımızı rahim ağzı kanseri için ve 50 ve 70 yaş aralığındaki hem kadın hem erkek vatandaşlarımızı kolon (kalın bağırsak) kanseri için periyodik aralıklarla ve ücretsiz olarak tarıyoruz" diye bilgi verdi.

        "Tunceli, Türkiye ortalamasında büyük başarı kaydetti"

        2017 yılında kanser tarama programı kapsamında Türkiye ortalamasının çok üzerinde başarı kaydedildiğini dile getiren Özaydın, "Bunun için ilk olarak halkımızı taramaya davet ettik. Çağrımıza müteakiben bir kısım başvurular olmakla beraber istediğimiz ilgiyi göremeyince küçük prezentasyon detaylarına başvurmaya başladık ve film burada koptu. Teyzelerimizi kurum ve paydaş kurumlardan temin ettiğimiz araçlarla evlerinden alarak merkezimize getirdik. Kısır günleri, pasta börek şenlikleriyle zenginleştirdiğimiz taramalar adeta bir markaya dönüşünce başvurular belli bir ajanda programında kendiliğinden şekillenmeye başladı. Şimdi çok daha büyük bir projemiz var, belediyemizin kurumumuza hediye edeceği bir tır ve bakanlığımızın alacağı ekipman ile tüm bu taramaları ilçelere, köylere evlere giderek kapı kapı gezerek yapacağız" şeklinde konuştu.

        Kanser tarama programı yüzdeleri hakkında da bilgi veren Dr. Özaydın, "2017 yılının ilk 8 aylık döneminde yaptığımız taramalarla, bağırsak kanserinde yüzde 827, rahim ağzı kanserinde yüzde 933, meme kanserinde ise yüzde bin 210 artış sağladık. Bu oranlar 2016 yılının ilgili aylarıyla kıyaslandığında kümülatif artış yüzde 4 binin üzerindedir"ifadelerini kullandı.

        Bakanlığımızın doğrudan takipçisi ve destekçisi olduğu bu alanda ihtiyaç ve taleplerimizin hızla karşılanması en büyük gücümüz oldu. Bu vesile ile Başta Sağlık Bakanımıza ve bakanlık ilgili birim amirlerine teşekkür etmek isterim. Bununla beraber yerelde arzımıza sahip çıkan ve Tunceli'de sağlığı bir üst, hatta en üst noktaya taşımamıza her daim önderlik eden Valimiz ve Belediye Başkanımız Tuncay Sonel'e, İlçe Belediye Başkanlarımıza, muhtarlarımıza, milli eğitim, emniyet, diyanet gibi kamu paydaşlarımıza teşekkür ederim. Ve nihayet, sahaya dokunmanın, vatandaşı okumanın ve doğru frekansta iletişim kurmanın sağlık alanında başarıya uzanan en net yol olduğunun bilinciyle işin mutfağında birlikte çalıştığım tüm mesai arkadaşlarıma, müdür olarak değil sağlık takım kaptanı olarak teşekkür ederim"diyerek sözlerini tamamladı.

        (ET-HİV-Y)

        15.11.2017 11:29:01 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tunceli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tunceli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler