Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AEÜ Tıp Fakültesinde Kök Hücre çalışması

        (Fotoğraflı)

        KIRŞEHİR (İHA) - Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas, yaptığı 'Kök Hücre' çalışmasıyla AEÜ'ni tıp dünyasına tanıttı.

        Abbas, 11-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya'da Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği tarafından düzenlenen 2017 Yılı Uzman Araştırma Yarışmasında 'Deneysel Bacak Replantasyonu Modelinde Mezenkimal Kök Hücre Uygulamasının Siyatik Sinir İyileşmesine Etkileri İşlevsel, Elektrofizyolojik, Histomorfometrik ve İmmünohistokimyasal Analiz Çalışması' ile deneysel dal ikincisi olarak ödüle layık görüldü.

        Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile 2017 yılında yeni bir çalışma yürüten Yrd. Doç. Dr. Ozan Luay Abbas,kopan uzuvların yerine dikildiği bir kök hücre uygulaması için denemelere başladı.

        Çalışmalarını Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Deney Hayvanları Laboratuvarında gerçekleştiren Abbas, proje yürütücüsü olarak görev aldığı çalışma kapsamında birkaç üniversiteden de destek aldı.

        Çalışma hakkında bilgi veren Abbas, çalışmalarının deneysel bir çalışma olduğunu kopan uzuvların yerine dikildiğini fakat sinirlerin tam olarak iyileşmediğini söyledi.

        Yapılan çalışmaları anlatan Abbas, şöyle konuştu:

        "Yaptığımız çalışma deneysel bir çalışma. Kazalara bağlı olarak yaşanan uzuv kopmalarında kopan uzuv yerine dikiliyor ama sinir tam olarak iyileşmiyor.

        Kaslar ve kemik iyileşse bile sinir maalesef iyileşmiyor. Bu çalışmada kemik iliği üzerinden kök hücre yapıldı.

        Sıçanlarda kopan bacağın birkaç saat bekletilerek kansız kalması sağlandı. Tekrar damarı damara, sinir sinire diktik. Sinirin etrafına da aynı sıçanın kök hücre yani kemik iliğinden elde ettiğimiz kök hücreyi sinir etrafına enjekte ettik. Sıçanlar üçüncü ayın sonunda çok daha iyi yürüdüler. Yapılan incelemeler sonunda çok daha olumlu sonuçlar aldık"

        Yapılan çalışmaların insanlar üzerine uygulanabilmesi için ön bir çalışma yaptıklarını da anlatan Abbas, yapılan çalışmalarda ilk kez uzuv kopmaları yönünde hücre çalışmalarının yapıldığını da ekledi.

        (EÖ-AÖ-Y)

        16.11.2017 14:05:32 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler