Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YOZGAT (AA) - ÖZCAN GÜNEY - Nevşehir ve Niğde'deki depo sahiplerinin Yozgatlı çiftçilerle imzaladığı "ürün sözleşmesi" sayesinde yörede patates üretimi arttı.

        Yörede geçen yıl 763 hektar alanda yapılan ekim, bu yıl 965 dekara çıktı. Üretilen patateslerin tamamının ekim öncesinde satın alınması koşulunu kapsayan sözleşme sayesinde çiftçiler, pazar sorunu olmadan üretim yapmanın mutluluğunu yaşadı. 

        Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 2005 yılında deneme amaçlı patates ekimi yapıldığını ve böylece kentte istenilen verimin alınıp alınamayacağının görüldüğünü anımsattı.

        Deneme ekiminin ardından şeker pancarı ekimi yapılıp, ertesi yıl nadasa bırakılan tarım alanlarına patates ekilmesine yönelik Patates Üretimini Geliştirme Projesinin devreye konulduğunu hatırlatan Özdemir, ancak bölge çiftçisinin pazar sorunu nedeniyle o dönemlerde patates ekiminden uzak durmaya çalıştığını anlattı. 

        2013 yılında sözleşmeli ekim yapılması konusunda firmalarla çiftçileri bir araya getirdiklerini aktaran Özdemir, bu sayede sözleşmeli ekim yapılan alan miktarıyla ekim alanının da arttığını belirtti.

        Sözleşmeli ekimle patateste üretim rekoltesinin yükselmesine karşın, fiyatının istikrarlı seyrettiğini, bunun da çiftçinin daha fazla patates ekmesine yol açtığını vurgulayan Özdemir, piyasada talebe bağlı olarak patates verildiğini, talep fazlasının ise soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini aktardı. Özdemir, "Üreticimizin pazar sorunu olmayan üretime yönlendiriyoruz. Şeker pancarı ekimi yapılan ve ekim sonrasında nadasa bırakılan sulu tarım alanlarına alternatif olarak patates ekilmesine yönelik yaptığımız çalışmaların bugün amacına ulaştığını görüyoruz. Hem tarla boş durmuyor hem de çiftçimiz patates ekimi yaparak gelir elde ediyor" diye konuştu.

        - Eskiden üretici zarar ediyordu

        Yozgat çiftçisinin önceki dönemlerde ürettiği patatesi depolama imkanının olmadığını, bu nedenle ürünü hemen elinden çıkarması gerektiğini anlatan Özdemir, "Önceki yıllarda patates eken çiftçilerimiz ürünü satamadığı için ürünü çöpe atmak suretiyle zarar ediyordu. Sözleşmeli ekimle bu sorun ortadan kalkmış oldu" dedi. 

        Kentte geçen yıl il genelinde 763 hektar alana patates ekimi yapıldığını vurgulayan Özdemir, "Dekardan 3 bin 637 kilo ürün alınarak, toplamda 27 bin 72 ton ürün elde edildi. Bu yıl daha fazla alanda patates ekimi yapıldı. Elimizdeki verilere göre yaklaşık 965 dekara patates ekildi. Bölgemizde patates hasadı 10 gün önce başladı. Hasadın bu ayın sonuna kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl ekim yapılan dekarın artmasıyla, daha fazla ürünün alınmasının bekliyoruz" şeklinde konuştu.

        - "Mahsulümüz elimizde kaldı diye de korkmuyoruz"

        Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde Boğazkaya köyündeki tarlasında patates eken çiftçi Muharrem Şahin, geçen yıl Nevşehir'de bir firmayla sözleşme yaparak patates ekmeye başladığını söyledi.

        Patatesten diğer ürünlere göre daha fazla gelir elde ettiklerini aktaran Şahin, "Yozgat'ta patates kalitesinin daha iyi olması nedeniyle Niğde ve Nevşehir bölgesinden gelen patates işletmeleri bizimle sözleşme yaptı. Biz ürünü tarladan topladıktan sonra onlara veriyoruz. Mahsulümüz elimizde kaldı diye de korkmuyoruz" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler