Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOKAT (AA) - Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi

        Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti'ndeki bu yılki kazı çalışmalarının sona erdiğini söyledi.

        Kazı çalışmalarının yaklaşık 45 gün sürdüğünü dile getiren Ful, "Bu sene 35 kişilik ekiple çalışmalar yaptık, çalışmalarımızı ağırlıklı olarak hamam bölgesinde sürdürdük" dedi.

        Kilise bölümünde kamulaştırma çalışması nedeniyle az çalıştıklarını belirten Ful, şöyle konuştu: 

        "Kilise bölümünde 2 ocak açtık. Biz kazı çalışmasında mimari yapıya daha ağırlık veriyoruz. Hamamın bir Roma yapıtı olduğunu belirledik. Burada 22 yıl kazı çalışması yapılmadı. Kazı çalışmalarına bir kaç sene önce yeniden başlandı. Burada Tokat Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle kazı çalışmaları yapılıyor. Sebastapolis Antik Kenti yıllar sürecek kazı çalışmasının ardından gün yüzüne çıkacak."

        İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz ise 3 yıldır antik kentte kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

        Söz konusu alanda her yıl kazı çalışması yapılmasını istediklerini anlatan Akyüz, şunları dile getirdi:

        "Sebastapolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkması için uzun yıllar kazı çalışması yapılması gerekiyor. Buranın ilk kazı çalışmalarına Galler Prensi Charles ilgi duymuştu. Burası gün yüzüne çıkarsa Avrupalı turistlerin uğrak yeri olur diye düşünüyorum. Prens Charles'ın 21 yıl önce gizlice burayı ziyaret ettiğini biliyoruz. Tokat Valimiz Cevdet Can da onun ilgi duyduğu antik kentte çalışmalar bu hale geldikten sonra kendisini mektupla tekrar buraya davet etti. Davet Prens Charles'ın eline ulaştı ama henüz bir cevap gelmedi. Onun ziyaretinin antik kente ilgiyi artıracağını düşünüyoruz" diye konuştu.

        Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol  da "İnşallah antik kentimizin gün yüzüne çıkması ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz turizmi açısından çok iyi olacak. Özellikle buraya daha çok yabancı turist gelecek" ifadelerini kullandı. 

        - Sebastapolis Antik Kenti

        Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.

        Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.

        Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor. 

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler