Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, ''Başçiftlik Beyazı'' olarak adlandırılan patates cinsinin tescili amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesince yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.

        GOÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başçiftlik ilçesi başta olmak üzere Tokat yöresinde yetiştirilen ve ''Başçiftlik Beyazı'' olarak adlandırılan patates türünün tesciliyle ilgili 2005 yılından bu yana çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

        Yılmaz, 10 yıl süren çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Başçiftlik Beyazı''nın yumrularının iki yıldır Türkiye'nin değişik bölgelerinde ekiminin yapıldığını ifade etti. Yılmaz, "Bu patates, Tokat yöresinin yerel bir genotipi idi. Biz 10 yıl önce buna el attık. Bunu ıslah aşamasından geçirdikten sonra daha iyi özellik taşır hale getirmek için çalışmalar başlattık" diye konuştu.

        Çalışmaların meyvesini verme aşamasında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz. "Islah aşaması bitti. 2014 yılında çeşidimizi tescil etmek için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne gönderdik. 2015 yılı çalışmaları da tamamlanmak üzere. Bu sene alınacak sonuçlara göre Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi hakem heyeti oluşturacak. Başçiftlik Beyazı, 2016 yılı başında tescil edilecek ve milli çeşit arasındaki yerini alacak. Tescil için başvurulduktan sonra Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi iki yıllık verilere itibar ediyor" ifadelerini kullandı.

        Yılmaz, Başçiftlik Beyazı'nın diğer patates çeşitlerine göre bazı farkları olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Yüzlerce patates çeşidi var. Başçiftlik Beyazı, Tokat yöresinin yüksek rakımlarına ve çevre şartlarına uyum sağladı. Patates çeşidimizin iç rengi beyaz. Çok özel aromaya sahip bir çeşit. Bu çeşidin çerez olarak tüketimi yaygın. Bir de nişasta oranı yüksek. Nişasta oranının yüksek olması sebebiyle fabrika üretimi tercih edilecek."

        - Tohumlar saksıda üretiliyor

        Başçiftlik Beyazı'nın yumrularını üretmek için Artova ilçesinde iki serada üretim yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Süper elit tohumlarını bu iki tül serada yapıyoruz. Herhangi bir hastalık bulaşmasın diye toprağa bile temas ettirmiyoruz. Yumruların her birini saksıya ekiyoruz. Bir tane yumrudan 60'a kadar tohum elde ediyoruz. Bir yumruyu 30-40 kat çoğaltabiliyoruz. Çiftçilerimizin Başçiftlik Beyazı'nın tohumunu elde edebilmesi için seranın içindeki temel tohumluğa ihtiyacı vardır. Bu, Başçiftlik Beyazı'nın geleceğidir. İleride Başçiftlik Beyazı'nı üretecek organizasyonu kuracaklar. Bu çeşidi tescil ettiriyoruz. Önemli olan bir çeşidin tescil edilmesi değil, bunun üretime ve ticarete kazandırılması" diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler