Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Bakır madenleriyle ünlü Artvin'in Murgul ilçesinde, Kaymakamlık, Milli Eğitim ve İŞKUR müdürlükleri işbirliğiyle açılan bakır işlemeciliği kursuna katılan 20 kadın, aile ekonomisilerine katkıda bulunabilmek için meslek öğreniyor.

        Çam, kurs için Gaziantep'ten bakır ustası getirdiklerini anlatarak, "Mesleğinde çok başarılı, çalışkan ve yetenekli ustamız, kursiyerlere kısa sürede bakır işlemeciliğini öğretti. Şu an kursiyerlerimiz bakır işleme konusunda iyi yerlere geldi. Amacımız bakırla anılan ilçemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere kursiyerlerin ürettiği hediyelik bakır eşyaları satmak ve kursiyerlerimizin aile ekonomilerine katkı sunmalarına yardımcı olmak." dedi.

        Kadınları meslek sahibi yaparak kendi iş yerlerini açmalarına yardımcı olmayı da amaçladıklarını, kursiyerlerin bu sayede iş alanları elde edeceğine inandığını dile getiren Çam, bu tür kursların Murgul'da yaygınlaşacağını kaydetti.

        Kurs eğitmeni 39 yaşındaki Adalet Ömer Karaman ise bakır ustalığını 7 yaşındayken bir akrabasının yanında çıraklık yaparak öğrendiğini belirterek, mesleğini severek yaptığını ve ailesinin geçimini sağladığını anlattı.

        Murgul Kaymakamlığının projesi için Gaziantep'ten ilçeye geldiğini ifade eden Karaman, "Burada ev hanımlarına bakır işleme sanatını öğretmeye çalışıyorum. Kursiyerlerin hepsinin çok istekli ve yetenekli olması işimi kolaylaştırıyor" diye konuştu.

        Karaman, mesleğin sabır gerektirdiğine dikkati çekerek, "Kursiyerler her sabah erken saatlerde büyük hevesle kursa geliyor. Her gün yaklaşık 8 saat eğitim veriyorum. Öğrettiklerimi kısa sürede algılıyor ve uygulamaya geçiyorlar. Bu kurstan mezun olanların ileride açacakları iş yerlerinde hediyelik eşya üreterek aile ekonomilerine katkı sağlayacaklarına yürekten inanıyorum" ifadesini kullandı.

        - Kursiyerler kendi iş yerini kurmayı hedefliyor

        Ev hanımı olan kursiyer Zuhal Öktem ise çocukluk yıllarından beri el sanatlarına ilgi duyduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

        "Bu kursa gelme amacım yeni şeyler öğrenmek, el sanatlarına ilgimi daha da geliştirip ileride açacağım iş yeriyle aile bütçesine katkı sağlamaktır. Kursun başladığı ilk günlerde biraz sıkıntı çektim ancak ilerleyen günlerde kurs hocamızın destekleriyle mesleği daha da severek yapmaya başladım. Bakıra şekil vererek çeşitli eşyalar üretmeye başladım. Çok zevkli bir uğraş, bazen insana zaman yetmiyor."

        Öktem, bakır işlemeciliğinin sadece erkeklerin yapabileceği bir iş olmadığını herkese gösterdiklerini kaydetti.

        Nurcan Kadoğlu ise bakır süs eşyalarına merakından dolayı kursa katıldığını belirterek, "İlçemiz bakır madeniyle ün yapmıştır. Bakırın merkezinde yaşadığımız için eskiden beri büyük ilgim vardı. Kurs açıldığını duyunca hemen yazıldım. Evimdeki bütün süs eşyaları bakırdan oluşuyor" dedi.

        Kursta ilk etapta kağıt üzerinde motifler çizerek başladıklarını anlatan Öktem, "Belirli bir zaman sonra bakır plakalarına geçtik. İlk başlarda bakır plakalar üzerine çekiç ve kalemle motifler yapmak zor geliyordu. Zamanla bakırdan çeşitli eşyalar üretmeye başladık. Her geçen gün mesleği sevmeye başladım. Şu an yaptığım işten hem zevk alıyorum hem de bir sanat öğreniyorum. İyi ki kursa katılmışım. İnsanın bir şeyler üretmesi çok farklı bir duygu" ifadesini kullandı.

        En yaşlı kursiyer olan 55 yaşındaki Kıymet Yılmaz ise amacının iyi bir usta olarak yetişip, kendi işini kurmak olduğunu söyledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Artvin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Artvin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler